Lies & Teije's reis website

Via Fatima en Tomar naar Praia da Mira, het wordt koud


Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 01 tot 03 juli 2001
Zoeken

Zondag 01 juli, via Fatima en Tomar naar Praia da Mira, het wordt koud

Vandaag willen we meer naar het noorden van Portugal en eigenlijk ook nog wel 1 of 2 dagen in de buurt van een strand. We hebben de smaak te pakken gekregen!
Grotten van Mira de AireVlak voor Fatima moeten we we de grotten van Mira de Aire zien, zo hebben we gelezen in de gidsen. Een deel van deze druipsteengrot is te bezichtigen en de rondleiding duurt ongeveer 45 minuten, zeer de moeite waard. We mogen niet zelf fotograferen, vandaar een scan van een ansichtkaart.
Via Fatima (geen verschijning gezien dit keer) rijden we door heuvelachtig gebied vol wijngaarden eerst naar Tomar, waar een groot tempelierskasteel staat, uittorenend boven het dorpje.
Kasteel van de tempeliers in TomarIn 1160 werd het kasteel door de grootmeester Gualdim Pais gebouwd en nadat de tempeliersorde in 1312 officieel door de paus werd opgeheven, liet de Portugese koning de orde onder de naam Christusorde voortbestaan, met Tomar als centrum. Uiteraard is er later aardig wat verbouwd en bijgebouwd aan het kasteel en de kerk. De hoge entreeprijs die wordt gevraagd om het binnenste te mogen bezoeken vinden we echter niet de moeite waard. Ook buitenom is veel te zien van deze vergane glorie. Wanneer we toch even binnen willen kijken, worden we resoluut verjaagd.
Vanaf Tomar rijden we eerst nog iets verder het binnenland in om vervolgens weer af te slaan richting kust. Via Pombal (genoemd naar de markies die na de aardbeving in 1755 Lissabon herbouwde) zien we de zee weer bij Figueira da Foz. Deze kust is toch wel heel anders dan de Algarve, beduidend minder mooie stranden en veel meer industrie dan in het zuiden. Na Figueira da Foz gaan we offroad, zo dicht mogelijk bij de kust langs door allerlei jonge aanplant. Af en toe moeten we weer wat omrijden en komen we door dorpjes zoals Oost-Groningen ze ook wel kent. En dat is toch niet helemaal onze smaak. Eerlijk gezegd, het valt ons een beetje tegen, na alle mooie landschappen die we de afgelopen weken al hadden gezien.
We willen niet helemaal tot Porto, of nog noordelijker want dat gebied trekt ons al helemaal niet, zoals het wordt voorgespiegeld in de reisgidsen. En zo komen we uit bij Praia da Mira, vlakbij het stadje Mira. De zanderige camping ligt niet al te ver van het strand en wanneer een plekje voor de tent zoeken komen we vast te zitten met de auto. Na een half uurtje sjorren en trekken, met plankjes en stenen onder de uitgegraven wielen toch maar een stel toekijkende Portugezen om hulp gevraagd en we zijn zo weer los. Al met al is het geen slechte dag, maar toch... we hebben een beetje het gevoel alsof we al bijna weer thuis zijn...

Maandag 02 juli 2001, Praia da Mira, het wordt koud en slecht weer

Grotten van Mira de AireOns gevoel laat ons niet in de steek; we zijn hier niet op de 'goede' plek. De temperatuur is met ruim 10° gedaald en de lucht ziet wat grijs. We liggen een half uurtje te rillen op het strand, maar dan wordt het echt te fris. De lucht betrekt steeds meer en wanneer we aan het eind van de ochtend in de auto stappen om de omgeving te gaan verkennen, begint het ineens te miezeren.
Na een bezoek aan Mira dat er troosteloos bijligt, rijden we verder naar het noorden, naar Aveiro. Na een paar uur rondbanjeren hebben we niet het idee in het buitenland te zijn. Misschien laten we ons ook wat teveel beïnvloeden door het weer. We zijn nu ondertussen zo ingesteld op lekker warm weer met continue zon dat het land ineens extra troosteloos lijkt. We besluiten ons wat positiever in te stellen en genieten van de terugreis over allemaal smalle weggetjes en door kleine dorpjes.
Er zijn in de buurt nog wel wat plaatsen die we willen bezoeken, maar wanneer we horen dat het weer in het binnenland beter is, bedenken we dat we de dag erop eerst maar eens moeten verkassen. Plaatsen als Coimbra en Conimbriga kunnen we ook wel vanuit onze nieuwe standplaats bezoeken.

Dinsdag 03 juli 2001, naar een Nederlandse camping in Casfreires

We willen het binnenland in, alvast een beetje richting Spaanse grens en we moeten ook rekening houden met de plekken die we nog willen bezoeken. Het gebergte Serra da Estrella staat hoog op ons verlanglijstje en ook de steden Viseu en Coimbra willen we nog wel zien. En we willen per sé een camping met zwembad, mede doordat we zo van het warme weer en het zwemmen zijn gaan genieten deze vakantie. En zo komen we op de enige mogelijkheid uit die beschikbaar is: de camping van Bert en Gea. in Casfreires, bij Satão in de buurt.
De rit erheen brengt ons in ieder geval weer door prachtige landschappen en we zijn blij dat we uit Praia da Mira weg zijn gegeaan. Het lijkt wel of de ANWB in de buurt is geweest want van welke kant je ook komt, overal staan duidelijke aanwijsborden, soms al op 20 km. afstand, die je de weg naar de camping wijzen. We worden zeer vriendelijk onthaald met een drankje en kunnen weer eens Nederlands spreken met anderen. Niet dat we dat echt willen; daarvoor zijn we tenslotte niet zo ver van huis gegaan! We vinden een mooi plekje voor onze tent en 's avonds hebben we een leuke avond in de heuse kroeg van de camping. Met, uiteraard, allemaal Nederlanders. Maar vandaag stoort ons dat totaal niet. We voelen ons wel op ons gemak op deze nieuwe plek, beter dan de afgelopen twee dagen.
En volgens ons is dit echt de aller-, allerlaatste dag (nou ja, bijna dan), dat we op een vakantiedag geen foto's nemen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven