Vrijdag 24 maart, een bezoek aan Amsterdam en Delft
We vinden het wel erg vroeg als de wekker al ruim voor half 7 gaat. We hoeven gelukkig nog niet te ontbijten want dat gaan we straks op Schiphol doen. We zijn niet de enigen die uitchecken, er gaan natuurlijk ook al vroege vluchten zodat het Ibishotel dichtbij Schiphol een ideale plek is om de nacht door te brengen. Een idee voor als wij weer eens vroeg moeten vliegen of juist pas heel laat terugkomen.
We laten de auto wel op het terrein van het hotel staan, want na ons Schotse ontbijt willen we Amsterdam nog eens in en parkeren bij het hotel zal stukken goedkoper zijn dan in de stad. Zelfs gasten moeten hier gewoon betalen voor de uren dat je er je auto parkeert, ook als je 's avonds aankomt en 's ochtends vroeg weer vertrekt.

We worden verwacht in de Press Room van Schiphol, een plek achter de incheckbalies waar we nog nooit eerder waren geweest. We waren ook wel verrast toen we de uitnodiging van Flyglobespan kregen, want tenslotte zijn wij gewoon particulieren met reiswebsites, zijn we toevallig Schotland-gek, maar verder hebben we geen commerciële reis-connecties.We hoeven niet lang te zoeken en na een druk op de bel worden we toegelaten tot de catacomben (zo lijkt het met de lage plafonds) waar journalisten gewoonlijk film- en voetbalsterren opwachten voor het eerste interview na een vlucht.

We worden opgewacht door een doedelzakspeler die luiddruchtig zijn prachtige muziek speelt. Jammer van dat lage plafond, want nu klinkt het toch wel heel erg luid, bijna pijnlijk voor onze oren. En het is ook nog wel heel erg vroeg! Geen wonder dat de Schotse regimenten doedelzakspelers meenamen, als je als vijand hiermee wakker wordt wil je wel heel snel wegvluchten!

In select gezelschap krijgen we een presentatie over de nieuwe prijsvechtersvlucht tussen Amsterdam en Glasgow van Flyglobespan en tijdens en na het ontbijt babbelen we wat met de mensen die er zijn. Netwerken, het schijnt belangrijk te zijn, tegenwoordig. Je weet nooit waar die contacten goed voor zijn! Lies heeft maar 1 minpunt ontdekt: haar favoriete (dus feestelijke) Schots ontbijt bestaat uit toast met gebakken eieren en laten die er nou net niet zijn!Terwijl wij ons ontbijt naar binnen werken, komt elders op Schiphol de eerste vlucht uit Glasgow aan om even later weer terug te vliegen.
Het is een ideale vlucht voor een korte weekendtrip. Nadeel is dat de vlucht van Glasgow naar Nederland door de week erg vroeg is (rond 7 uur), maar wanneer je bv. op een vrijdag om 9u20 vertrekt en de vlucht van zondag om 18u15 terug neemt, heb je ruim 2,5 dag in Glasgow.
Al met al zijn we blij dat we deze uitnodiging hebben aangenomen, zoiets maak je tenslotte niet alle dagen mee en het was een mooi excuus (alsof wij dat ooit nodig hebben...) om er nog een korte vakantie aan vast te knopen. We zijn benieuwd of we ooit weer eens de persruimtes van Schiphol gaan betreden, waarschijnlijk niet! We verlaten Schiphol nu en nemen weer de trein naar Amsterdam Centraal.

Het is alweer koud, maar vandaag schijnt de zon er niet bij en af en toe is het druilerig. We lopen vandaag eerst naar het zuidwesten vanaf het station, door de Zeedijk en komen allerlei leuke grachtenpanden tegen. Aan de foto's kun je zien dat de huizen hier gewoon in de grachten zijn gebouwd, het lijkt wel of we in Venetië zijn.
De Zeedijk is één van de oudere straten in Amsterdam en beschermde de stad lange tijd tegen het het water van de IJ. Het café In 't Aepjen op nummer 1 lopen we zo voorbij maar later lezen we er een vermakelijk verhaal over: in deze herberg werden in vroegere tijden ook apen gehouden die door handelaren waren meegenomen en gasten kregen nogal last en jeuk van het ongedierte dat de apen weer op hun beurt hadden meegenomen. Zo is de uitdrukking 'in de aap gelogeerd zijn' in de Nederlandse taal terecht gekomen.

Wij hebben echter meer oog voor deze Chineze, boeddhistische tempel die we hier niet hadden verwacht. Er wonen echter veel Chinezen in dit gedeelte van de stad en opvallend is dat de meeste straatnaambordjes niet alleen in het Nederlands maar ook in het Chinees zijn!

Na wat omzwervingen in het Chinatown van Amsterdam komen we dan op de Nieuwmarkt waar we verrast worden door de Waag, een kasteelachtig gebouwtje. Oorspronkelijk was het een stadspoort (Sint Antoniepoort) en het gebouw is hoger dan je hier ziet want een gedeelte is onder de grond verdwenen toen het plein werd opgehoogd. Ook dit gebouw heeft, als zovele monumenten, een rijke geschiedenis, maar daar kun je elders op internet meer over lezen (in de wikipedia bijvoorbeeld). Nu huist er een luxe café.

Na een lange rondwandeling komen we weer op het Rembrandtplein waar we hard toe zijn aan een bak koffie. Daarna lopen we door de Amstelstraat naar het Waterlooplein waar we natuurlijk de vlooienmarkt bezoeken. Maar we vinden niets leuks en we vinden het welletjes. Er is in Amsterdam veel te zien en te doen, maar we brengen dit keer alleen een bliksembezoek.

We gaan nog 1x naar de Dam waar nu allerlei artiesten hun evenbeelden in Barcelona proberen na te doen. Maar hier kunnen de beelden zich niet stilhouden en ze wijzen allemaal verontwaardigd naar hun geldbakje wanneer iemand een foto neemt zonder te betalen. Wij betalen dit keer niets en zoomen gewoon in vanaf een afstandje.

We zigzaggen wat door de straten om terug te keren naar het station waar hard gebouwd wordt voor de aanleg van de nieuwe, miljarden kostende, metrolijn. Steden als Londen en Berlijn en nog vele anderen liggen wat dat betreft ver voor op onze hoofdstad. Je vraagt je af of dat geld ooit zal worden terugverdiend, maar wij hebben daar gelukkig geen kijk op en hoeven ons hoofd er niet over te breken. Het zal wel van ons belastinggeld af gaan.
Tijd om naar het hotel terug te gaan en de auto op te pikken. We moeten € 12,50 betalen voor het parkeren (bijna 24 uur), heel wat goedkoper dan wanneer we de auto in een parkeergarage hadden gestald. We nemen allerlei binnenweggetjes om naar het zuiden te rijden en we hebben nog tijd genoeg om nog een stadje te bekijken. We kiezen voor Delft, waar we misschien allebei ooit wel eens in onze jeugd zijn geweest, maar waar we ons in ieder geval helemaal niets meer van kunnen herinneren.

We kunnen vlak buiten het centrum gratis parkeren en lopen het centrum binnen bij de Oostpoort, de enige overgleven stadspoort die rond 1400 werd gebouwd. We zijn jaloers als we zien dat het tegenwoordig privébezit is en gebruikt wordt als woning. Het weer werkt vandaag niet mee, maar het is wel een heel mooi plekje om te wonen!
Delft was tot de zeventiende eeuw een van de grote steden van Holland en is natuurlijk vooral bekend doordat Willem van Oranje er in 1584 werd vermoord. Voorheen woonden de Oranjes in Breda waar ze ook begraven werden, maar tijdens de Tachtigjarige oorlog was Breda in handen van de Spanjaarden gevallen en Willem werd de eerste van een lange reeks Oranjes die voortaan in Delft begraven werden. Delft zelf werd echter steeds minder belangrijk en werd later overvleugeld door steden als Den Haag en Rotterdam.

De naam Delft komt van het woord 'delven', in dit geval het delven van een gracht en ook hier zijn er weer vele te vinden. Eigenlijk zijn we best wel verrast hoeveel water er te vinden is in de steden in de Randstad. Nederland is een waterrijk land, maar vooral in het drukbebouwde westen en zuiden heeft men daar creatieve oplossingen voor bedacht en werd vroeger het water niet alleen als vijand gezien, maar ook als vriend die de stad kon helpen beschermen tegen de vijand.

Via de Beestenmarkt lopen we naar het centrum van de historische stad. Het is nog steeds koud en de lucht is helemaal grijs. Ook hier is het erg rustig op straat, waarschijnlijk zit iedereen voor de kachel thuis. En gelijk hebben ze, wij moesten ook maar eens een kroegje induiken om een warme kop soep te eten.

Op de Markt staat de Nieuwe Kerk, met de op één na hoogste kerk (dat is de Dom in Utrecht) van Nederland. Het gebouw op de foto is echter een andere kerk die er vanaf het plein met dit weer veel imposanter uitziet, de Maria van Jessekerk. In de Nieuwe Kerk bevindt zich het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelders van het koninklijk huis.

De Oude Kerk (links) is de oudste kerk van Delft (begonnen in ca. 1200) en de toren staat een beetje scheef, wat ons eerst niet eens opviel. Hier liggen ook een aantal bekende Nederlanders zoals Piet Hein en Anthony van Leeuwenhoek. Vandaar is het niet ver van de Prinsenhof waar Willem van Oranje regelmatig te gast was toen het nog het Sint-Agathaklooster heette. Hij werd er tenslotte ook vermoord door Balthasar Gerards.

We nemen allerlei leuke achteraf straatjes met historische panden om terug te lopen naar de auto. Delft is een erg leuke stad om doorheen te wandelen, maar het weer speelt ons parten en we vinden het jammer dat we geen mooiere foto's hebben kunnen maken. Ook is er natuurlijk veel meer te zien (en te doen) dan wat wij op onze korte wandeling tegenkomen, maar daarvoor kun je terecht op de website van Delft zelf. Het is zeker de moeite van een bezoekje waard!
Aan het einde van de middag maken we nog een mooie tocht over allemaal smalle weggetjes door de Randstad, je hoeft dus niet per sé in de file te staan! De mooiste plek was wel langs een lange dijkweg waar we drie molens in het veld zagen. Een agrarisch gebied waarbij je je niet kan voorstellen dat het vlakbij de drukste plekken van Nederland ligt. Helaas hebben we geen foto's gemaakt (alweer door de grijze luchten), maar het is zeker een leuk tochtje.
We zetten dan koers naar ons hotel in Leiderdorp en stellen de Tomtom in op 'vermijdt snelwegen'. Aan alle kanten zien we files op de snelwegen, maar wij rijden rustig over secundaire wegen rechtstreeks naar het hotel en hoeven alleen af en toe stil te staan voor een stoplicht. We zijn blij dat we hier niet wonen en werken, files zijn helemaal niets voor ons, hoe rustgevend het ook moet zijn om rustig in je auto te kunnen zitten omdat je toch nergens heen kunt.
