Lies & Teije's reis website

Naar Giethoorn en op zoek naar kastelen


Home -> Europa -> Nederland -> Reisverslag Nederland -> 25 juni 2005

Zaterdag 25 juni, naar Giethoorn en op zoek naar kastelen

Af en toe maken we wel eens wat opmerkingen over Nederland en dat we ons eigenlijk pas echt gelukkig voelen wanneer we de Nederlandse grens (richting buitenland) gepasseerd zijn. Daar hebben we ontzettend veel commentaar op gehad, vandaar dat we een kort uitstapje binnen Nederland nu ook eens op de website gaan zetten. Vorig jaar hebben we al besloten eens wat vaker korte tripjes te maken, maar tot nu toe hadden we daar nog niet de gelegenheid voor.
Via internet hebben we in Beekbergen een hotel voor € 50 kunnen regelen, inclusief ontbijt. De eerste hittegolf van dit jaar is net voorbij dus het is niet te warm om dingen te gaan doen. En hoewel er regen is voorspeld, blijft het de hele dag droog. Bij Assen komen we terecht in een kleine verkeerschaos door de TT die gisteravond is begonnen. Wij slaan daar de snelweg af om langs de Smildervaart naar het zuiden te rijden.
GiethoornOnze eerste stop is in Giethoorn, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Bij toeval kunnen we de auto vlakbij het centrum van het dorp parkeren dat verder uiteraard autovrij is. En ook wel logisch, want er zijn alleen waterwegen en een fiets- en wandelpad dat langs de smalle grachten loopt.
Giethoorn GiethoornWe zijn hier allebei al wel eens eerder geweest, in onze jeugd en wanneer we de sloten, de karakteristieke bruggetjes en de leuke boerderijtjes zien, klopt dat beeld nog helemaal wat we in onze herinnering hebben.
GiethoornGiethoorn ligt in het noordwesten van Overijssel en was vroeger een veengebied. Dit werd afgegraven en gedroogd om er turf van te maken. De vervening had al voor plassen en meren gezorgd en speciaal voor het vervoer van het turf zijn de grachten en sloten gegraven. Ze zijn niet breed en veel vaarten zijn dan ook eenrichtingsverkeer.
Giethoorn GiethoornHeel erg leuk zijn de huisjes die vaak geïsoleerd op een eilandje staan, gewoon kneuterig en schattig. Het valt ons op dat er ontzettend veel te koop staan, we tellen zo 7 binnen een paar honderd meter. Vanaf € 250.000 zien we later op het internet, maar de meeste zijn nog een stuk duurder.
GiethoornHoewel het dorp niet erg groot is (2600 inwoners), lopen we toch nog uren rond, maar dat komt ook doordat we diverse dingen bekijken zoals het prachtige museum De Oude Aarde waar mineralen en edelstenen te zien zijn. Het is niet groot maar zeker de moeite waard. Ook zijn er diverse galerieën en leuke winkeltjes.
GiethoornWe zien af en toe ook nog mensen uit de buurt die in klederdracht rondfietsen, maar toeristen hoeven ze niet te trekken, die zijn er al meer dan voldoende in het dorp. Het is droog en de zon komt er steeds vaker bij zodat we ook nog een tijdje op een terrasje kunnen zitten voor een brunch met een lekkere uitsmijter.
Je kunt het dorp het beste verkennen met een bootje, van de ouderwetse punter tot een moderne rondvaartboot. Er zijn vele fiets- en vaarroutes in het gebied maar je moet wel het geluk hebben dat het droog is, anders is het toch minder leuk.
Na dit bezoek rijden we via kleine, charmante dorpjes naar Kampen dan via Zwolle naar Heino, over Laag Zuthem, de weg die Teije in zijn jeugd altijd per fiets naar school moest afleggen in omgekeerde richting.
Kasteel Nijenhuis, Heino Kasteel Nijenhuis, HeinoEn om Lies te bewijzen dat Nederland ook echte kastelen heeft gaan we bij Heino naar kasteel Nijenhuis, dat natuurlijk net vandaag gesloten is voor het publiek. Binnen is een collectie oude en moderne kunst te zien.
Van daaruit rijden we terug naar de IJssel en volgen de vallei naar Deventer. Ook dit is een mooie route, maar anders dan in het buitenland maken we toch veel minder foto's. Misschien dat we er nog even aan moeten wennen, foto's maken binnen Nederland.
Kasteel CannenburghVanaf Deventer rijden we naar het westen om nog een kasteel te bekijken, Cannenburgh in Vaassen. Het 16e eeuwse kasteel is ook met water omgeven en heeft vierkante torens. Het werd gebouwd door de Gelderse legeraanvoerder Marten van Rossem. Het is al wat later op de dag dus het kasteel zelf is gesloten.
Even een patatje Een patatje in zonnig VaassenWe hebben al met al veel gezien en meegemaakt vandaag en we zijn wel aan wat rust toe, dus tijd voor een snack in Vaassen waar we ook nog heerlijk kunnen genieten van de warme zonnestralen. In tegenstelling tot de weersberichten is het droog gebleven en hoewel het de meeste tijd grijs was, nu ineens ook nog veel zon.
Tijd om naar ons hotel te gaan in Beekbergen. De viaducten over de snelweg staan vol mensen die uitbundig zwaaien naar groepen motorrijders die terugkomen van de TT, maar wij slaan snel af en zoeken onze kamer op. Jammer dat we geen balkon hebben, want het is nog lekker buiten, maar we zijn toch heel voldaan over vandaag en best wel moe.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven