Lies & Teije's reis website

Inverness en omgeving, Culloden Battlefield, Clava cairns


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 08 & 09 april 2002
Zoeken

Maandag 08 april, Inverness en omgeving, Culloden Battlefield, Clava cairns

Omdat het de vorige avond laat geworden is, slapen we lang uit. Onze laatste hele dag in Schotland, maar we hebben geen haast. We komen hier wel weer terug, dat staat vast. Maar eerst weer naar Inverness, op zoek naar de soeplepels die we zo graag willen hebben. We hebben nu een paar adressen en na wat heen en weer geloop door de stad vinden we ze eindelijk. Hoewel we al vaker door Inverness hebben gelopen, valt ons nu eigenlijk pas goed op hoeveel mooie en oude gebouwen er eigenlijk staan.
Het kasteel van Inverness De kathedraal van InvernessDus wordt het tijd wat foto's te nemen. Hier links het kasteel en rechts de kathedraal. Maar doordat Teije wat aan het spelen was met de instellingen van de kamera, zijn er nogal wat mislukt. Maakt niet uit, volgend jaar komen we hier wel weer.
Loopbrug in InvernessInverness is de grootste stad in de Hooglanden, maar de historische kern is goed te belopen. Meerdere bruggen, waaronder deze loopbrug vebinden de helften van de stad.
Het is een wat miezerige dag en we zijn blij dat we gisteren met dat mooie weer naar Loch Affric en Strathconnon zijn geweest. Nu gaan we nog wat bezienswaardigheden in de buurt te bekijken, zoals het Culloden Battlefield. Er is een goede expositie en een uitstekende videopresentatie waarin meer wordt verteld over het drama dat zich hier in 1746 afspeelde en dat voorgoed de Highlands zou veranderen.
Net wanneer we naar buiten willen om over het veld te gaan lopen, begint het te plenzen. Dus ook dat bewaren we voor een volgende keer.
Cawdor kasteelIn Inverness hebben we ook een aantal zeer gedetailleerde kaarten van de omgeving gekocht. We komen hier nog wel eens vaker en dan kunnen we alle weggetjes echt goed afrijden. We zijn verbaasd om te zien hoeveel steencirkels, kasteeltjes, forten, en andere ruïnes en oudheden er nog blijken te zijn. Genoeg te zien dus nog. Hier rechts kasteel Cawdor, bekend als het kasteel waar MacBeth van Shakespeare zich afspeelt.
En we moeten nog langs heel wat kastelen. Op de website hebben we nu een lijst met ongeveer 300 kastelen met verwijzingen naar andere websites met meer informatie. Maar Lies moet Teije zo nodig verrassen met een gedetailleerde kaart met ruim 1300 (!) kastelen, alleen al in Schotland. Alsof ik het nog niet druk genoeg heb...
Clava Cairns Clava CairnsNiet ver van Culloden ligt het prehistorische grafveld Clava Cairns. De cairns (grafheuvels) zijn omringd door steencirkels en gebouwd rond 2.000 v.Chr. Er zijn hier 3 te zien, maar er zijn resten van nog veel meer gevonden langs de rivier. Meer foto's op de oudhedenpagina.
Net buiten InvernessVervolgens wil Teije de gedetailleerde kaarten eens uittesten en we gaan op zoek naar een watervalletje vlakbij Inverness. Waar verlaten weggetjes op de kaart staan, bevinden zich nu echter complete woonwijken en industriegebieden. De kaarten blijken uit 1986 te zijn... Maar we komen tot vlak bij de waterval, hooguit tot op 200 meter. Tenminste dat beweert Teije. Door een hek in het land kunnen we niet verder. Lies heeft zo haar twijfels...
Moniack kasteelVlakbij Beauly rijden we nog even langs Moniack Castle omdat we daar ook nog geen foto van hebben. Het is meer een landhuis en er wordt nu wijn gemaakt, uit van alles en nog wat, behalve uit druiven.
Iain, Cathy en wij Verlegen Cathy en LiesWe zijn weer vroeg in het hotel terug, ook omdat we nog even willen kletsen met Iain en Cathy. Als ze tijd hadden gehad, waren we nog even met z'n vieren op pad geweest, maar ze hebben het druk.
Iain en Teije Lies in de pubTijd om nog een paar foto's te nemen, hoewel de dames er niet zo van gediend zijn, zo te zien. Af en toe moeten ze even achter de bar om klanten te helpen, maar het is niet heel erg druk zodat we nog een paar uurtjes kunnen keuvelen.
Vanavond maken we het niet al te laat, want morgen moeten we tegen 8 uur al op pad om het vliegtuig te halen. Toch blijft het heel erg gezellig om hier een tijdje te zitten

Dinsdag 09 april 2002, vanaf Edinburgh vliegen we naar huis

Half acht aan het ontbijt; geen tijd om op te staan in de vakantie. Maar we moeten wel, we hebben nog een lange rit naar Edinburgh voor de boeg (ruim 3 uur rijden). We hebben al wat extra tijd ingecalculeerd omdat we wel weten van de vorige jaren hoe moeilijk het soms is om weg te komen bij Iain en Cathy. Zelfs Cathy zit ons op te wachten aan de ontbijttafel, hoewel ze normaal laat opstaat omdat ze vaak tot laat in de pub staat. Lies krijgt een zware doos vol chocola en Teije een paar flinke lappen gerookte zalm uit hun eigen rokerij.
Met pijn in ons hart nemen we afscheid van ze en we hopen ze snel weer te zien. Maar we moeten nu toch echt weg.
De Hooglanden De HooglandenOp de weg is het echter ontzettend rustig, misschien wel omdat vandaag de Koningin-moeder begraven wordt. Het weer werkt ook fantastisch mee: het begint pas te motregenen wanneer we bij het vliegveld aankomen.
Lies met Schotse pet Forth Road Bridge vanuit het vliegtuigBinnen 3 uur hebben we de afstand Beauly - Edinburgh afgelegd (280 km.) terwijl grote stukken tweebaans zijn. We zijn ruimschoots op tijd en hoeven alleen nog maar te wachten op het vliegtuig dat ons weer uit Schotland zal verwijderen. Helaas, helaas.
Al snel kunnen we nog een laatste blik op de Forth Road Bridge werpen vanuit de lucht en binnen een uur staan we op Schiphol waar het koud en kil is. Nog een uurtje met de trein en nog 2 uur in de auto en we zijn weer thuis. Deze veel te korte vakantie is alweer voorbij.
Maar ons tellertje naar de volgende vakantie tikt door en volgend jaar hebben we ons eigen kasteeltje in Schotland!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven