Lies & Teije's reis website

Cruise met een catamaran langs de kust van de Algarve


Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 26 tot 28 juni 2001
Zoeken

Dinsdag 26 juni, cruise met een catamaran langs de kust van de Algarve

Vandaag is de dag van onze cruise; rond 8 uur worden we opgepikt bij de ingang van de camping en rond 10 uur zou de boot uitvaren vanaf de haven van Vilamoura. Dat plaatsje is vlakbij, maar de bus moet bij tientallen hotels langs om nog meer toeristen op te pikken. En van de ene kleine bus worden we overgeplaatst in een iets grotere bus waarna we moeten overstappen in een nog grotere... Al met al is het half 11 wanneer we uit de haven wegvaren.
Lies op de catamaran Uitzicht op VilamouraIn eerste instantie kunnen we geen prettig plekje vinden op de catamaran waarmee we varen en komen we terecht op het achterdek, vlak boven de motoren. Maar dat betekent ook dat we alle uitlaatgassen die achter de boot blijven hangen naar binnen krijgen dus deze ongezonde plek verlaten we al snel.
De meeste toeristen op de boot zijn engelsen die het voornamelijk met landgenoten hebben over eerdere reizen die ze hebben gemaakt. Die schijnen altijd indrukwekkender te zijn dan de huidige ervaring wanneer je hun desinteresse ziet voor de omgeving. Een typisch verschijnsel dat Teije in zijn reisleidersjaren ook al vaak heeft meegemaakt: mensen kunnen blijkbaar beter met weemoed praten over een afgelopen reis dan genieten van het hier en nu en de reis die ze nu ondernemen. Ondertussen genieten wij van de kust van de Algarve met al zijn mooie stranden en rotsen.
De kust van de Algarve De kust van de AlgarveVanaf Vilamoura vaart het schip naar het westen en al gauw passeren we Albufeira in de verte. We hebben nog geen inzoom-camera dus de kust blijft op afstand. Het wordt de hoogste tijd dat we een betere camera gaan kopen want we komen erachter dat we het steeds leuker vinden om foto's te maken.
De kust van de Algarve Op de bootDoor het vele kalk in de rotsen vormt de zuidkust een prachtig beeldhouwmateriaal voor de zee en de rotsen zijn dan ook grillig uitgesneden en overal zijn kleine baaien en inhammen die je vanaf de weg op het land nooit te zien krijgt.
Tegen 1 uur bereiken we Portimao en is het tijd voor de lunch: verse vis uiteraard... De liefhebbers mogen een duik in de zee nemen en hoe verleidelijk het er ook uitziet, wij zien er vanaf omdat we al genoeg op het strand en in de zon hebben gelegen...
De kust van de Algarve De kust van de AlgarveOp de terugreis wacht ons een nieuwe ervaring: in kleinere bootjes bezoeken we grotten langs de kust en varen we onder rotsachtige bogen door. Uit angst dat de camera te nat zou worden (want wij worden klets- en kletsnat van de golven) hebben we helaas geen close-up foto's.
Grotten aan de Algarve kust Grotten aan de Algarve kustEr is één groot nadeel aan deze bezoekjes per kleine boot: iedereen wil wel een paar van die tochtjes maken en daardoor blijven we uren op maar een paar vaste plekjes liggen wat op een bepaald moment toch wel begint te vervelen.Uiteindelijk hebben we dan zo'n beetje iedere grot bezocht en varen we terug.
Maar na de verveling begint bij Lies de vervelling weer op te spelen (bij ons allebei, eerlijk gezegd). De hele reis zitten we te pulken, ondertussen aan de 2e of 3e laag die van onze huid afkomt. De schade is behoorlijk, ook al hebben we deze dag netjes onze shirts aangehouden.
Tegen 6 uur zijn we weer terug in de haven, maar het duurt nog ruim 2 uur voor we op de camping terug zijn. De bus zet namelijk eerst alle hotelgasten af en wij komen als laatste aan de beurt hoe vaak we ook in de buurt van de camping zijn langsgereden...Het is een mooie, lange dag geweest en deze trip was zeker de moeite waard. Maar wat zijn al die toeristen om je heen af en toe vermoeiend...

Woensdag 27 juni 2001, een laatste rustdag in Albufeira

Strand bij AlbufeiraWe hebben besloten nog één rustige dag hier door te brengen, maar dan wordt het toch echt wel tijd om verder te gaan; een beetje onze vakantie verlummelen aan het strand is niet echt de bedoeling, hoe lekker het ook is. Toch moeten we ook vandaag nog een paar uurtjes naar ons eigen plekje, een uitgebreid strand dat alleen bekend lijkt bij een klein groepje Portugezen. Na een stukje offroad buiten het dorp om en dan via een lange houten trap over de duinen. Het is er alle keren dat we hier zijn geweest lekker rustig.
Met Enrique en Monique in een bar's Middags rijden we nog meer offroad en het is verbazingwekkend om te zien hoeveel huizen, zeg maar villa's er in the middle of nowhere gebouwd zijn en worden, kompleet met zwembad van waaruit je de zee kan zien liggen. Geen raar plekje om je pensioen door te brengen.
Uiteraard treffen we Monique en Enrique nog op een terrasje en we merken dat de wind wat meer opsteekt en de temperatuur draaglijker wordt, hooguit nog 35°. Nog steeds een lekker temperatuurtje voor een koud biertje...
's Avonds gaan we nog heerlijk uit eten in het oude Albufeira aan het dorpsplein waar zigeuners hun waar proberen te slijten en de politie proberen te omzeilen. Verkopers stallen hun waar in een aantal seconden uit en wanneer ze gewaarschuwd worden door familieleden aan de hoeken van het plein, hebben ze de koopwaar ook zo weer ingepakt. Dit ritueel herhaald zich ettelijke malen.

Donderdag 28 juni 2001, we verlaten de Algarve en gaan naar Lissabon

Kurkeiken in het zuiden van PortugalWe hebben alle tijd van de wereld vandaag; de tocht naar Lissabon is ongeveer 250 km. en we mijden de snelwegen waar we kunnen. Terwijl we de Algarve uitrijden merken we dat de atmosfeer verandert. Alsof het felle van de hitte wat meer stoffig wordt. Ook de vegetatie verschilt en overal treffen we geschilde kurkeiken aan langs de weg, zoals hier op de foto.
We komen uiteindelijk Lissabon binnen over de beroemde 25 April-brug waarnaast ook een 28 meter hoog Christusbeeld op een sokkel van 82 meter hoog staat.We hebben een vrij duidelijke routebeschrijving naar de camping, maar verdwalen in eerste instantie nog behoorlijk op het wegennet van de stad zodat we onbedoeld al meer te zien krijgen dan we van plan waren. Wanneer we na een paar rondjes door het park op de camping komen, blijkt deze zeer luxe te zijn.
Op de camping in Lissabon Op de camping, LissabonWe vinden een mooi rustig plekje vlakbij een wasruimte- en toilettengebouw en vlakbij een meterkast waar we onze waterkoker aan kunnen hangen voor de koffie 's ochtends. In de schaduw van de bomen is het al wat koeler dan op de camping in Albufeira.
Het is al aan het einde van de middag en we besluiten 2 volle dagen uit te trekken voor Lissabon. Morgen willen we een tour maken door de stad zodat we in korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden te zien krijgen en de dag erna nog wat op ons eigen houtje rondhangen. Nu gaan we ons bij het aanwezige zwembad eerst eens verdiepen in wat de reisboeken over Lissabon te melden hebben.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven