Lies & Teije's reis website

Via Bonar Bridge en Harrods naar Ullapool


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 17 maart 2004
Zoeken

Woensdag 17 maart, via Bonar Bridge en Harrods naar Ullapool

Na een uitgebreid ontbijt en langdurig kletsen met Iain en Cathy gaan we vandaag nog een redelijke tocht naar het noorden maken. Op het programma staan onder andere een paar dingen die we de afgelopen jaren gemist hebben in deze streek.
Kyle of Sutherland Bij kasteel CarbisdaleHet is, voor de tijd van het jaar, prachtig weer en heel wat beter dan de voorspellingen zeiden. Bij Bonar Bridge nemen we kleine zijweggetjes waar we nog niet eerder zijn geweest en zo komen we onder andere langs Carbisdale Castle.
Kasteel Carbisdale Kasteel CarbisdaleHet neogotische kasteel dat uitkijkt over de Kyle of Sutherland is nu een jeugdherberg, waarschijnlijk één van de meest chique ter wereld. Het kasteel werd tussen 1906 en 1917 gebouwd door de familie Sutherland voor een stiefmoeder die nogal moeilijk deed over een erfenis. Soms loont het dus blijkbaar om ruzie met je familie te hebben.
De kerk van CroickDe familie Sutherland die over dit gebied heerste, was in de 19e eeuw verantwoordelijk voor de 'clearances', de deportaties van pachters en boerengezinnen naar andere streken zodat de familie zelf het land voor de lucratievere Cheviot-schapenteelt kon gebruiken. Op de begraafplaats bij Croick Church (op de foto) schuilden 18 families (92 mensen) waar de bewoners van het dorp niet al te blij mee waren.
De rivier Carron StrathcarronLangs deze weg komen we weer prachtige riviertjes tegen en verlaten weggetjes. Teije wil ze allemaal afrijden en zo kom je op de meest afgelegen plekken terecht.
We blijven Schotland een eindeloos mooi land vinden, we voelen ons hier werkelijk thuis.
De Harrods bij de Shin watervallenNa een eindje verder gereden te zijn, in de richting van de Shin Falls, zien we dit visitor's center, en dit blijkt de Harrods winkel van Schotland te zijn. De eigenaar van Harrods, Mohammed Al-Fayed, woont in de Hooglanden in een kasteel en wilde dat er een lokale Harrods zou komen. Er zijn wat luxe artikelen te koop maar bijna alles is te bestellen. Hoe afgelegen het ook ligt, het lijkt een attractie te zijn, ook voor de Schotten zelf. Wij kopen wat botertoffees en een klein flesje whisky, allebei met het etiket van Harrods erop.
Shin FallsDe Shin Falls zelf stellen momenteel nog niet zo heel veel voor, maar altijd nog leuk genoeg voor een foto. Later in het jaar zal er meer smeltwater zijn en alles wat indrukwekkender.
We hoeven de jas nog niet aan maar toch lijkt het wat kouder te worden.
Mist in de Hooglanden Bij UllapoolIn Lairg houden we pauze en wanneer we weer naar buiten komen is het begonnen te regenen. We nemen nu de route naar de westkust en onderweg komen we in flinke stortregens terecht. Toch schijnt hier en daar de zon want we krijgen mooie regenbogen te zien. Zelfs in de regen behoudt dit land een bepaalde charme, hoewel we wel blij zijn dat we in een warme auto zitten.
UllapoolIn Ullapool houden we onze volgende stop in de Arch Inn die volhangt met voetbal-aandenkens. Het blijkt één van de betere pubs van Ullapool te zijn en de thuisbasis voor het lokale voetbalelftal.
Ondertussen is de regen gestopt met vallen en wordt de lucht weer wat helderder.
Uitzicht op besneeuwde bergtoppenOp de terugweg naar Beauly krijgen we dan ook heel wat mooie wolkenpartijen te zien. De Schotse wegen zijn gelukkig allemaal erg goed, zelfs de smalle single track roads. Door een prachtig landschap vol besneeuwde bergen rijden we terug naar Beauly.
's Avonds laten we Iain en Cathy onze Egypte-foto's zien die we nog op de laptop hebben staan. Zij zijn er ooit mede de oorzaak van geweest dat we met deze website zijn begonnen, omdat we zo foto's konden laten zien zonder fotoboeken mee te hoeven slepen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven