Lies & Teije's reis website

Cookstown - Cushendall (Giant's Causeway)


Home -> Europa -> Ierland -> Reisverslag Ierland -> 22 december 2002
Zoeken

Zondag 22 december, Cookstown - Cushendall (Giant's Causeway)

Teije heeft vandaag 40 digitale foto's gemaakt en die van mij zijn nog niet ontwikkeld. Dus het is weer moeilijk kiezen. We dachten het mooiste van Ierland al gezien te hebben (de zuidwestkust), maar zoals meestal blijft onze vakantie tot het einde toe boeiend. En ook het weer klaart op nadat we ons 'luxe' hotel hebben verlaten en naar de noordkust toe rijden.
De noordkustWanneer we de kust in zicht krijgen, verschijnen ook de eerste zonnestralen. De rotsen steken overal hoog boven het water uit, maar er schijnen meerdere mooie stranden verborgen te zijn langs de hele noordkust van Noord-Ierland.
Kasteel Dunluce Giant’s CausewayOp weg naar de Giant's Causeway passeren we Dunluce Castle. 's Nachts moet het prachtig (spookachtig) verlicht zijn, maar ook nu straalt het iets bijzonders uit, waarschijnlijk door de mooie ligging.
Giant’s CausewayVervolgens komen we aan bij de parkeerplaats voor de Giant's Causeway. En dat betekent lopen, veel lopen... Eerst maar eens de heuvels op voor een overzicht. Maar om meer te zien zullen we toch echt naar beneden moeten, dus we lopen het hele eind weer terug.
Giant’s Causeway Giant’s CausewayEn dan moeten we een paar flink steile stukken naar beneden. Ojee, die moeten we straks ook weer omhoog. Maar wanneer we tussen de geometrische basaltstenen rondlopen vinden we dat zeker de moeite waard.
Giant’s CausewayDe rijen basaltstenen strekken zich uit over ongeveer 8 kilometer en zijn gevormd na een vulkaanuitbarsting, ongeveer 60 miljoen jaar geleden. Ierse legenden vertellen ons heel wat anders, zoals het verhaal van een reus (Finn MacCool) die begon met het bouwen van een dam naar Schotland, maar ermee stopte toen hij in Schotland eveneens een reus bezig zag.
Giant’s Causeway Giant’s CausewayEen ander verhaal vertelt hoe Finn MacCool langs de kust liep en bij iedere stap de grond mee omhoog tilde. In dat geval maakte hij maar hele kleine stapjes, zo dicht op elkaar geperst liggen de 5- en 6-hoekige stenen. Het is een glibberige klimpartij over deze rotsen doordat de stenen wat zijn uitgehold en overal water in ligt.
Giant’s Causeway Giant’s CausewayDe prachtige foto die je zo vaak in reisbrochures ziet weten we niet te reproduceren, maar wanneer je er staat zie je gewoon hoe apart dit gebied is.
Giant’s CausewayAl met al zijn we ruim 2 uur zoet met rondlopen en we zijn blij dat we dit wonderlijke natuurverschijnsel gezien hebben. Na het steile klimmetje terug zijn we hard toe aan een pauze. In een nabijgelegen hotel rusten we even lekker uit met een bord heerlijke soep en brood.
Dan gaan we verder langs de mooie kustroute naar het oosten en tenslotte weer naar het zuiden, de Antrim Coast Road. Bij Carrick-a-Rede is een touwbrug die over een diepe kloof loopt die we wel even willen zien. Maar de brug is gesloten van oktober tot en met april en we zouden eerst nog anderhalve kilometer moeten lopen voor we er zicht op hebben. Na de wandeltocht van vanochtend besluiten we de brug dan maar over te slaan.
De Antrim Coast RoadMaar er zijn nog genoeg andere mooie dingen te zien. Waar ruimte is tussen de steile kliffen en de zee zijn er vaak kleine dorpjes te vinden die je van bovenaf eerst niet ziet. Vaak bestaan ze uit 1 straat langs de zee met hooguit een paar zijstraten.
De Antrim Coast RoadOveral liggen kleine eilandjes voor de kust waar het wemelt van de zeevogels. Bij helder weer kun je vanaf hier Schotland zien liggen (Mull of Kintyre), maar ondanks de zon die regelmatig schijnt hangt er in de verte een nevel boven de zee.
De Antrim Coast RoadDe weg blijft kronkelen door een bergachtig landschap dat soms heel groen, dan weer kaal en onherbergzaam is. Het is inderdaad een hele mooie route, zoals onze reisgids al beloofd had. In Cushendall komen we een hotel tegen dat niet al te duur is en boeken daar voor de nacht.
CushendunMaar het is nog niet helemaal donker en we rijden nog door de Glenaan, één van de beroemde valleien van dit deel van Noord-Ierland. Alweer een schitterend gebied met overal kleine watervalletjes. Terug bij de kust kijken we neer op Cushendun waar het dorp een grote feestavond schijnt te hebben, zoveel mensen lopen er op straat.
Terug in ons hotel komen we in een kamer waar het zeker 40° is, iets te warm voor ons. We draaien de verwarming uit, doen alle ramen open, maar het helpt niet echt. Dan gaan we maar een paar uurtjes in de pub beneden zitten waar het lekker koel is. Weer terug op de kamer is het niet alleen nog steeds heet, maar de vloer nu ook kletsnat: de radiator lekt wanneer de kachel uitstaat. Wanneer we er achter komen dat ook de wc niet doorgetrokken kan worden, gaan we toch maar om een andere kamer vragen. We vinden het bijna sneu voor het personeel, zo vervelend vinden zij het. Wij zitten er niet mee; dat onze vakantie bijna is afgelopen, dat vinden we veel erger!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven