Lies & Teije's reis website

Coimbra en Conimbriga, een imposante opgraving


Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 06 tot 10 juli 2001

Vrijdag 06 juli, Coimbra en Conimbriga, een imposante opgraving

Park Santa Cruz, CoimbraWe gaan vandaag eerst naar Coimbra, dè universiteitsstad van Portugal sinds de 14e eeuw. Net als Lissabon is Coimbra tegen een rivieroever gebouwd, in dit geval de Rio Mondego. De hoogteverschillen tussen de boven- en benedenstad zijn aanzienlijk en we voelen het goed in onze benen na een paar uur slenteren. Naast de monumenten in de oude binnenstad zijn er prachtige parken en een grote botanische tuin met park te bezichtigen. Links een foto genomen in het park Santa Cruz.
Romeinse nederzetting Conimbriga Romeinse nederzetting ConimbrigaVervolgens rijden we naar Conimbriga waar de mooiste Romeinse opgraving van Portugal ligt. De nederzetting werd in de 1e eeuw gesticht en bleef bewoond tot 468 n.C. toen de Sueven de stad plunderden. Op het uitgestrekte terrein worden nog steeds opgravingen uitgevoerd en waarschijnlijk zal er nog heel wat gevonden worden.
Het meest interessant zijn de villa's met mozaïeken en het verwarmingsstelsel voor de baden. Ook is er een groot gedeelte van een aquaduct bewaard gebleven en een stuk romeinse (snel)weg. Naast het opgravingsterrein is een museum met meer informatie over de opgravingen.
Op de terugweg hebben we ten zuiden van Coimbra eerst de N17 genomen, vervolgens de N2 en bij Gois de N342. Het eerste stuk biedt een prachtig uitzicht over het rivierdal van de Rio Mondego en de N342 is ook landschappelijk een fantastische weg die door de westelijke uitlopers van de Serra da Estrella loopt. Pas wel op, het zijn smalle, kronkelige weggetjes! Maar met het fotorolletje vol kunnen we helaas geen plaatjes meer schieten.
In de loop van de dag is het zonnetje weer tevoorschijn gekomen en ook de temperatuur schiet weer omhoog, zodat we terug op de camping nog eventjes het zwembad in kunnen duiken.

Zaterdag 07 juli 2001, Casfreires, een laatste rustdag

Morgen moeten we weer richting Nederland, dus vandaag gunnen we onszelf een laatste rustdag. Het weer werkt fantastisch mee; dat mag ook wel na een paar toch wat koudere dagen. Nog eventjes wat winkeltjes in nabijgelegen dorpjes af, maar verder liggen we bij het zwembad dat we vrijwel voor onszelf hebben.
Camping Chave Grande, Satão Camping Chave Grande, SatãoVanuit het zwembad kunnen we genieten van de prachtige omgeving. Voor een camping met zoveel luxe is het er absoluut niet zo duur. De campings in Lissabon en Albufeira waren bijna 2x zo duur als deze en de gastvrijheid heel wat persoonlijker! Een pluim voor de Nederlandse campinghouders Bert en Gea!
Camping Chave Grande, SatãoWe begonnen deze reis als niet-strandliefhebbers maar door de hoge temperaturen zijn we ondertussen dol op water en zee. Onze reis is bijna afgelopen en daarom moeten we gewoon nog wel even genieten van de luxe van een zwembad. Maar alleen zon- en zwemvakanties, daar zijn we nog niet aan toe.
Als avondmaal halen we 2 gegrilde kippen uit het dichtsbijzijnde dorp (ƒ 6,50 oftewel € 3,-) en 's avonds moeten we natuurlijk nog een paar uurtjes de campingkroeg in waar we bijzonder leuke gesprekken hebben gevoerd met onze medegasten en het wordt uiteraard toch weer laat.

Zondag 08 juli 2001, een lange rit door Spanje

We wilden vanochtend eigenlijk op tijd weg, maar het is 's nachts flink vochtig geweest en onze tent wil maar niet drogen. Uiteindelijk zijn we pas veel later op pad dan gepland, maar ach, we hebben toch al 3 dagen uitgetrokken om naar Nederland terug te keren.
Daarnaast heeft Teije de onhebbelijkheid om nogal eens smalle paadjes in te draaien en wat landschappelijk verantwoorde binnenwegen te nemen (die uiteraard veel meer tijd kosten dan de rechtstreekse weg, zie ook de Schotland verslagen over zijn obsessie om alle wegen van Schotland te berijden, vooral de smalle en doodlopende!). En na een paar honderd toch wel saaie kilometers door Spanje verlaten we bij Gasteiz Vitoria in Baskenland ineens de snelweg en rijden de uitlopers van de Pyreneeën in. Via B-wegen naar Bilbao en vandaar naar de kust van de Golf van Biscaje. De smalle kustwegen hier zijn prachtig, maar we rijden in een lange kolonne en kunnen helaas nergens even stoppen. Na uren rondtoeren zijn we aan het einde van de middag eindelijk voorbij San Sebastian en de Franse grens.
Dan krijgen we ineens haast en bedenkt Teije dat hij vandaag toch wel tot voorbij Bordeaux wil komen om maandagochtend daar de ochtendspits te vermijden. In de plaats Libourne, iets oostelijk van Bordeaux, en na een rit van al meer dan 1000 kilometer besluiten we een hotel te zoeken. Het lijkt een leuk stadje met prachtig verlichte middeleeuwse bouwwerken. Maar na ruim een uur rondlopen hebben we weliswaar al heel wat hotels gezien, maar geen enkele die open is. Na nog een uur rijden en zoeken komen we uiteindelijk om 22u30 bij een camping langs waar toevallig de receptie nog open is. We mogen het terrein nog op en ook al zijn we bekaf, binnen 20 minuten zijn we uitgepakt en is de tent al ingericht. Wat een dag... jammer dat we toch weer geen foto's hebben...!

Maandag 09 juli 2001, we doorkruisen Frankrijk

AuxerreVandaag zijn we wel op tijd weg en we besluiten het niet meer zo bont te maken als gisteren. Ergens tot in Noord-Frankrijk, dat is de bedoeling terwijl we ook nog wel wat willen zien. Vanaf Bordeaux gaan we eerst iets oostelijk en vervolgens naar het noorden, Centraal Frankrijk door.
Op de foto rijden we Auxerre binnen. Het laatste stuk nemen we toch maar een tolweg, hoewel we die meestal proberen te vermijden wanneer we daar de tijd voor hebben. Zo schieten we aan het eind tenminste nog een beetje op en vandaag is alleen doorreisdag.
Treinstation van Rethel Lies in ons hotel, RethelEn zo zijn we aan het einde van de middag in Rethel, ten noorden van Reims. Deze laatste nacht willen we wel in een hotel en die vinden we bij het station: Hotel du gare.
Het hotel is prima, maar het voedsel is niet aan te raden en zeker niet met de prijzen die erbij horen: voor 1 bordje konijnenvoer zijn we FF 70 kwijt (€ 10,50), waarvan we driekwart laten staan omdat het niet te eten is... Na een korte wandeling door het dorp gaan we vroeg naar bed.

Dinsdag 10 juli 2001, via Durbuy naar huis

La Roche, België Durbuy, het kleinste stadje van BelgëDe laatste rit van deze vakantie, maar we besluiten er toch nog even van te genieten en uitgebreid door de Ardennen te touren en een aantal stadjes en dorpjes te bezoeken. Hier links La Roche.
Enige jaren geleden is Teije eens in Durbuy, het kleinste stadje van België, geweest, dus moet hij Lies daar ook even mee heenslepen. Het dorpje ligt prachtig verscholen tussen de bossen bij een riviertje en is gecentreerd rond een groot dorpsplein. Maar je zult Durbuy later in onze reisverhalen nog vaker tegenkomen.
Na een uurtje rondwandelen gaan we toch maar weer verder, maar we komen de één na de andere omleiding tegen. Het kost ons aardig wat moeite om voorbij Luik te komen. Achteraf blijkt dat de Tour de France net begonnen is en vandaag door deze buurt gaat.
De laatste foto van deze reisHelaas, helaas, in de Ardennen nog even een fotootje van ons samen, maar dan is het echt voorbij. Vreselijk, dat moment dat we Nederland weer binnenrijden: wij gaan liever weg. Maar dat zal gelukkig niet zo lang meer duren... En, we hebben eigenlijk niets te klagen: 1 maand vakantie met voornamelijk prachtig weer, we hebben heel veel gezien en meegemaakt. De kilometerteller geeft bijna 9000 kilometer aan.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven