Lies & Teije's reis website

Via IJmuiden-Newcastle naar Strathyre en langs Loch Ness naar Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 04 tot 06 juli 2000
Zoeken

Dinsdag 04 juli, via IJmuiden-Newcastle naar Strathyre en langs Loch Ness naar Beauly

Schotland, een land waar we geen van beide eerder zijn geweest en waar we allebei al heel lang heel willen. In onze dromen heeft Schotland iets speciaal, het lijkt ons een heel bijzonder land, hoewel we niet precies weten wat we er zoeken.
Wel, vandaag vertrekken we dan eindelijk naar Schotland en we zijn benieuwd hoe het ons gaat bevallen.
De kaart van SchotlandDe afgelopen vakanties hebben we nooit een camera meegenomen, we hebben er zelfs niet één. We onthouden de vakanties wel in ons hoofd, zo dachten we, maar nu we naar ons droom-land gaan moeten we wel eentje mee, om in ieder geval iets vast te leggen. We lenen een camera, maar weten er geen van beide echt raad mee. Daarom is dit reisverslag nogal foto-arm en is de kwaliteit van de foto's ook niet echt goed te noemen. Gelukkig hebben we in de latere reisverslagen veel meer en betere foto's. Reizen is voor ons ontspanning, niets hoeven en alles mogen. Daarom zijn we al vroeg op weg om onderweg naar IJmuiden ook een stukje Nederland te bekijken, zoals bijvoorbeeld Alkmaar en IJmuiden zelf. We zijn op tijd (4 uur 's middags) bij de boot en voor we het weten zitten we aan een raampje naar de donker wordende zee te turen.
Een tip voor de arme sloebers onder ons: neem je eigen drank mee, bestel 1 drankje en schenk jezelf steeds bij, zo doen wij dat soms ook, in ieder geval wel op deze reis!
Lies heeft wel een zware nacht, want ze heeft nog nooit een nachtelijke bootreis meegemaakt en kan niet slapen, ze luistert maar wat naar de muziek. Tot ze bedenkt dat ook op de Titanic de muziek bleef spelen terwijl de boot al aan het zinken was. Niet echt een geruststellend geluid dus! Teije slaapt als een roos (zoals meestal...)

Woensdag 05 juli 2000, naar Strathyre

Om 9 uur 's ochtends arriveren we in Newcastle en bij de eerste rotonde (en er liggen vele vlak bij de haven) gaat het al mis: op de verkeerde kant van de weg. Het is voor Teije de eerste keer dat hij links moet rijden en we besluiten even nog niet op de route te letten, maar gewoon maar wat naar het noorden te rijden om aan deze situatie te wennen. Na een half uur gaat het goed en kunnen we eens rustig op de kaart kijken.
De grens tussen Schotland en EngelandWe hebben niet echt een route uitgestippeld, wel een lijst met bezienswaardigheden die we willen zien. Ons eerste doel zijn de Hooglanden, maar in een rustig tempo om meteen vanaf het begin van het landschap te genieten.
Iets onder Jedburgh komen we Schotland binnen en rijden eerst een stuk naar het westen zodat we de lijn Glasgow-Edinburgh ergens in het midden passeren. Na uren rondtoeren komen we in Stirling aan en besluiten we een overnachtingsplaats in Strathyre te zoeken. Volgens de kaart ligt het in een bosrijk gebied vrijwel in het geografische centrum van Schotland.
Tot nog toe hebben we op vakantie altijd gekampeerd, maar deze reis willen we er een hotelrondreis van maken omdat Teije nogal last van z'n voet heeft en erg moeilijk loopt. Maar we zijn niet echt voorbereid op de prijzen, ook niet van de goedkopere hotels. Nadat we alle hotels in het dorp bij langs zijn geweest, besluiten we onszelf dan maar voor 1 nacht te trakteren op een wat duurder hotel; dachten we, na 3 weken blijkt dat dit één van de goedkoopste is op onze hele reis: £ 20 p.p., ongeveer ƒ 142,- met z'n tweeën voor 1 nacht.
We verblijven in het Ben Sheann Hotel van Terry en Lorna, twee zeer vriendelijke mensen. Hoewel we de volgende dag al weer verder trekken, is het niet de laatste nacht dat we hier zijn, wel een teken dat het ons ergoed bevalt.
Vanuit ons hotelraam hebben we prachtig zicht op de heuvels en de ondergaande zon. We voelen ons al helemaal thuis.

Donderdag 06 juli 2000, naar Beauly, de eerste kennismaking met Loch Ness

Het Sunart schiereiland Het Sunart schiereilandNa de eerste nacht in Schotland en naarmate we steeds verder de bergen (zegt Lies; heuvels zegt Teije) intrekken, voelen we ons inderdaad helemaal thuis. Via Glen Dochart komen we al snel in het gebied van Glen Coe en Ben Nevis, werkelijk indrukwekkend.
Iets voorbij Fort William slaan we linksaf naar de A830, de regio Sunart in. Wegen zijn hier nauwelijks en worden steeds smaller. We genieten van het landschap en achteraf snappen we eigenlijk niet waarom we niet veel meer foto's hebben gemaakt (70 in 3 weken tijd, waarvan ook nog een aantal mislukt).
Uitzicht op de Ben NevisIn Strontian vinden we gelukkig nog een benzinestation (£1,- voor een liter, ƒ 3,55) anders waren we het schiereiland niet rondgekomen. Daar moeten we beter aan denken in de afgelegen gebieden. Uiteindelijk zitten we tegenover Fort William en hebben een prachtig uitzicht op de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland en zelfs van heel het Verenigd Koninkrijk. We moeten nog wel een heel eind omrijden om weer de weg naar het noorden te kunnen vervolgen.
Langs Loch Lochy en Loch Oich komen we bij Fort Augustus waar de zuidkant van Loch Ness begint. Het meer is 37 kilometer lang en gemiddeld 1,6 kilometer breed en heeft een diepte van 200 meter, het grootste zoetwaterreservoir van Schotland. Vanaf de weg (A82) heb je echter weinig zicht op het meer en een monster hebben we die dag niet gespot. Wel een mooi uitzicht op de steile hellingen aan de overkant en uiteraard het kasteel Urquhart dat vlak voor Drumnadrochit ligt. Het is echter al wat later op de dag door onze lange rit en we gaan een slaapplek zoeken.
Stiekem roken Stiekem rokenWe raken verzeild in Beauly, 15 kilometer ten westen van Inverness. Na een wandeling door het dorp besluiten we maar een Bed & Breakfast te nemen, die zouden goedkoper zijn. Maar nee, £22,- per persoon per nacht en we mogen niet roken. Nou ja, 1 of 2 dan, maar wel met de sigaret buiten het raam! Nu zijn wij allebei fervente rokers en nog lang niet van plan om te stoppen. We zijn dus de hele avond op stap in het rond een pleintje gelegen centrum van het stadje en bedenken dat we morgen beter een andere overnachtigsplaats kunnen zoeken.
We vinden het wel jammer want dit lijkt een mooie uitvalsplaats om uitstapjes naar verschillende delen van de Hooglanden te maken. We slapen er niet minder slecht om, maar het betekent wel dat we morgen weer tijd kwijt zijn met het zoeken van iets geschikters.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven