Lies & Teije's reis website

Glen Urquhart, Glen Affric en Aberdeenshire


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 09 tot 11 juli 2000
Zoeken

Zondag 09 juli, Glen Urquhart, Glen Affric en Aberdeenshire

Na de lange en toch wel uitputtende rit van gisteren, doen we het vandaag lekker rustig aan. Even naar Inverness, even langs Loch Ness en het kasteel Urquhart en vlakbij Drumnadrochit naar de Falls of Divach. Het is even zoeken, maar na een mooie wandeling vinden we de waterval toch.
Divach waterval Divach watervalOp vele plekken in Schotland zijn mooie watervallen te vinden en vaak, net als hier, is het lastig ze te vinden. Voordeel is wel dat het ook erg rustig is. Op het smalle pad omhoog dat we eerst met de auto moeten volgen, komen we niemand tegen.
Daarna volgen we Glen Urquhart en vanaf Cannich de Glen Affric naar Loch Affric, volgens veel reisboeken één van de mooiste dalen van Schotland.
Glen Affric Glen AffricMaar helaas, weinig foto's want het rolletje is op en we zijn nog geen ervaren fotografen. De mooiste plaatjes hebben we gelukkig nog wel in ons hoofd zitten en dat is ook belangrijk. Glen Affric is in ieder geval zeker een bezoek waard en in 2002 maakten we deze mooie plaatjes.
Het Caledonian hotel in BeaulyNa deze mooie en niet al te vermoeiende dag wordt het alsnog vermoeiend in de pub. Het halve dorp zit er en wil wel met ons kletsen. En zingen... dat vinden wij toch iets minder. Teije heeft nog 'alle eendjes zwemmen in het water' gezongen toen ze om een hollands lied vroegen en we worden toegezongen met 'tulpen uit Amsterdam'. Het bier en de bailey's smaken goed en we zijn niet helemaal nuchter meer wanneer we op onze kamer terug zijn.

Maandag 10 juli 2000, Beauly - Bielfeld (bij Aberdeen)

Hopelijk hebben jullie uit het bovenstaande niet de indruk gekregen dat wij onverbeterlijke alcoholisten zijn (Lies drinkt in Nederland al helemaal nooit en Teije houdt het bij wat biertjes). Maar de Schotten zijn zo gastvriendelijk en van alle kanten kregen we gisteravond drankjes aangeboden die we niet konden of mochten weigeren. Ook was het onze laatste avond hier (dachten we toen nog, wisten wij veel dat we er later en ook de volgende jaren weer zouden terugkeren). Met Iain en Cathy, de eigenaren, hebben we tot ver na twaalven (sluitingstijd) zitten kletsen en het is deze ochtend dan ook erg laat alvorens we aan het ontbijt verschijnen.
Noordoost SchotlandWe willen hier wel langer blijven, maar we zijn gekomen om heel Schotland te zien (voor zover dat mogelijk is in 3 weken) en het wordt nu tijd om verder te trekken. Meer naar de oostkust, via Edinburgh uiteindelijk naar het zuid- en middenwesten. We hebben nog een tijdlang gepraat en koffie gedronken met Iain en Cathy en we vinden het wederzijds spijtig dat we wegmoeten, maar het loopt al tegen de middag en wordt toch echt tijd om te vertrekken. De noordelijke route naar het oosten, via Elgin, nemen we en al snel verandert het landschap. Hoe oostelijker we komen des te vlakker wordt het. Nog steeds wel mooi, maar anders.
Kasteel FraserAangezien het al wat later op de middag is en er toch veel bezienswaardigheden (van prehistorische steencirkels tot middeleeuwse kastelen) in de buurt zijn, besluiten we ergens rond Aberdeen ons kamp op te slaan. Onderweg komen we langs Castle Fraser dat we ook van binnen bekijken. Het wordt beheerd door de NTS (The National Trust for Scotland) en we komen er achter dat deze 'Trust', die bijna de helft van de kastelen en ruïnes in Schotland beheert, ook een stevig prijskaartje hanteert. £ 10,- (bijna ƒ 36,00) per persoon. In 2001 zijn die tarieven gelukkig naar beneden gegaan, maar nog steeds pittig genoeg. Maar een indrukwekkend kasteel is het wel.
Je bent snel een paar uur zoet in zo'n kasteel wanneer je alle kamers bij langs wil en voor één keer is dat wel interessant, maar daarna besluien we toch het wat vaker bij de buitenkant te houden.
We reden door naar Aberdeen en even door de stad. Uiteindelijk zoeken we een hotel in de buurt. Het wordt de Bielside Inn, zo'n 13 kilometer bij Aberdeen vandaan. Ook daar worden we hartelijk ontvangen en raken we wel in gesprek met mensen, maar de sfeer verschilt al duidelijk van die in de Hooglanden

Dinsdag 11 juli 2000, Aberdeenshire, o.a. Archeolink en Aberdeen

De dag begint wat druilerig en vooral winderig. En dat bederft het rondlopen in het Archeolink Prehistory Park toch wel enigszins. In het hoofdgebouw zijn levendige audiovisuele tentoonstellingen die erg boeiend zijn, maar de bouwsels op het terrein zijn ook interessant. En net als we naar buiten gaan begint het te miezeren. De wind steekt op en de boeiende wandeling wordt al gauw een race om zoveel mogelijk informatie mee te pikken en toch ook zo snel mogelijk weer binnen te zijn.
Lastig voor Teije die de onhebbelijkheid heeft in musea alle bordjes te willen lezen, dus nu ook weer. Met droog en niet al te winderig weer is dit park zeker aan te raden voor een bezoek. Het geeft de geschiedenis weer van ca. 6.000 v.Chr. tot 84 n.Chr. (de slag bij Mons Graupius waarin de Romeinen de Picten versloegen). Op het buitenterrein staan onder andere bouwwerken en archeologische vindplaatsen uit de diverse tijdperken.
Huis in AberdeenshireWe vervolgen onze weg, via smalle binnenweggetjes, en treffen onder andere dit leuke huisje aan. Door de rondingen en torentjes lijken veel huizen in Schotland net kleine kasteeltjes. Waarom is de (meeste) nederlandse architektuur toch zo saai?
Easter Aquhorthies steencirkelEaster Aquhorthies is een liggende (recumbent) steencirkel: een cirkel van staande stenen, met in het midden een liggende steen geflankeerd door 2 hogere staande stenen. Dit soort steencirkels dateert meestal uit het 3e millennium v.Chr. Het is nog steeds erg fris, dus we duiken gauw de auto weer in. De rest van de dag passeren we nog veel meer kastelen (Haughton House, Craigievar Castle, Crathes Castle, Drum Castle) en oudere zaken (Tomnaverrie Stone Circle en anderen). Dit gebied telt in totaal zo'n 90 prehistorische en Pictische monumenten, dus echt een must voor de liefhebber. Je moet er wel droog weer en niet teveel wind bij hebben. En wat meer fotograferen dan wij doen.
AberdeenAan het einde van de middag vinden we dat we de streek behoorlijk doorkruist hebben en gaan naar Aberdeen. De sombere gebouwen zijn vooral van graniet gemaakt; de stad lijkt enerzijds een beetje grauw en saai door de gebouwen, aan de andere kant ook weer heel vrolijk en levendig door alle mooie tuinen en parken. Leuk genoeg om een paar uur doorheen te wandelen en een kroegje te bezoeken.
's Avonds in de bar van ons hotel praten we een tijdlang met een Schot die enigszins Nederlands spreekt omdat hij er jaren heeft gewerkt. Hij wijst ons op een leuk boekje over Nederlanders dat wij na de vakantie direkt hebben aangeschaft en iedereen kunnen aanbevelen: The Undutchables. Hierin worden allerlei rare en typerende karaktertrekjes van Nederlanders op een rijtje gezet en is leuk geschreven. Er is ook al een Nederlandse vertaling.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven