Maandag 01 mei, naar 's Hertogenbosch en Heusden, door de Kempen en de Peel
Als we 's ochtends opstaan en naar buiten kijken staat er een gevuld ontbijtmandje voor de deur. Maar het goede weer waarop we hadden gehoopt heeft niet doorgezet en we blijven ternauwernood droog als we buiten aan de picknicktafel ons ontbijt opeten.Net als gisteren hebben we geen idee wat we vandaag gaan doen. Het miezert af en toe, dus we kunnen het beste maar een stad bezoeken, en we kiezen voor 's Hertogenbosch. We nemen niet de kortste weg, maar de natuur ziet er wat somber uit met dit weer en ook de dorpjes liggen er troosteloos bij.
's Hertogenbosch wordt ook wel de parel van Noord-Brabant genoemd, maar als we de auto hebben geparkeerd gaan we eerst maar ergens schuilen, in een leuk cafe waar we uitgebreid koffie drinken en hopen dat het weer wat droger gaat worden.
's Hertogenbosch wordt ook wel de parel van Noord-Brabant genoemd, maar als we de auto hebben geparkeerd gaan we eerst maar ergens schuilen, in een leuk cafe waar we uitgebreid koffie drinken en hopen dat het weer wat droger gaat worden.
We lopen naar de driehoekige Markt waar allerlei straatjes op uitkomen. Overheersend is natuurlijk de grote Sint Jan. Maar de Markt zelf is het oudste gedeelte van de stad en hier werd de schilder Jeroen Bosch geboren en woonde er ook.
Door het weer doen we geen rondvaart door de Binnendieze, maar er zijn ook genoeg andere dingen te doen, zoals het Oeteldonks Gemintemuzejum (jawel, over carnaval!) of het Noordbrabants museum met natuurlijk veel info over Jeroen Bosch (maar helaas geen schilderijen van hem).
Vanuit 's Hertogenbosch rijden we naar de noordgrens van Noord-Brabant om het gerestaureerde vestingstadje Heusden te bekijken en we beginnen in het haventje, dat helemaal opnieuw is aangelegd om het stadje in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
Vooral tijdens de 80-jarige oorlog tegen Spanje (Heusden schaarde zich pas in 1577 aan de kant van Holland) kreeg de stad de eerste vestingwerken en kreeg al snel de reputatie onneembaar te zijn. Dat het gebied het vooral van oorlog moest hebben blijkt wel uit het feit dat het de stad voor de wind ging in oorlogstijd en verviel tot armoe in vredestijd. Daardoor was er geen geld om oude gebouwen te slopen en zo zijn er veel middeleeuwse monumenten bewaard gebleven. In de 2e wereldoorlog werd Heusden zwaar beschadigd door de terugtrekkende Duitsers, maar in 1968 werd begonnen met een komplete restauratie van de hele stad.
Het stadje ziet er wat levenloos uit en net iets te netjes herbouwd, maar we kunnen ons voorstellen dat dat heel anders overkomt met wat meer mensen op straat. 's Zomers schijnt Heusden een echte topattractie te zijn. Nu zijn wij de enige twee toeristen die door de smalle straatjes rondlopen en zelfs de inwoners laten zich niet zien. We vluchten voor de regen een restaurant in om een kop koffie te drinken, waar de buitenlandse eigenaar luidkeels meezingt met Hollandse smartlappen en al even snel vluchten we ook weer naar buiten.
We gebruiken onze tomtom om de kortste route naar Vierlingsbeek terug te plannen en de kortste route leidt meestal over onverwachte (en kleine) weggetjes. Het is meestal ook de langste route wat tijd betreft. Maar het brengt ons langs mooie plekjes en we zien onderweg leuke plekjes zoals de restanten van een kasteelmuur en een kapelletje..
Zo komen we tussen Bokhoven en Engelen langs een vestingachtige nieuwbouwwijk. Van afstand lijkt het net of er een gigantische vesting in het landschap is gedropt, kompleet met vestingmuren en wachttorens. Het is Haverleij vinden we later op internet, dat uit 9 'kastelen' en 1 groter slot moet bestaan. Eindelijk weer eens iets gewaagds op het nederlandse architectuurgebied, iets waarover we hier en daar op deze website wel eens klagen dat daar zo'n gebrek aan is. Maar of we het echt mooi vinden? We gaan over een paar jaar (het project is pas in 2008 afgerond) wel eens weer kijken.
We beleven vandaag een heuse kastelentocht, want iets verderop zien we aan de overkant van de Dieze kasteel Meerwijk. Dit werd in de 19e eeuw gebouwd nadat een eerder kasteel op deze oever vrijwel helemaal vervallen was. Maar een echte kasteelfunctie heeft het niet echt gehad, in de 20e eeuw is het lange tijd een bordeel geweest.
Aan het begin van de avond zijn we weer terug in Vierlingsbeek, dat trouwens aan de oostgrens van Noord-Brabant ligt. De lucht is weer opgeklaard en het lijkt ook wel iets warmer te worden. Maar als de zon ondergaat trekken we ons terug in ons kleine huisje en ontsteken de houtkachel zodat het al snel aangenaam is om nog wat te lezen.
Dinsdag 02 mei 2006, door de Kempen en de Peel
En alweer staat ons ontbijt buiten op ons te wachten als we wakker worden. En weer moeten we bedenken wat we vandaag gaan doen. De lucht ziet grijs en er wordt veel regen verwacht. Langs de oostgrens van Noord-Brabant rijden we naar het zuiden en zoeken eerst de kastelen in Deurne op.
Het Klein Kasteel staat nog overeind en is bewoond, maar het Groot-Kasteel is een ruïne. Oorspronkelijk uit de 14e eeuw, maar een paar keer verwoest en weer opgebouwd. Na de bombardementen in de 2e wereldoorlog heeft de gemeente het bouwwerk aangekocht, maar restauratieplannen zijn er niet. Er is een groot park achter het kasteel waar het prettig wandelen is.
Vervolgens rijden we naar Helmond, een wat grotere plaats. In het centrum drinken we eerst wat koffie en wandelen daarna wat rond. Onvoorbereid als we zijn worden we verrast door de kubuswoningen die hier op een pleintje staan, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom. We zien dat de huizen gewoon bewoond worden, en we zijn wel benieuwd hoe dat voelt als je achter het aanrecht staat terwijl de ruit schuin naar buiten loopt.
Het is vast even wennen voor je evenwichtsorganen. Alles staat natuurlijk recht, maar de muren zijn gekanteld. Zou dat niet veel loze ruimte opleveren, zo vragen we ons af. Maar er zijn geen bewoners te zien aan wie we het kunnen vragen, jammer, want we zouden wel graag zo'n kubushuis van binnen willen zien. De woningen zijn in de 70er jaren gebouwd en tien jaar later werd er ook een complex met 38 woningen in Rotterdam gebouwd, het Blaakse Bos.Daarna rijden we verder door de Peel, een gebied dat vroeger erg ondoordringbaar moet zijn geweest. Het veen werd afgegraven en gedroogd tot turf, sloten werd gegraven voor de afwatering en het gedeelte wat nu het Nationaal Park de Groote Peel is werd aan zijn lot overgelaten. Het is een mooi wandelgebied, maar het weer wordt steeds slechter en we vinden het moeilijk om een goede foto van het gebied te maken. Dan nog maar wat dorpen en steden bekijken.
Maar daar hebben we vandaag pech mee. Best en Eindhoven zijn niet aan ons besteed, fantasie- en kleurloos. Alleen het voetbalstadium in Eindhoven ziet er nog uit als een futuristisch gebouw, maar de Philips-fabrieken kunnen ons totaal niet bekoren, ook al zijn ze nog zo belangrijk voor de stad als stukje cultuurhistorie. Het schijnt wel een prima winkelstad te zijn, maar daarvoor zijn we hier niet. Buiten wordt het nog triester en we zoeken maar een plaatsje op waar we lekker droog en warm binnen kunnen zitten.
Maar wanneer we terugkomen bij ons huisje gaat het zonnetje ineens weer schijnen en voelt het zelfs een stuk warmer aan. Heerlijk weer om buiten te zitten en als het donker wordt komt Monique bij ons zitten en even later David ook. Ze hebben hier een leuk plekje opgebouwd met dit huisje, de pipowagen en een minicamping in de tuin, maar ze hebben alweer een nieuwe uitdaging: op naar Nieuw-Zeeland om daar een bestaan op te bouwen. We praten heel wat af en zo sluiten we weer een mooie (beetje verregende) dag af, alleen jammer dat we niet wat meer foto's hebben gemaakt.