Lies & Teije's reis website

Een tocht over Kefalonië


Zoeken

Vrijdag 29 juni, een tocht over Kefalonië

Cruiseschip in de baai van Argostoli Ruïnes van oud KraniHet weer ziet er vandaag heel wat beter uit, het is zonnig en lekker warm. Na ons ontbijt rijden we richting Argostoli en vanuit het dorp Koutavos hebben we een prachtig uitzicht over de baai van Argostoli. We gaan het stadje echter niet in maar rijden naar de resten van het oude Krani (of Krane), een stad uit de oudheid waarvan alleen enkele muren overeind zijn gebleven. Ik vind het eerlijk gezegd niet bijster interessant, ook al gaat het om een van de best bewaarde muren uit die tijd.
Heilig klooster van Agios Gerasimos van KefaloniëIets later komen we het klooster van Agios Gerasimos tegen, dat in de 16e eeuw door Gerasimos, de beschermheilige van het eiland, gesticht is. De laatste jaren van zijn leven heeft hij in een grot aan de kust gewoond in de buurt van Lassi. De heilige ligt in een zilveren sarcofaag in het klooster en zijn mummie wordt af en toe getoond aan bezoekers. Veel kinderen op het eiland worden naar hem vernoemd en er zijn 2 feestdagen ter ere van hem.
Drogarati grot, Kefalonië Drogarati grot, KefaloniëAls we wat verder naar het noorden rijden, komen we langs de Drogarati grot waar Teije per sé in wil. Ik sla over, ik ben een beetje grottenmoe waarschijnlijk omdat ik al genoeg gezien heb en ze uiteindelijk toch allemaal een beetje hetzelfde zijn. Volgens Teije loop je hier een stuk naar beneden en kom je dan in een grote ruimte met een verhoging in het midden vanwaar je de hele grot kan overzien. Heel af en toe wordt er een concert in de ruimte van 2.500 vierkante meter gegeven omdat de akoestiek zo goed is.
De grot werd pas in 1951 ontdekt en in 1963 werd er een tegel van klei gevonden met daarop een bosgod omringd door dansende nymfen. De eilandbewoners zien dat graag als bewijs dat dit de Nymfengrot uit de Odyssee zou zijn en dat niet Ithaka maar Kefalonia het eiland van Odysseus is.
Verbrande boom aan de kust van Kefalonië Antisamos strand, KefaloniëZoals op wel meer plekken in Griekenland breken ook hier regelmatig bosbranden uit, in 2007 verbrandden bijvoorbeeld duizenden hectares bos in het zuiden maar ook hier in het noorden zien we af en toe verbrande bomen waarvan het skelet nog overeind staat.
Bij Sami komen we bij de noordkust van het eiland en hier rijden we de kronkelige weg naar het langerekte witte Antisamos strand dat beroemd is geworden omdat er filmopnames zijn gemaakt voor de oorlogsfilm Captain Corelli's Mandolin maar wij zien vooral een erg druk en toeristisch kiezelstrand dat ons helemaal niet trekt. We maken een paar foto's, dat nog wel, maar rijden daarna weer terug richting Sami.
Holle boom bij het kasteel bij Sami Ruïnes van oud SamiOnderweg komen we in een klein gebied verschillende bezienswaardigheden tegen. Allereerst de resten van een kasteel waar ik een holle olijfboom wil inspecteren tot ik bedenk dat hier ook schorpioenen en slangen zitten. Iets verderop is de acropolis van Kiatis, gelegen op 2 markante heuvels. Wat er nog van over was, is door de aardbeving van 1953 verder verwoest en alleen sommige stukken van de ooit 3,5 kilometer lange stadsmuur staan nog overeind.
Ruïnes van oud Sami Knoestige boom op KefaloniëBij dit soort ruïnes kan ik me maar moeilijk een voorstelling maken hoe het er ooit in het echt uitzag maar aan de dikke rotsblokken te zien die voor de muur zijn gebruikt, moet het wel een imposante stad zijn geweest. Het was één van de vier stadstaten op Kefalonia in de klassieke oudheid. In de 2e eeuw v.c. bood Same het langst tegenstand tegen de Romeinen en werd pas na 4 maanden belegering veroverd waarna de overlevenden als slaven werden verkocht.
In onze reisgids lezen we dat hier de afgelopen jaren nog meer aardbevingen zijn geweest, het is eigenlijk een wonder dat er nog iets overeind staat.
Mooi in dit gebied zijn ook de oude, knoestige olijfbomen die eeuwen oud kunnen worden.
De kust bij Sami, KefaloniëVanaf de heuvel hebben we goed uitzicht over de zee en het eiland Ithaka dat tegenover Kefalonia ligt. Het zou het thuiseiland van Odysseus zijn, de held uit de Odyssee van Homerus en Teije wil er graag heen. In het dorp Sami zien we dat er eenmaal per dag wel een ferry heengaat maar we gaan het toch een andere keer doen en er dan een paar dagen blijven. Het is er niet erg toeristisch, waarschijnlijk omdat er weinig mooie stranden zijn en niet zoveel te zien en te doen. De prijzen van de acommodaties zijn er ook een stuk hoger dan hier.
Ruïnes van de St. Nicolaas kerk Ruïnes van de St. Nicolaas kerkOp de hellingen van een heuvel zien we ook nog de restanten van de heilige Fanendes, een klooster uit de 13e eeuw en aan de voet van de heuvel is de ruïne van een Romeins gebouw gevonden met vloermozaïken en een bronzen hoofd dat nu in het museum in Argostoli tentoon gesteld wordt. In de kapel van de heilige Nikolaas moeten een paar bijzondere fresco's te zien zijn, maar het gebouwtje is helaas afgesloten.
De haven van Evfimia, Kefalonië De haven van Evfimia, KefaloniëVanuit Sami rijden we vervolgens naar het noorden waar we in Evfimia (mag je ook Effimia noemen) stoppen voor een maaltijd op een terras met uitzicht op de haven. De eigenaar is vast een Griek die in Nederland gewerkt heeft of er nog steeds woont want hij komt aanrijden in een auto met Nederlands kenteken. En er zijn nog meer Nederlanders, zoals eigenlijk overal wel, waar we ook komen.
Na deze late lunch (of vroeg diner) rijden we door de bergen terug naar de westkust. Opvallend is dat de wegen die volgens de kaart erg smal zouden zijn juist heel breed en goed zijn terwijl de als groter aangeduide wegen heel smal en soms moeilijk begaanbaar zijn. De rest van de middag gaan we naar het zandstrand achter het vliegveld, vandaag is het er eindelijk echt mooi weer voor. We zijn niet de enigen maar toch is het er lekker rustig. Nou ja, op de vliegtuigen na dan, ze vliegen af en aan, en vlak over ons hoofd langs want nog geen 100 meter verder moeten ze al landen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven