Lies & Teije's reis website

Een bezoek aan de hoofdstad van Hongarije, Budapest


Home -> Europa -> Hongarije -> Reisverslag Hongarije -> 25 juni 2003

Woensdag 25 juni, een bezoek aan de hoofdstad van Hongarije, Budapest

Door de warmte worden we rond 8 uur uit onze tent verdreven. In je onderbroek buiten ontbijten, dat heeft wel wat. We zijn al flink aan het zweten voor we de auto instappen.
Vanuit Eger rijden we eerst naar het westen, door het Matra-gebergte. Hier ligt ook de enige bergtop die hoger is dan 1000 meter, de Kekesteto (1014 meter). Er schijnt steeds vaker aan wintersport gedaan te worden, een goede ontwikkeling voor de lokale economie. Over economie gesproken: wij dachten dat Hongarije goedkoop was, maar vergeleken met Polen en Slowakije lijkt het bijna Nederlands duur. En niet alleen in de toeristische gebieden. Alleen bij een cafe in Eger en bij een eettentje ergens langs de weg betaalden we minder dan € 2 voor een kop koffie. Benzine is iets meer dan € 1 per liter, diesel ietsje minder dan een Euro en gas zit rond de € 0,50. Het goedkoopste bier (halve liter blik) in de supermarkt kost € 0,58 (€ 0,38 bij de Nederlandse winkels waar wij ze normaal kopen). Voor een warme maaltijd (zonder voor- en nagerecht) betaal je al gauw € 15, terwijl we in Slowakije voor 2 warme maaltijden, 2 biertjes, koffie en een glas fris minder dan € 7 kwijt waren. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Het is in ieder geval lang niet zo goedkoop als we dachten. Hopelijk verdienen de mensen hier er ook naar, tenslotte is het vooral goed voor de Hongaarse economie.
De Donau, BudapestDoor de omweg via het Matra-gebergte neemt de rit naar Budapest bijna 3 uur in beslag maar we vinden snel een parkeerplek in het centrum (€ 1,35 per uur) en gaan aan de wandel. We staan in Buda, op de westoever langs de Donau en klimmen eerst de burchtheuvel op zodat we een mooi uitzicht op de stad hebben.
Budapest is in 1872 ontstaan door de samenvoeging van de plaatsjes Obuda (oud-Buda), Buda en Pest. Pest ligt op de oostelijke oever, op vlak terrein, de andere twee gebieden liggen op de westoever tegen de heuvels opgebouwd. Er wonen zo'n 2 miljoen mensen, dat is 20% van de totale Hongaarse bevolking. De volgende stad qua inwonersaantal is Debrecen, met 'maar' 220.000 mensen. Daarom wordt Budapest ook wel het waterhoofd van Hongarije genoemd.
Matthiaskerk, Budapest Matthiaskerk, BudapestDe burcht zelf schijnt niet zo interessant te zijn en wij lopen in de richting van de Onze Lieve Vrouw kerk oftewel de Matthiaskerk (een populaire koning, Matyas geheten, trouwde hier). Wel moeten we weer een paar honderd treden klimmen, maar tja, we houden niet van een vlak landschap dus daar zullen we wat voor over moeten hebben!
Parlementsgebouw in PestVanaf deze hoogte hebben we ook een mooi uitzicht over de Donau en het stadsgedeelte Pest. Op de foto het parlementsgebouw.
Vissersbastion, BoedapestOok staan er wat leuke torentjes vlakbij de kerk. We weten niet precies bij welk monument het hoort (het vissersbastion?) maar het staat leuk op de foto. We hebben vandaag niet al te veel zin in 'cultureel', dus we lopen voornamelijk rond en genieten van wat we tegenkomen. Zoals ook een terrasje af en toe om een beetje bij te komen van de hitte.
Kerk in BudapestVolgens onze reisgids is Budapest niet echt een mooie stad en we zijn het daar half mee eens: weinig steden worden echt mooier door de architectonische toevoegingen van de laatste decennia en niet alle oude gebouwen zijn mooi. Maar aan de andere kant heeft iedere stad ook weer z'n eigen bekoring en die van Budapest vonden we vooral in het uitzicht over de Donau en de grote gebouwen die je hier en daar ziet.
De Donau, BudapestBudapest had de aspiratie een stad als Wenen te worden, maar dat is niet echt gelukt. Het weidse van de Donau die de stad door midden deelt en het zicht op diverse stadsdelen vanaf de burchtheuvel geven de stad toch een zekere allure.
Dat de stad groot is, beseffen we wanneer we weer eens op ons horloge kijken: we hebben al uren gelopen (en regelmatig gezeten om het weggelopen zweet aan te vullen) en het blijkt al laat in de middag.
Even bijtanken, BoedapestEen dagje Budapest is voor ons eerst wel even genoeg, hoewel we het stadsdeel Obuda met de Romeinse overblijfselen gemist hebben. Dat lijkt ons ook zeker wel de moeite waard. Misschien een volgende keer, we hebben nog meer te doen en we zijn wel op vakantie.
In Eger vlijen we ons weer even op hetzelfde terrasje als gisteren neer en weer spelen er allerlei groepen Hongaarse muziek en volkstoneel. De lucht is ondertussen flink betrokken en het is niet meer zo warm als gisteren. Toch nog lekker genoeg om tot laat in de avond buiten te zitten. We hebben trouwens heel weinig last van insekten. Er verzamelen zich een tiental rond het gaslampje dat we na 9 uur moeten aansteken, maar steekmuggen zitten er niet bij.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven