Lies & Teije's reis website

Naar Keri op Zakynthos


Home -> Europa -> Griekenland -> Reisverslag Griekenland -> 01 & 02 juli 2017
Zoeken

Zaterdag 01 juli, naar Keri op Zakynthos

Bij het wegrijden moeten we weer door het smalle poortje bij het hotel en ik neem iets te vroeg de bocht: dat zijn een paar dikke krassen op onze auto, jammer.
Er wordt hard gewerkt aan de snelweg van Athene naar Patras en de opritten bij Diakopto zijn nog niet klaar. Omleidingsbordjes zijn er wel maar die leiden steeds naar zandpaden die we liever niet rijden. Uiteindelijk zoeken we zelf maar een alternatieve route en kunnen we 15 kilometer verderop de oude weg naar Patras op.
De Rio-Antirion brug bij Patras De veerboot naar Zakynthos in KylliniBij Rio, vlak voor Patras stoppen we even bij de 3 kilometer lange Rio-Antirion brug die de Peloponnesos met het Griekse vasteland verbindt. Vervolgens rijden we naar Kyllini of Cyllene zoals deze havenplaats ook wel wordt genoemd. Vanaf hier gaan veerboten naar de zuidelijke eilanden in de Ionische Golf en Zakynthos is de zuidelijkste. We hebben niet gereserveerd maar kunnen wel met de volgende boot mee. Wanneer je later in juli of augustus gaat is het wel raadzaam om te reserveren. De overtocht duurt ongeveer anderhalf uur en de zeebries is heerlijk.
Zakynthos stad vanaf de ferryDe ferry komt aan in de grote haven van Zakynthos stad vanwaar ook boten naar Italië en andere Griekse eilanden vertrekken. Vanaf de boot kunnen we goed zien hoe de stad op een vlak stuk voor de berghellingen is gebouwd. De stad ziet er nieuw uit en is dat eigenlijk ook want hij werd grotendeels verwoest door een aardbeving in 1953, er bleven maar 2 huizen en 1 kerk onbeschadigd. Bij de wederopbouw moest men aan strenge bouwregels voldoen en dat heeft geloond want bij latere aardbevingen was er vrijwel geen schade aan gebouwen.
Strand bij Zakynthos stad Uitzicht op Zakynthos stad vanuit ArgasiHet is druk in de stad en we besluiten een andere dag wel een bezoek te brengen. Het is nog vroeg in de middag en we rijden naar de oostkant van het eiland dat duidelijk ook het meest toeristisch is. Er zijn veel grote hotelcomplexen en het schijnt dat Britse reisorganisaties soms alle accommodaties in een dorp afhuren. We komen door een aantal supertoeristische oorden waar het vol zit met restaurants, bars en hotels en waar ieder plekje van het strand geclaimd wordt door een uitbater.
Strand bij Limni Keri op ZakynthosWe rijden door naar Limni Keri aan de zuidwestkust van Zakynthos waar we een appartement hebben gehuurd. Het is een leuk plaatsje, niet te groot en niet al te toeristisch. Het schijnt dat vooral Grieken zelf hier op vakantie gaan om het massatoerisme te mijden. De naam van het dorp betekent 'Meer van Keri' naar een meer dat hier ooit lag maar ondertussen allang is verdwenen. Wanneer je op google maps kijkt, zie je dat het meer nog steeds wordt afgebeeld maar het staat echt droog en is begroeid.
Er zijn voldoende restaurants en taveernes en we nemen eerst ergens een drankje voor we een uurtje naar het kiezelstrand gaan. Morgen gaan we wel op zoek naar een rustig zandstrand.
Daarna is het even zoeken naar het appartement dat verscholen ligt tussen de tuinen langs een smal weggetje. Ook hier spreekt men maar gebrekkig Engels dus Teije kan zijn Grieks weer flink oefenen. Het is wel grappig als de eigenaresse vraagt of we ook 'klimatismo' willen hebben, oftewel airco. Tot nu toe hebben we alleen kamers en appartementen gehad met standaard airco maar hier moeten we het speciaal erbij bestellen voor 1 euro per dag. Wat zou ze zelf denken, het is bijna 35 graden. Natuurlijk willen we klimatismo!
's Avonds lopen we het dorp weer in en het is er aangenaam gezellig. Er zijn genoeg mensen die wandelen en de restaurants bevolken maar niet heel druk. Wij houden wel van rust maar het hoeft ook niet uitgestorven te zijn, dit is precies goed.

Zondag 02 juli 2017, een rustige dag op Zakynthos

Ons uitzicht vanaf het balkon in Limni Keri Ons appartement in Limni KeriWe hebben een ruim appartement met een groot terras in een weelderige tuin. Er heerst een zacht klimaat en 's winters valt er voldoende regen om het eiland groen te houden. Het eiland wordt ook wel de Bloem van het Oosten genoemd. Homerus noemde het eiland, dat deel uitmaakte van het koninkrijk van de held Odysseus, al een bosrijk eiland maar er zijn ook veel bloemen en planten. De bomen bestaan vooral uit cipressen die op de berghellingen groeien en natuurlijk olijfbomen. Het schijnt dat er zo'n 2 miljoen staan op het hele eiland Zakynthos!
Ontbijten in Limni Keri op ZakynthosWe beginnen de dag rustig en ontbijten in een restaurant in het dorp aan de zee. Nou ja, erg rustig is het niet want bouwlui zijn bezig het restaurant op te knappen, dat moet zeker nog even snel voor de echte vakantieperiode gebeuren.
We hebben voor vandaag niet echt plannen gemaakt, we gaan een beetje in de buurt rondrijden en kijken of we een leuk strand kunnen vinden. We komen er al snel achter dat de zuidkust van Zakynthos vooral bestaat uit steile rotsen en dat de weinige strandjes daar alleen met een boot te bereiken zijn.
Ten zuiden van Agios Sostis vinden we een doodlopend weggetje waar ruimte genoeg is om de auto te parkeren en kunnen we naar het strand waar maar een paar mensen zijn op een deel dat zo'n 100 meter lang is. Een prima plek waar we deze week wel vaker heen kunnen. We moeten wel een steile weg aflopen en hoewel ik bijna geen last meer van mijn ribben heb, voel ik ze nog wel met dalen en klimmen. Teije heeft ondertussen last van vocht in zijn knie en loopt ook al wat minder gemakkelijk. De ouderdom komt met kwalen.
Uitzicht op het eiland Marathonisi Schildpadeiland Marathonisi bij ZakynthosNa een paar rustige uren op het strand rijden we nog wat verder en voor de oostkust zien we het eiland Marathonisi liggen. Vanaf Marathonia ziet het eruit als een schildpad, maar niet alleen daarom wordt het ook wel schildpadeiland genoemd. Het is eveneens een beschermd natura 2000 natuurgebied waar de onechte karetschildpad (caretta caretta) haar eieren in de lente op het strand begraaft. Er zijn mooie stranden maar een groot deel is afgezet want de schildpad is een bedreigde diersoort en 's nachts, wanneer ze op land komen, is het hele eiland verboden voor iedereen behalve medewerkers die de stranden bewaken. Er zijn lokaal diverse bureau's waar je een tocht naar het eiland kunt boeken.
De kust bij Marathias Tuin met bloemen op ZakynthosDit deel van het eiland is heuvelachtig, meer naar het noordwesten loopt de Vrachionas bergrug over het eiland met de hoogste top op 756 meter. Maar ook vlakbij ons dorp zijn steile wegen genoeg en de bewegwijzering is werkelijk belabberd. Gelukkig hebben we navigatie om van dorp tot dorp te rijden. De Venetianen waren van de 15e tot de 18e eeuw de baas over Zakynthos en nog steeds zijn er veel Italiaanse invloeden in de huizen te vinden. Ook na de aardbeving in 1953 werden veel huizen in de oude stijl herbouwd.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven