Lies & Teije's reis website

Naar Scotfest in Tilburg


Home -> Europa -> Nederland -> Reisverslag Nederland -> 29 april 2006
Zoeken

Zaterdag 29 april, naar Scotfest in Tilburg

Een paar weken geleden moesten we al eens een dagje in Noord-Brabant zijn, nu blijven we enkele dagen. Aanleiding ervoor is Scotfest, een Schots festival dat vandaag gehouden wordt in Tilburg. Iedereen die wel eens rondneust op onze website weet waarschijnlijk wel dat wij enthousiaste Schotland-liefhebbers zijn. Maar dit keer wilden we ons bezoek eens combineren met het ontdekken van een stukje Nederland dat we nog niet zo goed kennen, Noord-Brabant.
De weersverwachting is bar slecht, maar we rijden 's ochtends toch in het zonnetje weg, richting het zuiden. De eerste editie van dit festival willen we graag meemaken, met optredens van allerlei bands, een Schotse markt en uiteraard Highland Games en Dancing. Het is eveneens koninginnedag dus er is ook nog een soort van uitmarkt.
Vogelshow, Scotfest TilburgHet festival wordt gehouden in het Leijpark en we arriveren tegen de middag. Het is al redelijk druk en we vinden een plaatsje op 10 minuten lopen van het park. De entree is gratis, dat is lang niet bij ieder festival het geval. Als eerste komen we langs een roofvogelshow en een demonstratie schapen drijven. De roofvogels zitten er rustig bij, maar de honden (vooral Schotse border collies) doen hun best om de schapen bij te sturen en het is grappig om te zien hoe jonge, onervaren honden door hun oudere soortgenoten getraind worden.
Doedelzakband DoedelzakbandOveral op het terrein lopen pipe bands rond, uit Nederland en België afkomstig, maar de meeste zijn nog aan het oefenen als we langslopen. Hier en daar valt al een spatje regen en ineens komen de bands al drummend en blazend langs. Kippenvel krijgen we ervan. Of je de muziek nu mooi vindt of niet, ons geeft het een heerlijk Schots gevoel. De muziek was oorspronkelijk ook niet bedoeld om mooi te zijn, maar vooral om de vijanden schrik aan te jagen en een goede doedelzakker krijgt dat zo voor elkaar!
Schotse dansEr is ook een podium waarop gedanst wordt, later lezen we dat het zelfs om wedstrijden gaat met een echte jury die in allerlei categorieën prijzen uitdeelt. Dat Schotland ook onder de jeugd leeft wordt hier wel bewezen, er is een behoorlijk grote groep aanwezig.
De band SassenachRond 2 uur is er een optreden van de Nederlandse groep de Sassenachs (laaglanders) die een heerlijke rauwe muziek maken zoals de Schotten die in de Middeleeuwen ook op het slagveld gebruikten. Ieder regiment had destijds zijn eigen band en deze werden in latere tijden zelfs ingezet door het leger van het Verenigd Koninkrijk. Bij een pipe band denken de meeste mensen alleen maar aan doedelzakken, maar Sassenachs maakt heel duidelijk dat de combinatie met drums heel indrukwekkend is. Wij kunnen ons voorstellen dat je hiervan op de vlucht slaat!
Middeleeuws Schots dorp Middeleeuws Schots dorpOp het middenterrein is ook een middeleeuws Schots dorp aangelegd met mensen in dierenvellen die laten zien hoe er vroeger geleefd werd in Schotland. Het bereiden van voedsel, het gebruik van potten en pannen, de wapens die gebruikt werden en de klederdracht, het is er allemaal te zien.
Middeleeuws Schots dorpJammer genoeg wordt de lucht steeds dreigender en af en toe valt er een flinke stortbui naar beneden, maar net als in Schotland altijd het geval is, schijnt de zon ook weer na een paar minuten. Echt Schots weer op het Schotse festival. Alleen is hier erg weinig beschutting en wanneer we even later over de Schotse markt lopen en proberen te schuilen onder de afdakjes van de kraampjes krijgen we heel wat water in onze nek als de afdakjes overstromen door de zware regenbuien.
Een donkere lucht op Scotfest Een donkere lucht op ScotfestOndanks de regen schijnt de zon ook regelmatig en vinden we het een geslaagd festival en hebben we een hele leuke dag. Als het op z'n Hollands begint te regenen, dat wil zeggen, aan één stuk door, gaan we weg, op zoek naar een droog plekje.
We gaan naar de binnenstad die we met dit weer niet echt aantrekkelijk vinden en we nemen dan ook geen foto's. Dan maar het overdekte winkelcentrum in. Daar kunnen we rustig wat eten en drinken en even bijkomen van de vele kilometers die we toch weer rondgesjouwd hebben door het Leijpark. Nog even snel een kijkje naar buiten, maar nee, daar is het nu echt te grijs en te nat om de stad verder te verkennen en in het begin van de avond rijden we naar het Ibishotel waar we via internet redelijk goedkoop een kamer hebben kunnen boeken.
We voelen ons weer helemaal op vakantie, want we liggen al vroeg op bed, iets wat ons thuis maar niet lukt. Maar als we weg zijn hoeven we niets anders; we zeggen het wel vaker tegen onszelf: we zouden eens wat vaker weg moeten.....

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven