Lies & Teije's reis website

Naar Polygyros in de bergen


Zoeken

Maandag 30 mei, naar Polygyros in de bergen

Strand bij Kalives, ChalkidikiDe lucht is wat heiig vandaag maar het is nog steeds lekker warm. Vandaag willen we naar Polygyros, de hoofdstad van het departement Chalkidiki, hoog in de bergen. Maar onderweg komen we een mooi lang en vrijwel verlaten strand tegen bij Kalives. Het is een zandstrand dat langzaam in zee loopt en dit wordt ons favoriete strandje voor de komende jaren wanneer we hier in de buurt zijn. Er zijn veel mooiere stranden maar deze is gemakkelijk te vinden, er is altijd volop ruimte en ook met vloed is de zee hier redelijk rustig, ideaal voor ons. Vandaag blijven we een uur of twee voor we weer op pad gaan.
Kapel buiten Taxiarchis Kapel buiten TaxiarchisWe gaan de bergen in en met een omweg rijden we door het beboste gebied eerst naar Taxiarchis en vandaar over de slingerende wegen naar Polygyros. Midden in het bos zien we plotseling een prachtig bakstenen kapelletje. Grappig hoe die hier helemaal op zichtzelf staat en we hebben geen idee of de kapel nog gebruikt wordt. Het gebouw is in ieder geval goed onderhouden. Dit soort kerkjes, waar hooguit een paar mensen in kunnen, vind je overal in Griekenland.
Standbeeld van Aristoteles in Polygyros Het stadhuis van PolygyrosPolygyros is een stad met zo'n 7.500 inwoners en ligt temidden van de bossen op ruim 500 meter hoogte op een plateau van de berg Cholomontas, die het centrale deel van Chalkidiki bestrijkt. Dankzij de navigatie rijden we zo het oude centrum in en kunnen de auto vlakbij het gemeentehuis parkeren. Op het pleintje ervoor staat een levensgroot standbeeld van Aristoteles, de filosoof uit de 4e eeuw v.c. die in Stageiras werd geboren, niet ver van hier. Hij was ook de leermeester van Alexander de Grote. Tegenwoordig zie je in veel meer steden standbeelden van hem maar dan ziet hij er meestal wat ouder uit. Vlakbij is een oudheidkundig museum waar vondsten uit de buurt te zien zijn. Polygyros is een prettige plek om doorheen te wandelen, het is ruim opgezet met veel pleinen.
St Nicolaas kerk in Polygyros Electriciteitsmeters staan hier buiten, PolygyrosUiteraard is er een grote kerk; ik denk niet dat er ook maar 1 dorp of gehucht is in heel Griekenland waar niet een kerk staat. Het Grieks-Orthodoxe geloof is nog steeds de staatsgodsdienst van het land en pogingen om staat en religie wat losser te maken gaan maar moeizaam. Vooral vanuit de kerk zelf is daar uiteraard veel weerstand tegen.
Wat ons hier ook opvalt zijn de electriciteitsmeters die vaak aan de buitenkant van een huis zijn gemonteerd. Wel handig voor de meteropnemer, maar het moet niet te vaak regenen!
Bloemen in PolygyrosDoordat het nog geen hoogzomer is, bloeien er heel wat bloemen. In het wild groeien er zo'n 6.000 bloemensoorten waaronder hele mooie orchideeën maar ook in de dorpen zie je veel bloembakken die goed verzorgd worden. Als het echt heet wordt in de zomer verdort het meeste en ook het landschap is dan een stuk minder kleurig. Op deze hoogte is het trouwens merkbaar koeler dan op zeeniveau maar we kunnen nog prima buiten zitten bij een restaurant om wat te eten.
Uitzicht vanaf de bergen bij Polygyros Een overreden slangDoor de bergen rijden we daarna naar het oosten. De doorgaande weg is breed en goed maar er zijn ook smallere wegen die langs diepe ravijnen lopen, dat vind ik persoonlijk wat minder prettig, zeker als het aan mijn kant van de auto is. We zien niet veel dieren behalve een dode slang op de weg. Je ziet ze hier af en toe oversteken of gewoon liggen zonnen omdat het asfalt veel warmer is. Op een addersoort na zijn de slangen in Griekenland niet giftig. In de buurt van het dorp Arnaia zien we nog wel een vosje dat plotseling de weg oversteekt.
De kust bij Nea Roda, AthosWe bereiken de kust bij Stratoni. In de buurt is een opgraving maar die bezoeken we een andere keer wel, we willen nog even het noorden van het schiereiland Athos zien. Naar het zuiden mag ik niet eens, want in het monnikengebied daar mogen alleen mannen komen. Via Nea Roda rijden we tot aan Ouranoupoli, een leuk klein stadje waar we even pauzeren. Hier is ook een bureau waar pelgrims en nieuwsgierige mannen een vergunning kunnen krijgen om Agion Oros, zoals de berg Athos in het Grieks heet, te bezoeken. Maar daar zijn wij niet in geïnteresseerd.
Het Kremlin bij Nea MoudaniaAan het einde van de middag rijden langs de kust naar Nea Moudania en daarna door het binnenland rondom Paralia Dionisiou. Daar komen we een vreemd rood bouwsel tegen dat het Kremlino heet. Het moet een replica van het Kremlin voorstellen en is een themarestaurant annex nachtclub. Geen idee of het hier speciaal voor de Russische toeristen is gebouwd maar daar zijn er nogal wat van in dit gebied. Ook in ons hotel zitten een paar Russische families. Gelukkig zijn ze niet zo luidruchtig als de Russische dames die we vorig jaar als buren op Korfoe hadden.
's Avonds hangen we lekker bij ons appartement rond en lopen nog even naar een restaurantje langs het strand. Onder onze appartementen is een open terras waar de eigenaren vaak zitten en sommige van de andere gasten. Net als de afgelopen dagen zitten we daar ook iedere avond een tijdje om met Michael en Vassiliki te praten, een heel aardig en prettig stel dat het complex runt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven