Lies & Teije's reis website

Naar Etten-Leur en Breda, een voorproefje van Brabant


Home -> Europa -> Nederland -> Reisverslag Nederland -> 07 april 2006
Zoeken

Vrijdag 07 april, naar Etten-Leur en Breda, een voorproefje van Brabant

Ons laatste uitstapje vorige maand naar Noord- en Zuid-Holland smaakte naar meer en voor eind april en begin mei hebben we een paar dagen gepland dat we naar Noord-Brabant gaan. Begin april kunnen we echter al een voorproefje nemen omdat Teije een afspraak heeft in Etten-Leur, daarom hebben we deze dag ook maar aan het reisverslag vastgeplakt. We gaan de komende jaren proberen wat vaker een weekje uit te trekken om iedere keer één provincie wat beter te bekijken. Dit mede omdat we in onze reisverslagen regelmatig (flinke) kritiek hebben over het gebrek aan natuurschoon, vrijheid en leuke architectuur in Nederland vergeleken met andere landen. Uiteraard hebben we hier vele (honderden) mailtjes op gehad, soms zelfs zeer boze reacties, dus eigenlijk hebben we geen keus en moeten Nederland wat beter gaan ontdekken.
En dat levert ook resultaat op, zo hebben we al gemerkt dat Noord- en Zuid-Holland en specifiek ook de Randstad veel groener en op vele plekken rustiger is dan in onze vooroordelen en dat de historische stadscentra uit de Gouden Eeuw echt heel erg charmant kunnen zijn.
Etten-LeurMaar vandaag moeten we in Etten-Leur zijn, bijna 3 uur rijden vanaf Groningen. Het dorpje ligt redelijk in het westen van Noord-Brabant. Een Zuid-Brabant is er niet, dat gebied heet gewoon Brabant en ligt in België.Ooit waren er twee dorpen, Etten en Leur, en eigenlijk is het verwonderlijk in het drukke Nederland dat er niet veel meer plaatsnamen uit de namen van twee of meer voormalige dorpen bestaan.
Het nieuwe centrum is een combinatie van oud en nieuw, maar kan ons niet echt inspireren tot het maken van hele mooie foto's. Na een kop koffie op het oude marktplein en het afhandelen van de afspraak van Teije rijden we richting Breda. Het weer is verrassend mooi en de jas kan zomaar uit. Onderweg komen we langs het Liesbos en daar moeten we natuurlijk even eruit; het is een mooie, bosrijke omgeving hier.
Breda BredaAls we Breda binnenrijden zien we al gauw de torenspits van de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk (97 meter hoog) die het centrum van de stad markeert. We kunnen de auto redelijk dichtbij het centrum parkeren en lopen dan in de richting van het kasteel. Men is hard aan het werk langs de Gedempte Haven, op internet lezen we dat het is om de rivier de Mark (ook wel Dintel genoemd) weer in het hart van de stad terug te brengen.
Duiventoren van het kasteel in BredaWe komen de binnenstad in langs het Spanjaardsgat, de waterpoort vlakbij het kasteel. De naam verwijst naar het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging zouden hebben laten vallen in 1590 tijdens de 80-jarige oorlog, namelijk de plek waar het turfschip van Breda binnenvoer, maar in werkelijkheid zou dit niet de juiste plek zijn. Breda werd in ieder geval door prins Maurits weer heroverd op de Spanjaarden en daarmee vestigde hij zijn naam als krijgsheer waardoor ook de Oranjes meer macht kregen.
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Breda Onze-Lieve-Vrouwekerk, BredaHet is niet ver lopen naar de binnenstad en het wordt zo lekker warm in de zon dat we op een terrasje neerploffen en de truien bijna uit doen. De eerste dag dat het lekker weer is dit jaar en wij hebben het weer voor elkaar net nu op pad te zijn!In de Grote of Onzelievevrouwe Kerk liggen diverse leden van de Oranjes voordat die koninklijk werden. Willem van Oranje was de eerste van de familie die in Delft werd begraven omdat Breda bij zijn dood door de Spanjaarden was bezet.
Binnenstad van BredaWe lopen nog wat door de stad heen en genieten vooral van het mooie weer. Er zijn meerdere leuke plekken in de stad zoals bijvoorbeeld het Begijnhof en de Grote Markt met historische gebouwen. Na een lange slenterpartij lopen we weer richting auto en gaan terug op huis aan. Over een paar weken blijven we 5 dagen in Noord-Brabant en dit is alvast een leuk voorproefje.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven