Lies & Teije's reis website

Informatie over Polen


Home -> Europa -> Polen - > Informatie Polen
Zoeken

Informatie over Polen

Feiten over Polen

De (nationale) vlag
Officiële naam Rzeczpospolita Polska (= Poolse republiek)
Oppervlakte 312.685 vierkante kilometer (7,65 x Nederland)
Aantal inwoners 38,5 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 123 mensen per km²
Hoofdstad Warszawa (Warschau)
Munteenheid Zloty (Zlt), onderverdeeld in 100 groszy. 1 Zlt is ongeveer € 0,23 (juni 2003); 1 € = ca. Zlt 4,26
Wegennet Er is 1 snelweg die nog niet helemaal af is, maar de meeste 2-baanswegen zijn goed begaanbaar. Maximum snelheid 90 km. op deze wegen. Let op: er wordt veel gecontroleerd
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat PL
Telefoon landcode 48
Internet landcode .pl
Tijdsverschil GMT+1; hetzelfde als in Nederland

Geografische gegevens

Polen is een republiek ten oosten van Duitsland en grenst aan 6 andere landen. In het noorden heeft Polen een kustlijn van bijna 500 km. aan de Oostzee. Het grootste deel van Polen is vlak, alleen in het zuiden zijn er heuvel- en berggebieden (Tatra en Reuzengebergte).
Meer informatie op Landenweb.

BevolkingNaar boven

De bevolking bestond voor de 2e wereldoorlog voor 65% uit Polen, nu is dat 98%. Klik op Landenweb om hier meer over te weten te komen.

TalenNaar boven

Het Pools behoort tot de West-Slavische tak van de familie van Baltoslavische talen. Deze familie behoort weer tot de familie der Indogermaanse talen. Tot deze familie behoort ook het Tsjechisch, Russisch en Bulgaars. Klik op Landenweb om meer over de taal te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

Door de ligging van Polen tussen grote mogendheden als Rusland, het voormalige Pruisen en Oostenrijk zijn er veel oorlogen uitgevochten in (en over) Polen. De Poolse grenzen zoals we die nu kennen zijn dan ook vele malen verschoven in de afgelopen eeuwen. We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch bronnen van anderen moeten gebruiken). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
The history of Poland: Engelse site, vanaf 966 AD tot en met 1990

KlimaatNaar boven

Polen hangt een beetje tussen 2 klimaatzones: het gematigde zeeklimaat dat vanaf de Atlantische Oceaan in het westen komt en het drogere landklimaat dat vanuit Azië komt.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Het woud van Bialowieska in het oosten van Polen is het laatste overblijfsel van het oeroude woud dat eens heel Europa bedekte. Sinds 1 juli 2003 wordt in dit woud helaas op grote schaal hout gekapt nadat de Poolse regering toestemming heeft gegeven om bomen van meer dan honderd jaar oud te gaan kappen.
Meer informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven