Lies & Teije's reis website

Een rondrit over de Lofoten van noord naar zuid


Home -> Europa -> Noorwegen -> Reisverslag Noorwegen -> 30 juni 2002

Zondag 30 juni, een rondrit over de Lofoten van noord naar zuid

Kerkje De LofotenHet is alweer mooi weer wanneer we wakker worden. Ons plan is om zover mogelijk naar het zuiden te rijden, tot aan het plaatsje Å op het eiland Moskenesøya. En weer nemen we hier en daar binnenweggetjes en meestal worden dat omwegen of moeten we weer dezelfde weg terug. Een vos met prooi in de bek steekt de weg over en blijft niet poseren voor een foto.
Afgebladderd schuurtje Het dorpje ReineOok vandaag hebben we weer tientallen foto's gemaakt en moeten we een keuze maken. Uren rijden we over smalle wegen door een ongelooflijk landschap met bergen, zicht op de zee en kleine vissersdorpjes verborgen op de meest onwaarschijnlijke plekken.
Het dorpje Reine Het dorpje ReineEen erg mooi gelegen plaatsje vinden we Reine, vernoemd naar een vriendin van ons. De schilderachtige en kleurrijke huisjes steken mooi af tegen de omgeving.
Het dorpje Reine De kortste plaatsnaamOk, nog 1 foto dan, en daarna gaan we echt weer verder..., op weg naar Å.
En eindelijk, veel later dan we hadden verwacht, zijn we in Å, de zuidelijkste plaats van de Lofoten waar we met de auto kunnen komen en tevens de plaats met de kortste plaatsnaam ter wereld. Er wonen ongeveer 250 mensen.
Nusfjord BallstadOp de terugweg komen we onze buren tegen, blijkbaar ook op weg naar Å, en zelf slaan we af naar pittoreske dorpjes als Nusfjord en Ballstad. terwijl we langzaam weer naar het noorden rijden.
Op de heenweg hebben we al tol (NOK 80, ongeveer € 11,50) betaald voor de tunnel tussen Vestvagøya en Flakstadøya en nu op de terugweg moeten we weer betalen. Het totaalbedrag dat we ondertussen aan tol hebben betaald loopt gestaag op. In Leknes nemen we eerst weg 817 en vervolgens de 815 langs de oostkust van het eiland, een smalle maar rustige weg die ook weer mooie uizichten biedt. En nee, we worden er niet moe van; geen seconde verlangen we terug naar het vlakke Nederland.
Viking boerderij, BorgOp de E10 rijden we een stuk terug naar Borg waar een gerekonstrueerde Viking boerderij staat. Fundamenten van deze reusachtige boerderij werden enkele jaren geleden gevonden en men is druk bezig een openluchtmuseum in te richten.
Viking boerderij bij Borg Viking boerderij bij BorgHet is flink rokerig in de immense boerderij, zoals het waarschijnlijk vroeger ook was. De boerderij is gebouwd als een omgekeerd vikingschip.
Viking boerderij bij BorgBehalve een bezoek aan het museum is er een groot stuk land waar we doorheen kunnen wandelen en hier en daar zijn enkele bezienswaardigheden, zoals deze nagebouwde smidse rechts.
Vikingschip VikingschipNa een wandeling van bijna 2 km. over stijgende en dalende weggetjes komen we uiteindelijk bij een meer waar een nagebouwd vikingschip ligt. Het schip maakt ook echt tochtjes, maar daarvoor zijn wij te laat. En een bemanning van 2 is toch te weinig voor zo'n schip.
We lopen de weg terug, ons verbazend over de afwisseling van temperaturen: soms is het bloedheet in de luwte, dan weer flink fris in de wind op de top van de heuvel. Hoewel het museum nog niet helemaal af is, vinden we het zeker de moeite waard.
Op weg naar Svolvær Vågan kirke, KabelvågOp weg naar Svolvær rijden we ook nog langs Henningsvær, een dorpje dat bestaat uit een groepje kleine eilandjes die ook via bruggen te bereiken zijn.
Wanneer we door Kabelvåg rijden moeten we nog even een foto maken van de Vågan kirke, de grote houten kathedraal van de Lofoten uit 1898.
Terug in LaukvikWe zijn laat weer terug op de camping in Laukvik, maar zeer tevreden over wat we allemaal gezien hebben vandaag. Deze eilandengroep is zeker de moeite waard om langer te blijven. Maar we hebben een route te volgen en moeten morgen weer verder.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven