Lies & Teije's reis website

De grotten van Frasassi en een bliksembezoek aan San Marino


Home -> Europa -> Italië -> Reisverslag Italië -> 04 juni 2004
Zoeken

Vrijdag 04 juni, de grotten van Frasassi en een bliksembezoek aan San Marino

De tent is nog droog omdat die in de auto is gebleven, maar het bed was ontzettend hard. Dan is ons luchtbed toch een stuk aangenamer en ook komen er niet zo snel steekmuggen in de binnentent. Zo heeft alles wel z'n voor en na's. Hoewel we een heel eind naar het noorden willen rijden, willen we ook nog wel de grotten van Frasassi zien die erg mooi moeten zijn.
Picknick bij de grot Na een uurtje rijden zijn we er, net te laat voor de rondleiding en we moeten een half uurtje wachten. Dan maar even picknicken. De tickets kosten € 11 (per persoon) maar zowel het wachten als de prijs zijn het waard.
Frasassi grotten Frasassi grottenJammer genoeg mag er niet gefotografeerd worden. We hebben echter ansichtkaarten gekocht en een dvd. Uiteraard hebben we later wat plaatjes hiervan ingescand.Het parkeerterrein waar ook de tickets verkocht worden ligt bijna 2 km. van de ingang van de grot. Met een bus worden we erheen gebracht en lopen dan 200 meter door een kunstmatige gang naar de grootste grotzaal van Europa, ruim 200 meter hoog. Het is haast niet voor te stellen, heel wat Italiaanse kathedralen passen gemakkelijk in deze immense ruimte die ook nog eens vol staat met prachtige stalagmieten (opstaand) en stalactieten (hangend). We hebben wel vaker grote zalen in grotten gezien maar die waren dan vaak veel kaler en hier staat het werkelijk vol natuurschoon, druipstenen in alle vormen en maten.
Frasassi grotten Frasassi grottenDe grot werd in 1971 gevonden en in 1981 voor het eerst opengesteld voor het publiek. De rondleiding duurt ruim een uur en er wordt veel informatie gegeven. We zijn met een groepje van 12 mensen, Duitsers, Amerikanen en wij en de gids vertelt alles in het Duits en het Engels. De Italiaanse groepen die we af en toe tegenkomen bestaan wel uit 50 tot 80 mensen, dus dit is heel wat prettiger. Maar wat jammer dat we geen foto's mogen maken... het is zo ontzettend mooi allemaal. Zeker de moeite van het omrijden waard.
San Marino San MarinoDaarna rijden we snel naar het noorden en slaan nog even af naar San Marino om een nieuw landje aan ons landenlijstje toe te voegen en er een kop koffie te drinken. Maar nee, geen kans, het is superdruk en er is geen parkeerplaats te vinden. Agenten zijn druk doende mensen te bekeuren die hun auto een stoep opschuiven en ze hebben geen enkel pardon. Wij slaan een wat rustiger straatje in en schieten snel twee foto's.
Maar daarna besluiten we maar niet verder te zoeken naar een parkeerplaats, het is gewoon veel te druk. Er is ook niet echt veel aan, behalve dat de hoofdstad, die ook San Marino heet, erg mooi bovenop een berg ligt waar je ook met een kabelbaantje heen kunt. We weten dat het een republiek is die beweert de oudste van Europa te zijn (vanaf de 3e eeuw na Chr.) maar meer weten we er ook niet van. Dat zoeken we nog even op, vooral waarom het niet opging in Italië toen de verschillende staatjes voor een eenheidsrepubliek kozen.
Na dit bliksembezoek rijden we weer naar de snelweg om kilometers te vreten. Het is ontzettend druk en steeds drukker naarmate we verder naar het noorden komen. Pas tegen half negen zijn we in de buurt van de plaats waar we een camping hebben uitgekozen, een eindje voor Triëste. Een bungalow kunnen we alleen voor 3 nachten huren dus zetten we in een recordtijd de tent op en kunnen ons dan eindelijk ontspannen bij een bar op de camping met een drankje. Tijd voor vakantie!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven