Lies & Teije's reis website

Uitstapje naar Oslo


Home -> Europa -> Noorwegen -> Reisverslag Noorwegen -> 06 juli 2002

Zaterdag 06 juli, uitstapje naar Oslo

De bergen verdwijnenWe voelen het einde van de vakantie naderen en we zijn best vermoeid, het is bijna een werkvakantie. Gelukkig hebben we straks die extra dag in Denemarken nog, maar nu we naar Oslo gaan en dit onze laatste hele dag in Noorwegen is, voelt vandaag toch al een beetje als afscheid. Afscheid hebben we ook genomen van onze buren die we vanochtend voor het laatst zien. Zij blijven een dag langer in Oslo en gaan dan per boot naar Frederikshavn in Denemarken.
De eerste 200 km. van de rit voert ons over troosteloze hoogvlakten waarbij we nog een aantal onverlichte U-bocht-tunnels passeren. Het weer is somber en af en toe wanen we ons ver boven de poolcirkel (nee, daar was het veel warmer en zonniger...). Langzaam dalen we het gebergte af over soms spektakulaire stukken weg. Het landschap is niet echt mooi, maar wel indrukwekkend. Onderweg bekijken we ook nog een aantal staafkerken. Zeven hebben we nu gezien van de 32 die er zijn.
Picknicken OsloDe bergen worden heuvels en we missen de bergen nu al. Gelukkig krijgen we nog genoeg nieuwe en onbekende dingen te zien waardoor we ons niet vervelen.
Met het verlaten van de bergen klaart ook het weer op. We rijden langs nog een aantal indrukwekkende fjorden en lunchen uitgebreid in een mooi en bosrijk gebied.
Oslo OsloMaar voor we het weten zijn we in Oslo, een stad met bijna een half miljoen inwoners. Iets buiten het centrum parkeren we de auto en lopen dan terug het centrum in.
Oslo Moskee in OsloUiteraard zijn er weer mooie gebouwen zoals kerken te bezichtigen maar we treffen ook een moskee aan.
Orkestje in Oslo Moskee in OsloDe stad is goed beloopbaar en we wandelen van het station naar de haven waar we op een terrasje neerstrijken om te genieten van het uitzicht. Zin in museumbezoek hebben we vandaag niet, we willen gewoon de sfeer proeven en een indruk van de stad krijgen.
OsloOslo is een relaxte, maar wel levendige stad en we vermaken ons er prima. Na een uur of drie lopen we weer richting auto op zoek naar onze laatste blokhut in Noorwegen.
We verdwalen nog even in de buurt van Oslo door een afslag te missen maar binnen een uur zijn we in de buurt van Skarnes, ten noordoosten van Oslo waar we een blokhut hebben gereserveerd. Het blijkt de meest luxe te zijn die we tot nu toe hebben gehad met water, een magnetron en een wc. Het weer is aangenaam en we kunnen nog uren buiten zitten. Alleen de omgeving is saai: het landschap is vlak, net Nederland, en we snappen niet wat al die Noren hier in een stacaravan te zoeken hebben. Hebben ze zo'n mooi land en gaan ze hier op de camping staan... Onbegrijpelijk.
De route naar huisLies bestudeert de kaart nog eens voor de lange rit naar Denemarken morgen. Tot nu toe hebben we nog niet uitgerekend hoever het is, en we zijn even bang dat het meer dan 1100 kilometer is, maar na wat rekenwerk komen we gelukkig maar tot zo'n 900 km. En daarna hebben we weer een dag echte vakantie!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven