Lies & Teije's reis website

Kastelenroute naar Kirkcaldy, Edinburgh en naar Ayrshire


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 12 tot 14 juli 2000
Zoeken

Woensdag 12 juli, kastelenroute naar Kirkcaldy, Edinburgh en naar Ayrshire

Via de kust rijden we de A90 af naar Dunnottar Castle, iets ten zuiden van Stonehaven. De kasteelruïnes zelf zijn schitterend, maar vooral de ligging op een klip die aan 3 kanten steil afloopt in een woeste zee maakt het geheel spectakulair.
Dunnottar Castle Dunnottar CastleEr hebben zich hier heel wat bloederige taferelen afgespeeld. Op de kastelenpagina staan links naar websites met meer informatie. Omdat Teije erg moeilijk loopt bewaren we een bezoek aan dit kasteel voor een andere keer (zie reisverslag 2003, toen ook deze foto's gemaakt zijn).
Braemar kasteelVia de B976, een klein mooi weggetje dat parallel loopt aan de bredere A93, komen we uiteindelijk in Crathie, waar vlakbij het Balmoral Castle staat. In de 16e eeuw werd het oorspronkelijk gebouwd, maar in de 19e eeuw omgebouwd tot landhuis en sinds 1852 koninklijke residentie, waar de koninklijke familie vaak de zomers doorbrengt. De weg gaat nu de heuvels in en bij Braemar zien we het volgende kasteeltje, een kleintje dit keer, die een beetje lijkt op een uit z'n kluiten gegroeide Egyptische duiventil.
Overal zijn openbare toilettenEén groot pluspunt voor Schotland is dat er overal 'public toilets' zijn, iets wat Lies zeer op prijs stelt. In steden, dorpjes, langs verlaten wegen, je komt ze overal tegen. Soms lijkt het wel alsof we een public-toilet-route rijden!
Nadat we de Glen Shee zijn uitgereden, komen we in een vlakker en veel drukker gebied. We zijn weer in midden-Schotland waar de 3 grootste steden Glasgow, Edinburgh en Perth zich bevinden en dus ook meer mensen en meer industrie. Perth was eeuwenlang de hoofdstad van Schotland.
Omdat we al weer een hele tocht achter de rug hebben, prikken we een plaatsje op de kaart om een hotel te zoeken. Het wortd Kirkcaldy aan de noordkant van een zeearm met zicht op Edinburgh ver in het zuiden aan de overkant. Na lang zoeken vinden we eindelijk een betaalbaar hotel, maar we voelen ons er niet op ons gemak. We checken dus in voor maar 1 nacht en gaan morgenvroeg eerst een ander hotel zoeken in de buurt. Wel zitten we vlakbij het water zodat we 's avonds nog een mooie strandwandeling kunnen maken.

Donderdag 13 juli 2000, we bezoeken Edinburgh

Langs de mooie kustweg richting Edinburgh rijden we door het plaatsje Aberdour en zien de deur van het Aberdour Hotel openstaan. Binnen 5 minuten hebben we alvast de slaapplek voor de komende nacht gereserveerd. Zo zijn we in ieder geval geen tijd kwijt met het zoeken naar een plek, wat wel eens anders is geweest.
Over de imposante Forth Road Bridge rijden we zo het centrum van Edinburgh binnen. En voor we het door hebben staan we in de parkeergarage direkt aan de voet van het imposante kasteel.
Uitzicht op EdinburghDe stad is prachtig gelegen op rotspartijen en uitgedoofde vulkanen en valt erg op in het verder nogal vlakke gebied. Deze hoofdstad van Schotland is een levendige en kulturele stad met veel bezienswaardigheden. Ook om te wandelen is het een prettige stad, bijvoorbeeld door het middeleeuwse gedeelte. Daarnaast zijn er veel plekken met prachtige uitzichten, over de stad zelf en de wijde omgeving.
Edinburgh vanaf het kasteelWij bezoeken eerst het kasteel en de musea die daar zijn. Indrukwekkend, maar na een paar uur slenteren zijn we toe aan een onderbreking. We kopen een broodje dat we in een park opeten en vervolgen onze weg door de oude, middeleeuwse, stad.
Edinburgh vanaf de Outlook TowerVan alle dingen die we vanmiddag bekeken hebben, vinden we de Camera Obscura in de Outlook Tower het meest fascinerend. De eerste 5 verdiepingen van het gebouw hangen vol met 3-dimensionale kunst en foto's van het oude Edinburgh. Sommige van de 3D-beelden zijn ongrijpbaar prachtig. Zoals de goudzoeker die water zeeft terwijl je er langs loopt en de bewegende danseres op een vaas. Je moet het zelf gezien hebben om het je te kunnen voorstellen.
Op de bovenste verdieping kun je vervolgens via de Camera Obscura de hele stad tot in detail bekijken en bijna voetgangers van de straten 'afrapen'. Mis dit niet wanneer je in Edinburgh bent! Op het dak staan telescopen om de stad nog beter te bekijken.
We genieten volop van dit bezoek, maar eigenlijk heb je er een paar dagen voor nodig, dus we zullen nog een keer terug moeten, al was het maar om wat meer foto's te maken. Laat in de avond keren we terug naar ons hotel in Aberdour, waarbij we nog even verrast worden door het feit dat je vanaf de zuidkant tol moet betalen op de Forth Road Bridge

Vrijdag 14 juli 2000, van oost naar west, Barr in Ayrshire

We zijn bijna op de helft van onze reis en hebben nog lang niet genoeg van Schotland gezien. We voelen ons een beetje gejaagd, maar dat gevoel gaat gelukkig snel over wanneer we onderweg besluiten vaker naar Schotland terug te keren. We willen alles zien en deze reis alvast zoveel mogelijk.
Op onze reis naar het zuidwesten vermijden we Glasgow weer en komen via Kilmarnock in Ayr terecht. Een leuk stadje om even doorheen te lopen, maar niet om te blijven. Hier werd vlak in de buurt (Alloway) de grootste dichter van Schotland, Robert Burns, geboren. Hij schreef in het Schotse dialekt over Schotland en dat maakte hem tot één van de helden van dit land (hij leefde in de 18e eeuw).
Langs allerlei kleine binnenweggetjes (zoals we zo vaak doen) belanden we uiteindelijk aan het einde van de middag in Barr, een klein plaatsje in 'the middle of nowhere'. We zijn hard toe aan een pauze met wat eten en drinken en daarna vinden we het eigenlijk wel welletjes en blijven in The Kings Arms hotel. We raken in gesprek met wat mensen (Engelsen op vakantie in Schotland) en bedenken dat dit wel een mooie plek is om de rest van zuidwest Schotland te verkennen.
Geen foto's vandaag (zie hiervoor de reisverslagen van de jaren erna), terwijl we weer door zulke mooie gebieden hebben gereden. We zijn het nog niet gewend om met de kamera om te gaan en zijn erg 'zuinig' met het maken van foto's. Echte Schotten dus, net zo zuinig als Nederlanders volgens het gezegde.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven