Lies & Teije's reis website

Twee dagen verkennen we het schiereiland Sithonia


Home -> Europa -> Griekenland -> Reisverslag Griekenland -> 12 & 13 juni 2016
Zoeken

Zondag 12 juni, Twee dagen verkennen we het schiereiland Sithonia

We nemen afscheid in Paralia DionisiouWe hoeven vandaag niet zo ver te reizen dus doen we het lekker rustig aan. En voor we weggaan drinken we nog koffie met Michael en zijn vrouw Vassiliki. Hun zoon Telemachus is er ook en hij geeft nog even een kort bouzouki concert. Een bouzouki werd al in de Griekse oudheid gebruikt en hoewel het lang geassocieerd werd met mensen aan de zelfkant van de maatschappij, is het tegenwoordig een populair instrument. Het wordt gebruikt voor rebetika muziek (waar we een andere keer wel wat meer over vertellen) en uiteraard voor de zogenaamde toeristenmuziek.
We vergeten dit keer niet onze kamersleutel in te leveren en reserveren meteen nog een kamer voor de laatste nacht, want vanaf hier zijn we in een half uurtje op het vliegveld.
Haven bij Ormos Panagias op Sithonia Zandbank bij Fteroti op SithoniaDan rijden we weer naar Sithonia, het middelste schiereiland van Chalkidiki. We zijn er al meerdere malen geweest maar de oostkant willen we nog wat beter bekijken. De natuur is er mooier en wat ruiger dan aan de westkant en we zijn benieuwd naar de stranden. En daar zijn hele mooie tussen, prachtige witte zandstranden tussen de rotsen. Soms zijn het hele kleine strandjes en soms wat breder en langer. Bij Fteroti en Livari zien we een soort langgerekte zandbank die een lagune omsluit. Het ziet er aantrekkelijk uit maar is lastig om te komen doordat de baai omringd is door privé huizen en er geen bordje naar het strand staat.
Strand bij VourvouroWe rijden wat verder naar het zuiden en komen nog veel meer stranden tegen. Maar het is zondag en de Grieken zijn ook massaal naar het strand gegaan, het is overal hartstikke druk. Ook zijn veel stranden in bezit genomen door hotels, campings, beach bars die geld vragen voor toegang tot het strand en appartementen met een stukje privé strand. Bij Vourvouro zijn 2 baaien met fraaie rotspartijen en een stuk strand. Het ziet er prachtig uit maar veel plek is er niet en we rijden weer verder.
In de zee bij Sarti, Sithonia Het strand bij Sarti, SithoniaTen noorden van Sarti vinden we echter een haventje bij Achlada met een flink stuk strand waar precies 1 gezin zit. Dat bevalt ons beter en we zitten er met plezier een paar uurtjes. We snappen nooit zo goed waarom iedereen graag boven op elkaar wil zitten op het strand (en niet alleen daar trouwens), wij vinden het altijd wel prettig om een beetje op onszelf te zijn. Maar wij hebben natuurlijk geen kinderen bij ons en komen hier vooral voor onze rust. Nou, dat lukt prima op dit langgerekte zandstrand met alle ruimte helemaal voor onszelf. Een heel eind verderop is het wel wat drukker maar daar staan ook strandbedden en kun je eten en drinken bestellen.
Uitzicht op de berg Athos Uitzicht op de berg AthosSarti is een vrij grote badplaats in het zuidoosten van het schiereiland maar erg druk is het vandaag niet. Waarschijnlijk heeft hier in de oudheid al een stad met dezelfde naam gelegen maar de huidige bewoners zijn allemaal afstammelingen van de Griekse vluchtelingen die na de Klein-Aziatische catastrofe uit Turkije weg moesten. De meeste zijn in Chalkidiki terecht gekomen en werden vissers of boeren.
De mensen in dit dorp zullen nu waarschijnlijk vooral in het toerisme werken. Vanaf een terras hebben we een prachtig uitzicht op de berg Athos, het volgende schiereiland van Chalkidiki.
De tuin bij ons appartement in Sykia, Sithonia 's Nachts worden de palmbomen verlicht, SykiaDan zoeken we ons volgende appartement in Sukia gaan waar we verwelkomd worden door een wat oudere man die geen Engels spreekt. Hij toont ons de kamer en we wisselen een paar keer het woord ok uit, hij vragend, wij bevestigend. Als ik daarna om de wifi-code kom vragen roept hij zijn schoondochter erbij maar ook zij spreekt heel gebrekkig Engels.
Als ze me koffie aanbiedt kom ik bij het gezin zitten: pa, ma, zoon en schoondochter en omdat alleen zij een paar woorden Engels kent vraag ik om een Griekse les. Zo hebben we tenminste allemaal lol en ik heb er nog iets aan. Uiteindelijk zet ik 6 woorden en de uitspraak ervan op een kladje die ik voor morgen goed wil kennen. En dan morgenavond de 2e les.
Zelf gaan de zoon en schoondochter in Oktober naar Nederland op vakantie. Ik ben benieuwd hoe ze dat dan met de taal gaan doen...
Tegen 9 uur gaan de lampen in de tuin aan en worden de palmbomen griezelig groen verlicht. De dochter komt nog even langs en vraagt of we nog iets nodig hebben. Nee hoor, hoezo? Nou, ze gaan zo weg en dan wordt het hek op slot gedaan. Er is verder geen enkele andere gast op het terrein en we zitten de hele nacht dus opgesloten, omringd door hoge hekken. Nou maar hopen dat er niets gebeurd.

Maandag 13 juni 2016, rondrijden op Sithonia

Restant van een toren bij Sykia De berg Athos in de mistHet is zwaar bewolkt als we wakker worden maar wel lekker warm. Jammer, want we hadden een stranddag gepland. Sykia bestaat uit 2 delen, het oorspronkelijke dorp dat een eindje het binnenland inligt en een van de oudste dorpen in Chalkidiki is. Het andere deel ligt dichter bij het strand en is natuurlijk vooral ingericht op toeristen. Daarna rijden we over de smalle wegen zo dicht mogelijk langs de kust richting Kalimitsi. Er zijn een paar leuke strandjes verborgen tussen de rotsen. Vandaag is het overal erg rustig tot helemaal leeg. Dat komt onder andere door het weer maar vooral omdat gisteren zondag was en dus alle Grieken zelf op het strand lagen.
Teije op zoek naar een strand, Sithonia Kleurige bloemen in SartiOp een bijna verlaten strand spreken we met een Bulgaars paar dat met hun kinderen het hele seizoen hier verblijft en we vragen hoe dat zit want we zien heel veel Bulgaren en Serviërs met hun kinderen. Nu blijkt dat de kinderen op de basisschool in veel voormalige Oostbloklanden zo'n 13 weken vakantie hebben, vanaf 1 juni! Dat moeten we maar niet aan onze kleindochter van bijna 12 vertellen, die zou meteen willen emigreren om ook zo;n lange vakantie te hebben! We zitten hier redelijk beschut en wagen het erop om even op het strand te gaan liggen.
Een hop op SithoniaNa 2 uurtjes strand wordt het steeds frisser en de zon wil maar niet doorbreken. Als er dan ook nog een schurftige hond bijna op onze handdoeken gaat liggen en zich niet laat wegjagen, houden wij het voor gezien.
In Sarti kopen we wat souvenirs in voor de kinderen en kleinkinderen want die hebben we nog nergens zo goedkoop gezien. En aan het einde van de dag rijden we nog even naar Kalimitsi en Porto Koufo voor een drankje en een hapje. Onderweg zien we nog een aparte vogel, het blijkt een hop te zijn, de Upupa epops. Wij hadden deze nog nooit gezien.
Kapelletje langs de weg, Sithonia Kapelletje langs de weg, SithoniaLangs de weg zien we weer regelmatig kleine kapelletjes. Het zijn zogenaamde iconostasie kapelletjes die neergezet worden om een gebeurtenis te herinneren. Dat kan een verkeersongeluk zijn waarbij iemand is overleden of waar iemand juist geluk heeft gehad en een zwaar ongeluk heeft overleefd. Sommige van de kapelletjes zijn goed onderhouden, andere staan er verwaarloosd bij. Binnenin staat vaak een kaarsje en we hebben al regelmatig gezien dat er ook een aansteker of lucifers in liggen zodat voorbijgangers de kaars weer kunnen aansteken.
Terug bij het appartement krijg ik mijn tweede Griekse les van de eigenaren en leer tellen in het Grieks. Alle zinnen en woorden van gisteren heb ik nog onthouden dus dat gaat de goede kant op. Ik merk dat ik er erg veel plezier in heb.
We zijn nog lang niet uitgekeken op Griekenland en komen hier vast wel vaker terug dus misschien wordt het toch tijd voor een cursus Grieks na de vakantie. Als ik weer op het balkon van het appartement zit kijk ik op internet alvast wat er zoal beschikbaar is. Ik weet dan nog niet dat dit me jaren gaat kosten en de taal heel wat moeilijker is dan ik verwacht had!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven