Lies & Teije's reis website

Lagos, Portimão, Sagres, langs de Algarve


Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 23 tot 25 juni 2001
Zoeken

Zaterdag 23 juni, Lagos, Portimão, Sagres, langs de Algarve

En de volgende ochtend is Teije voor 7 uur de tent alweer uit, eruit verbannen door de hitte. Tijd om verse broodjes te halen en koffie te maken. Hij is gek op dit klimaat (hij heeft tenslotte ook een paar jaar in Afrika gewoond). Hoe warmer het is, des te energieker is hij 's ochtends. Over de rest van de dag zullen we het nu even niet hebben...
De ochtend hebben we uitgetrokken om op zoek te gaan naar een klein palmboompje. Misschien weet je dit al uit de andere verslagen, maar sinds Lies geen stenen meer mag verzamelen en meenemen van Teije (wegens het gewicht) verzamelt Lies zaadjes en het liefst van palmbomen. Maar in Portugal zijn we een aantal tuincentra tegengekomen en Lies heeft haar zinnen nu op een mini-palmpje gezet. Je schijnt ze niet te mogen importeren/exporteren maar daar hebben we open grenzen voor binnen Europa, vinden wij.
Palmboompje uit AlbufeiraWe hebben echter niet precies opgelet waar we die tuincentra hebben gezien, dus we gaan ervan uit dat we wel een hele tijd aan het zoeken zullen zijn. Maar wanneer we de camping afrijden, de grote (nou ja, iets grotere) weg op, zien we ineens een grote doe-het-zelf zaak met mini-palmboompjes in de aanbieding ervoor. ƒ 9,- (€ 4,-) voor onze kleine hiernaast. De lengte is dan ongeveer 40 centimeter en nu we dit schrijven (ruim een half jaar later) bijna 60 cm. Missie geslaagd, binnen een kwartier!
We kunnen nu weer op pad; ondanks de hitte willen we Lagos en Portimao te bezoeken, 2 steden ten westen van Albufeira.
Strand bij ArmaçaoMaar vandaag wordt het de heetste dag van de vakantie, 45° ongeveer. Al sjokkend door de stadjes in de brandende zon en in de auto met alle ramen wagenwijd open proberen we het een beetje vol te houden. In Lagos zijn wij de enige die zich rond het middaguur op straat wagen. Gekkenwerk.
Uiteindelijk komen we toch weer op de beste plek uit om te zijn met dit weer: het strand. Dit keer een strandje bij Armaçao in de buurt, tussen Albufeira en Portimao.
Strand bij Armaçao Strand bij ArmaçaoOok hier worden langs de kust hele nieuwe toeristensteden aangelegd, maar opmerkelijk genoeg is het op het strand erg rustig. Mischien vinden zelfs de badgasten het te heet. Wij vermaken ons prima maar houden wel ons t-shirt aan, we hebben ons lesje wel geleerd.
Erg, errug dorstig!En ondanks alle terrasjes onderweg zijn we 's avonds nog dorstig genoeg om de kroegen van Albufeira op te zoeken. Maar Lies heeft echt geen alcohol gehad, al lijkt de foto rechts anders uit te wijzen...

Zondag 24 juni 2001, alweer een rustdag (zonder foto's)

Waarschijnlijk hebben we deze zondag een rustdag gehouden; eigenlijk weten we het niet meer. We hebben in ieder geval geen foto's gemaakt, dus de kans is groot dat we een paar uurtjes op het strand hebben gelegen en verder in het oude stadsgedeelte uit eten zijn geweest en wat hapjes en drankjes hebben genuttigd. Maar ja, wie maakt er ook pas een half jaar later eens een keer een reisverslag...
Oh ja, wat we nog wel hebben geregeld is een cruise langs de kust van de Algarve voor aankomende dinsdag. De kosten zijn iets van ƒ 80,- (€ 36) per persoon, maar dat lijkt ons een ervaring die we niet mogen missen.

Maandag 25 juni 2001, naar Sagres, een tocht langs de kust van de Algarve

Na de voorafgaande rustdag willen we wel weer eens actief gaan doen en wat zien. Doel van de reis vandaag is Sagres, het meest zuidwestelijke puntje van Portugal. Door zoveel mogelijk kleine weggetjes te nemen, zo dicht mogelijk langs de kust, krijgen we prachtige zeegezichten te zien. En het is wonderbaarlijk om te merken dat mensen zo naar elkaar toetrekken dat ze liever met z'n allen op een groot strand samen opeengepakt gaan zitten dan te genieten van de rust van al die kleine verborgen strandjes. Blijkbaar is de massa nog steeds een kuddedier... Maar daar hebben we uiteraard geen foto's van genomen.
Achteraf denken we trouwens heel vaak: waarom hebben we in een bepaalde streek of op een bepaalde dag eigenlijk geen foto's genomen. Dat geldt ook voor al die kleine dorpjes waar we deze dag doorheen komen. Pittoreske dorpjes die liggen te glimmen in de zon, waar je doorheen rijdt en waar je van geniet, maar waarvan de sfeer gewoon niet op foto is vast te leggen. Ons advies is dus gewoon: ga er zelf eens heen!
Strand bij SagresBij Sagres aangekomen zien we een vrijwel leeg strand, maar dat zal vooral komen doordat er geen zand is, maar alleen rotsen en keien.
Het is weliswaar nog geen hoogseizoen maar toch zijn we verrast hoe relatief rustig de Algarve is. (Jaren later, als we dit weer eens terug lezen, is het daar heel wat drukker en is Albufeira geen rustige badplaats meer)
Vuurtoren van Sagres De kust bij SagresSagres, de vuurtoren, de kliffen en de zee eromheen zijn wel weer fotogeniek genoeg om vast te leggen. Deze foto's tonen de plek in al z'n rust, bijna meditatief, maar in werkelijkheid lopen er toch overal wel wat toeristen rond. Wij laten ons er niet door storen en genieten volop.
Een heerlijk Portugees ijsjeAchter de vuurtoren staat een fort waar je gewoon naar binnen kunt wandelen. Hier stond vroeger de oude zeevaartschool waar vele ontdekkingsreizen begonnen, als was het maar in de fantasie van de studenten. Vanaf de kantelen heb je een prachtig uitzicht op de woeste zee en de uitgesleten rotsen.
En op het einde van de dag moet er natuurlijk weer gegeten en gedronken worden en Lies is al helemaal verslaafd aan het Portugese ijs. Veel beter dan het onze, zo luidt haar deskundige mening.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven