Lies & Teije's reis website

Naar ons kasteeltje bij Ardverikie Estate bij Loch Laggan


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 11 & 12 maart 2003
Zoeken

Dinsdag 11 maart, naar ons kasteeltje bij Ardverikie Estate bij Loch Laggan

We zijn redelijk vroeg op pad naar Schiphol om opnieuw Schotland te bezoeken. Op Schiphol zien we plotseling Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever, staan, die we regelmatig op tv zien. Het is net alsof je een bekende ziet en Teije heeft de neiging hem te groeten. Maar uiteraard kent hij ons niet (of hij zou al toevallig onze website eens moeten hebben gezien).
In het vliegtuig komen we er achter dat een paar geheugenmodules van onze digitale camera niet goed werken. Even zijn we bang dat we helemaal niets ermee kunnen fotograferen, maar gelukkig zijn 2 modules goed. Pfff, dat is even schrikken...
Lies op Edinburgh AirportDe piloot is een vrouw en volgens Lies maken we de prettigste landing ooit. Wat kunnen we hieruit concluderen?
We arriveren vroeg op Edinburgh Airport en hebben alle tijd om nog een kopje koffie te drinken. Nou ja, meer een kopje met het formaat van een koffiepot. Samen krijgen we ternauwernood 1 mok leeg. Om 3 uur rijden we uit Edinburgh weg en we zijn na 5 minuten alweer gewend aan het linksrijden. Tegen 5 uur komen we in Kinloch Laggan aan waar we de sleutel van ons kasteeltje kunnen ophalen. Hoewel de zon scheen toen we weggingen uit Edinburgh, is de lucht nu betrokken en valt er af en toe wat regen uit. Maar de weersvoorspellingen zien er goed uit. Om ons heen zien we besneeuwde bergen die afsteken tegen de donkere lucht, prachtig.
Zitkamer van ons kasteeltje Wenteltrap in opns huisjeEindelijk zitten we in 'ons' kasteeltje, de Gate Lodge van Ardverikie Estate. Al meer dan een jaar geleden hebben we gereserveerd en betaald maar we zijn nu eindelijk binnen! In de kelder is een keukenruimte, op de begane grond de woonkamer en boven een slaapkamer. De trap tussen de verdiepingen is een smalle wenteltrap die door een heus torentje loopt.
Ons kasteeltje in het donkerHet is al lekker warm binnen en de isolatie is goed, waarschijnlijk heel wat beter dan honderd of tweehonderd jaar geleden. We voelen ons prima op ons gemak. De komende dagen zijn we kasteelheer en -vrouwe.
's Avonds willen we toch even ons kasteel van buiten zien. Het is fris, maar totaal onbewolkt. Ons sprookjeskasteel ziet er prachtig uit maar we gaan snel weer naar binnen, voor de open haard.
We voelen ons al weer helemaal thuis!

Woensdag 12 maart 2003, Ardverikie Estate, een ritje naar Pitlochry

Uitzicht op Loch Laggan De keuken van onze gatelodgeWanneer we om 8 uur wakker worden hebben we een prachtig uitzicht door ons raam: de lucht is kristalhelder en het belooft een mooie dag te worden. We haasten ons met het ontbijt zodat we snel naar buiten kunnen.
De toren van de gatelodge Ons kasteeltjeAllereerst lopen we eens uitgebreid om ons kasteeltje heen om ons onderkomen te bewonderen en fot's te maken. Vooral het torentje maakt het 19e eeuwse wachtershuisje voor ons tot een echt kasteel.
We mogen nu ook het privégebied van Ardverikie Estate betreden, een uitgestrekt gebied van zo'n 160.000 hectare.
Strand van Loch LagganHet landgoed ligt aan Loch Laggan in het zuiden van de Schotse Hooglanden en heeft een prachtig strand. Ons is het toch nog wat te koud om erbij te gaan liggen.
Ardverikie kasteelNa een paar kilometer komen we dan eindelijk bij het kasteel zelf, Ardverikie. Maar het wordt ook wel Glenbogle genoemd, namelijk in de tv-serie Monarch of the Glen. Hier woont de familie waar het in de serie om gaat. In onze brievenbus ligt een folder wanneer het landgoed wordt afgesloten om nieuwe filmopnamen te maken, maar helaas begint dat pas een paar dagen na ons vertrek en maken we dus geen kans bijrolletjes te krijgen als hollandse toeristen.
Bruar waterval Bruar watervalNa een lange wandeling wordt het tijd om zelf lunch te maken in ons kasteel en daarna willen we nog wat rondrijden in de omgeving.
Bij Bruar (iets naar het zuiden) lopen we 'toevallig' aan tegen een waterval, zoals er zo veel te vinden zijn in Schotland. Hier toont Lies dat ze absoluut geen last (meer) heeft van hoogtevrees.
Bruar waterval BruarHoewel de waterval niet op de kaart staat, is hij toch zeer indrukwekkend. Het is een aaneenschakeling van meerdere watervallen die zich tussen de rotsen doorkronkelen als een wenteltrap. Het heeft voor onze komst veel gesneeuwd zodat er smeltwater in overvloed is.
Gatelodge van kasteel BlairNog iets verder naar het zuiden is Castle Blair te vinden, een prachtig witgekalkt kasteel, maar het is helaas gesloten en we kunnen er niet dichtbij komen. Wel heeft ook dit landgoed een prachtig Gate Lodge. De was hangt buiten dus het is (helaas) bewoond.
Uiteindelijk komen we in Pitlochry aan, een charmant dorpje waar we uitgebreid rondwandelen. Ondertussen is het zo warm dat de jas uitkan.
In een computerwinkel leggen we ons probleem van de geheugenmodules van de camera uit, maar we hebben echt een kabeltje nodig dat we uiteraard thuis hebben laten liggen. Dan maar wat minder foto's, we hebben er tenslotte al zoveel gemaakt de afgelopen jaren. Toch hebben we een leuk gesprek met de eigenaar en trots laten we hem uiteraard ook even onze site zien.
In een pub pauzeren we even en hoewel de tafeltjes ook buiten staan, vinden we het daar nog net wat te koud voor.
Bonskeid HouseIn de buurt beklimmen we nog een heuvel om een Pictisch kruis (Dunfallandy Stone) te bekijken en daarna rijden we langs Loch Tummel langzamerhand terug. En hoewel we een kastelenkaart hebben met bijna 1400 kastelen erop zijn we toch niet voorbereid op dit kasteeltje dat verscholen ligt tussen de bossen. Het zal nu wel een internaat of iets dergelijks zijn.
Gatelodge van Bonskeid HouseEen paar kilometer verder komen we deze Gate Lodge tegen: het staat leeg! Zou het te koop zijn??? Zoekend op internet lijkt het erop dat bovenstaand kasteel Fincastle House is, maar zeker weten doen we het niet. Mail ons maar wanneer je het weet. En we kregen mail, een update:
Iin november 2005 krijgen we een mailtje van ene Chris: het is Bonskeid House dat ooit van de familie Barbour was toch het in het begin van de 20e eeuw verkocht werd aan het YMCA. Recentelijk is het verkocht aan een privébezitter. Bedankt Chris.
Op 6 maart 2010 krijgen we echter het volgende verzoek: Would you please remove the post regarding my fathers house at Fincastle, ever since you posted he has been getting hassled by people who now think the house is empty. We get enough idiots loitering in the garden without you encouraging more.

Ondertussen weten we nog steeds niet zeker om welk kasteel het gaat!
Dit gebied is bezaaid met prehistorische monumenten, vaak niet op de kaart aangegeven. Toch loont het de moeite om met een gedetailleerde kaart wat te zoeken, soms zijn er prachtige plekjes bij. Wij trekken vandaag echter verder door de heuvels, doen onze boodschappen in Newtonmore en genieten de avond van ons warme kasteeltje. Een heerlijke dag om even in te komen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven