Lies & Teije's reis website

Het zuidwesten van Schotland, Rhinn of Galloway


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 tot 18 juli 2000
Zoeken

Zaterdag 15 juli, het zuidwesten van Schotland, Rhinn of Galloway

Barr is een plaatsje dat nogal van de doorgaande routes afligt, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken en zeker om er in de buurt te gaan wandelen. Vanuit het hotel kijken we uit op een kabbelend beekje en we hebben zin om er weer op uit te trekken.
Helaas hebben we deze dag en de komende dagen nauwelijks foto's gemaakt, maar we maken prachtige ritten. Na onze ervaringen in de Hooglanden hadden we niet verwacht dat andere delen van Schotland ook zo mooi konden zijn, maar dit gebied was het wel. Licht heuvelachtig en veel, heel veel bos. Dwars door het Galloway Forest Park rijden we via Newton Stewart naar Wigtown, het boekendorp van Schotland. Wij zijn allebei dol op boeken en de boekenwinkeltjes die er zoal in de hoofdstraat waren, kunnen we dan ook nauwelijks overslaan.
Strand bij Portpatrick Strand bij PortpatrickDoordat we wel doorkrijgen dat we tijd tekort komen, gaan we het binnenland weer in en de zuidkust even te vergeten. Via Glenluce komen we op het Galloway schiereiland (Rhinns) aan en gaan daar naar de kust.
Bij Portpatrick gaan we even het strand op en het dorpje (de haven eigenlijk) zelf is alleraardigst. Maar ook het ruige landschap rond dit plaatsje is heerlijk om doorheen te rijden, en zo gaan we weer op weg naar Stranraer.
Langs de kust rijden we terug naar het noorden, richting Girvan. De haven is een leuke plek om te zien en je hebt een prachtig uitzicht op Ailsa Graig, een vulkaaneiland dat een aantal kilometers uit de kust opspringt uit de zee. Uiteindelijk rijden we weer een eind terug om langs een nieuwe route en nieuwe landschappen in Barr aan te komen.
's Avonds in de bar van het hotel hebben we een aantal leuke gesprekken met enkele Schotten (en Engelsen) en krijgen we zelfs 2 hele dure whiskys aangeboden door mensen die dat hebben doorgegeven bij hun vertrek; we konden ze dus niet eens bedanken, maar de whisky (we zijn helaas het merk vergeten) smaakt heel goed en Teije loopt een beetje wankelend naar de kamer... aangeschoten?

Zondag 16 juli 2000, Barr en omgeving

Na het ontbijt maken we eerst een prachtige wandeling achter het dorp zelf. Er zijn een aantal routes uitgezet en de heuvelachtige omgeving leent zich hier goed voor. Na de middag stappen we weer in de auto om te gaan toeren. Eerst rijden we naar Girvan. Onderweg, vanaf de heuvels, zie je in de verte het vulkanische eiland Ailsa Craig mooi liggen.
Kasteel in AyrshireLangs de kust naar het noorden zien we in de verte Culzean Castle liggen, maar het kasteel is ons te 'jong' (18e eeuw) om interessant te zijn.
Wel komen we meer de binnenlanden in dit grappige kasteeltje tegen; we zijn alleen vergeten op te schrijven waar het precies staat. Op de meest onverwachte plekken zien we sowieso erg leuke huisjes en soms kasteeltjes. Bij Ayr slaan we zuidwaarts af richting Dalmellington, vanwaar we de smalle weg langs Loch Doon volgen. Op de kaart lijkt het zo'n eenzaam Loch, maar het is mooi weer en half Schotland is er blijkbaar met de caravan op uit getrokken. De stranden van het meer staan vol! Aan het einde van het Loch staat de ruïne van het kasteel Loch Doon dat enkele tientallen meters is verplaatst na de aanleg van een dam waardoor de waterspiegel hoger is komen te liggen.
De rest van de middag rijden we de weinige, maar uiterst mooie, routes door het Galloway Forest Park, langs Loch Moan en Glen Trool Lodge. De volgende keer moeten we wel wat meer foto's maken... Ayrshire en Galloway zijn mooie gebieden, maar veel 'vriendelijker, zachter' qua natuur dan de Hooglanden. Zeker de moeite waard om nog eens te bezoeken

Maandag 17 juli 2000, terug naar centraal-Schotland, Strathyre

Loch LomondVandaag trekken we weer naar het noorden: via de drukke buitenwijken van Glasgow (een stad die ons niet zo aantrekt) naar de oostkant van Loch Lomond, het grootste zoetwatermeer van Schotland. Volgens de reisgids is de oostkant van het meer (een single track road) vrij rustig, maar er blijkt 1 lange file te staan van dagjesmensen die van het mooie weer willen genieten. De laatste dagen is het weer steeds beter geworden en vandaag is het behoorlijk heet zelfs. We rijden tot het einde van de weg, keren daar moeizaam en zijn blij wanneer we de gewone weg weer bereiken.
Loch CoilOp de kaart hebben we een plaatsje zien liggen dat Rest And Be Thankful heette, dus daar moeten we gewoon even naar toe. Wanneer je de weg door Glen Croe en Glen Kinglas zou moeten lopen of fietsen heb je die rust wel nodig. Het blijkt dat het laagste deel van de pas zo genoemd wordt. Verder gaan we het schiereiland Cowal op en volgen we de oevers van Loch Coil dat in open verbinding met de zee staat.
Weer een dag met prachtige uitzichten en wonderschone natuur en alweer nauwelijks foto's. We kunnen er achteraf gewoon niet bij, maar toen interesseerde ons dat minder. Iedereen zal moeten wachten tot onze reizen ons daar nogmaals langsvoeren.
's Avonds komen we voor de tweede maal aan in Strathyre en het Ben Sheann-hotel van Terry en Lorna, waar we ook onze eerste nacht in Schotland hebben doorgebracht. We worden weer hartelijk ontvangen en de aardappelsoep smaakt nog steeds heerlijk.

Dinsdag 18 juli 2000, Oban en de westkust

Croabhaven Leuk huisje bij KilmartinVandaag willen we het schiereiland Kintyre bekijken, maar omdat ons gas alweer op is en dat toch stukken goedkoper rijdt dan benzine, rijden we via Oban. Het duurt erg lang voordat de tank vol is, zeker 10 minuten; kwestie van een oude tank volgens de pomphouder. En nu gauw op weg naar het zuiden. Bij Croabhaven moeten we even door het dorpje wandelen. Het lijkt net een poppenhuis, zo schilderachtig en netjes onderhouden is het. Terry en Lorna, de eigenaren van het hotel in Strathyte hebben hier gewoond en ons erop attent gemaakt. Maar we komen meer leuke huisjes tegen (zie rechts).
Iets zuidelijker komen we door Kilmartin en daarna langs vele prehistorische vindplaatsen. De oudste en indrukwekkendste is de South Cairn uit ongeveer 3.000 v.Chr. En weer geen foto's ervan. Bij Tarbert begint het schiereiland en er staat o.a. de ruïne van het 14e eeuwse kasteel van Robert de Bruce.
De kust van KintyreDe A83 langs de westkust van het schiereiland is een goede weg en gaat eigenlijk te snel om van de kust en mooie zandstrandjes te genieten, je moet er echt even voor stoppen. Met helder weer kun je van hier Ierland zien liggen. De weg loopt in het zuiden naar de oostkant van het schiereiland, naar het plaatsje Campbeltown. Naar de Mull of Kintyre (zuidwestelijke punt) hoeven we niet zo nodig, hoe bekend het ook is geworden door Paul McCartney (die daar ooit heeft gewoond). Het schijnt niets voor te stellen in vergelijking tot vele andere desolate kusten. (een paar jaar later gaan we er uiteraard nog wel heen als we echt alles van Schotland willen zien)
Uitzicht op ArranDe route langs de oostkust, met af en toe fantastische uitzichten op het eiland Arran, bevalt ons veel beter. Het is een single road track en slingert zich langzaam langs de kust en door kleine dorpjes. Een mooie lange rit met prachtige vergezichten over het glooiende landchap en de zee. De terugweg voert ons voornamelijk langs wegen die we vandaag of gisteren al eerder hebben afgelegd. Langs Inveraray Castle en, boven Loch Lomond, de Falls of Falloch keren we terug naar ons hotel. De beschrijving lijkt misschien wat kort, maar het is toch een rit van bijna 600 kilometer geweest en zeer de moeite waard.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven