Lies & Teije's reis website

Informatie over Hongarije


Home -> Europa -> Hongarije - > Informatie Hongarije
Zoeken

Informatie over Hongarije

Feiten over Hongarije

De (nationale) vlag
Officiële naam Magyar Köztársaság (= Hongaarse Republiek)
Oppervlakte 93.030 vierkante kilometer (2 x Nederland)
Aantal inwoners 9,98 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 106 mensen per km²
Hoofdstad Budapest (Boedapest)
Munteenheid 100 forint is ongeveer € 0,33; 1 € = ca. HUF 304 (2017)
Wegennet Rond Budapest lopen een aantal snelwegen, voor het overige is er een redelijk goed wegennet, in het westen beter dan in het oosten. Voor 3 snelwegen is een vignet verplicht. Erg druk is het er niet, behalve rond het Balatonmeer.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat H
Telefoon landcode 36
Internet landcode .hu
Tijdsverschil GMT+1; hetzelfde als in Nederland

Geografische gegevens

Hongarije ligt ingeklemd tussen 7 landen: Slowakije, de Oekraïne, Roemenië, de Federale Joegoslavische Republiek, Kroatië en Slovenië. Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het zogenaamde Pannonische Bekken.
Meer informatie op Landenweb.

BevolkingNaar boven

De bevolking bestaat voor 98,5% uit Hongaren of Magyaren. De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en ongeveer 143.000 zigeuners (1,5% van de bevolking). Opvallend is dat zo'n 10% van de bevolking (2 miljoen) in de hoofdstad Budapest woont, dat daarom ook wel het waterhoofd van Hongarije wordt genoemd. Klik op Landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Talen De Hongaarse of Magyaarse taal, is een taal die behoort tot de Oegrische tak van de Fins-Oegrische taalgroep. Het Hongaars lijkt in geen enkel opzicht op de meeste andere Europese talen. Verwante talen zijn onder andere het Fins, Samisch (taal van de Samen of Lappen), Estisch en Karelisch. Klik op Landenweb om meer over de gesproken talen in Hongarije te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

De eerste sporen van menselijke aanwezigheid op de Hongaarse laagvlakte dateren al van 400.000 à 500.000 jaar geleden, en werden gevonden langs de moerassige oevers van de Donau en de Tisza.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Kees Bakker: Essays over de Hongaarse geschiedenis
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Hongarije vakantieland: Korte Hongarije geschiedenis

KlimaatNaar boven

Hongarije heeft een gematigd landklimaat met sterke Atlantische en mediterrane (vanuit de Adriatische Zee) invloeden in het vochtige voor- en najaar.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Hongarije kent veel natuurgebieden. Informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven