Lies & Teije's reis website

Dwalen door de souks


Home -> Afrika -> Marokko -> Reisverslag Marokko -> 15 september 2003

Maandag 15 september, dwalen door de souks

Bij het ontbijtOp onze laatste hele dag in Marrakesh doen we het lekker rustig aan. We hebben alle bezienswaardigheden gezien en hoeven alleen nog wat souvenirs te kopen. Ook lopen we even langs onze 'favoriete' bedelaar. Hij is altijd zo blij om ons te zien en groet ons iedere keer uitvoerig ook al geven we hem niet altijd iets. Vandaag wel.
Het derde terrasje vandaag Teije op het dakterrasOp weg naar het Jemaa el Fna plein stoppen we nog een keer bij een cafeetje want het is alweer heet, warmer dan de afgelopen dagen, maar gelukkig niet meer zo broeierig en benauwd. Bij het plein zoeken we één van onze vaste plekjes op een dakterras op.
Met de handkar over het pleinAlle acrobaten, slangenbezweerders en verhalenvertellers lijken ook last te hebben van de warmte want ze houden zich aardig rustig. De drukte op straat en op het plein is als vanouds en er gebeurt nog genoeg om te bekijken.
Koutoubia moskee Huizen naast het Jemaa el-Fna pleinAan de ene kant hebben we mooi uitzicht over het Jemaa el Fna plein en de Koutoubia moskee, de 'wachter van de woestijn', aan de andere kant zien we de daken van de armoediger buurten die grenzen aan de souks.
Jemaa el-Fna pleinNa een tijdje krijgen we toch wel zin om nog even over het plein te lopen en voor een laatste keer door de souks te dwalen. De belangrijkste souks liggen ten noorden van het Jemaa el Fna plein en het is er koeler doordat de straatjes zo smal zijn en vaak overdekt met riet.
De souksEr zijn meerdere souks met verschillende namen en vroeger waren de ambachten en gildes geconcentreerd per souk, de leerlooiers bij de leerlooiers enzovoorts. Nu is dat allang niet meer zo en waarschijnlijk komt dat vooral door het toerisme waardoor overal souvenirswinkeltjes tussen zijn gepropt.
De souksToch verdwalen we nog wel eens in een afgelegen straatje waar alleen maar kruiden worden verkocht of versierde gietijzeren lampen zoals. We hebben een redelijk gedetailleerde kaart van de souks maar nergens staan straatnamen vermeld dus uiteindelijk is het gewoon een kwestie van lekker rondzwerven.
Muur rond de Ben Youssef moskeeAan de noordkant worden de souks begrensd door het complex van de Ben Youssef moskee en de Medersa waarvan hieren de muren op de foto. De bewolking is ondertussen helemaal weggetrokken en het is heter dan ooit.
Straatbeeld StraatbeeldLangs de westkant van de souks lopen we langzaam terug richting het plein en komen onder andere in steegjes waar alleen schoenlappers en leerlooiers hun arbeid verrichten, de eindprodukten kun je alleen elders in de souk kopen. Iedere straat heeft wel een andere geur en overal hangen gekleurde tapijten. Iedere keer weer vind ik het wandelen door deze buurten toch een hele belevenis.
Op het Jemaa el Fna plein gaan we nog 2 terrassen langs om wat te drinken en nog een laatste blik op het plein te werpen. De warmte verhit ook de gemoederen want af en toe beginnen mensen tegen elkaar te schreeuwen, maar meestal brengt een derde weer rust.Wanneer we een taxi terugnemen naar de wijk Gueliz vertelt de taxichauffeur ook over deze vorm van sociale kontrole. Volgens hem is dat uniek voor Marrakesh en is daardoor zelfs de misdaad hier veel lager dan in andere Marokkaanse steden. We hebben deze keer een rustige chauffeur en hij vertelt honderduit over de stad en haar geschiedenis. Alleen jammer dat hij steeds naar ons kijkt wanneer hij iets vertelt en dan niet op de weg let.
Deze taxichauffeur is trouwens de enige die netjes de meter aanzet en met wie we niet hoeven te onderhandelen. We betalen meestal 10 Dirham voor een ritje van Jemaa el Fna naar ons hotel en op de meter blijkt het 8,20 dirham te zijn. We betalen dus gewoon 10 dirham (1 Euro).
Ons balkon De zitkamer in ons hotelTerug in het hotel gaat Teije nog even op het balkon zitten (die is gek met deze warmte!) en ik in de kamer die dankzij de airco lekker koel is. Na 8 lange dagen waarin we veel nieuwe indrukken hebben opgedaan, veel gezien en gedaan hebben, voelen we ons nu eigenlijk bekaf. Zo rustgevend zijn die vakanties van ons niet altijd...
's Avonds gaan we uiteraard nog even onze terrasjes in de buurt langs voor wat eten en drankjes, maar al vroeg zijn we weer terug in het hotel. Morgenvroeg moeten we al om 4 uur opstaan om de vlucht naar Casablanca te halen. Het hotel regelt een taxi voor ons, dat is wel prettig.
Marokko, tenminste wat ik ervan gezien heb, is echt een heel andere wereld dan ons nette en geregelde West-Europa. Ik ben blij dat ik het gezien heb, maar ik zou er niet kunnen wonen. Wat me het meeste heeft getroffen is de armoede die hier nog heerst. Zo dicht bij ons welvarende Europa, en ook al kennen wij ook mensen die het arm hebben, armoede zoals hier had ik nog nooit eerder gezien. Best goed om eens van dichtbij daarmee geconfronteerd te worden. Wat hebben wij het toch goed en daar ben ik ook best blij mee.Morgen de reis terug en de dag erna moet ik alweer aan het werk, om de volgende vakantie bij elkaar te verdienen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven