Lies & Teije's reis website

Een rustig dagje in Xylokastro en naar Korinthe


Home -> Europa -> Griekenland -> Reisverslag Griekenland -> 21 & 22 mei 2014
Zoeken

Woensdag 21 mei, een rustig dagje in Xylokastro en naar Korinthe

Xylokastro Delphi ligt aan de andere kantVandaag laten we de auto eens helemaal staan. Na een zelfgemaakt ontbijt gaan we eerst naar het strand dat we bijna voor onszelf hebben. Een paar honderd meter verder is een strandtent en daar is het veel 'gezelliger'. Daarmee bedoel ik dat het veel drukker is, met ligstoelen en dergelijke. Voor mij hoeft dat niet, ik heb liever een rustig strandje waar je ruimte voor jezelf hebt en dat hebben we hier dan ook. Alleen mogen ze de muziek wel ietsje zachter zetten. Tussen de middag zoeken we een terrasje op en na een uurtje in ons appartement zoeken we nog een keer het strand op. In de verte, aan de overkant van de Golf zien we de inham waar Delphi hoog in de bergen ligt.
Ingang van de haven van Xylokastro Haventje van XylokastroAan het einde van de middag uur wandelen we door Xylokastro naar de jachthaven in het westen waar we een terrasje uitzoeken om wat te eten. Terrasjes genoeg in deze moderne stad die in het begin van de 20e eeuw al een geliefde badplaats was voor aristocraten. Wij zijn natuurlijk nog voor het hoogseizoen aan en nu lijkt het niet heel erg toeristisch. Het schijnt dat vooral Grieken zelf hier op vakantie komen, vaak vanuit Athene en omgeving.
Xylokastro Golf van Korinthe bij XylokastroLangs de boulevard langs het water zijn tientallen restaurants en terrassen waar het absoluut niet druk is. Halverwege het dorp ploffen we ergens vlak langs het water neer vanwaar we een mooi uitzicht hebben terwijl de zon de hemel al langzamerhand rood kleurt. De temperatuur is aangenaam en we zitten nog een lange tijd buiten. We hebben vandaag maar weinig gedaan en niets beleefd, net alsof we echt vakantie hebben. Ik vind het een heerlijk gevoel. Best leuk om zo nu en dan iets cultureels te doen maar deze reis was er wel erg vol mee.
Dit keer eten we salade met patatTja, en wat zal ik eens zeggen over de Griekse keuken? We bestellen iets met kip, wat salade en we krijgen er uiteraard patat bij. Vlees wordt hier vaak gegrild en blijkbaar vindt men die zwarte korsten heel normaal. Ik ben er niet zo weg van en een groente-eter ben ik ook al niet zo dus dingen als gevulde courgette is niets voor mij. En ik mis de Hollandse mayonaise bij de patat. Maar je moet wat over hebben voor de vakantie :) !

Woensdag 01 juli 2015, naar Korinthe

Op het kiezelstrand bij XylokastroHet strand is ons gisteren goed bevallen en vanochtend gaan we er weer een paar uurtjes heen. Het strand bestaat hier uit kleine kiezels en is dus geen fijn zandstrand zoals we ze ook wel hebben gezien. Maar vanuit ons appartement mogen we ligstoelen meenemen en het is nog geen minuut lopen naar het strand. Net als gisteren is het erg rustig en hebben we het strand bijna voor ons alleen.
Maar een hele dag alleen maar aan het strand is niets voor mij, ik wil ook wat doen en gisteren hebben we al een lange rustdag gehad.
Pegasus fontein in Korinthe Pegasus fontein in KorintheTegen de middag rijden we naar het nieuwe Korinthe, de dichtstbijzijnde stad op 40 kilometer afstand. De antieke ruïs hebben we in het begin van onze reis al bezocht en we rijden direct naar het centrum van Korinthe, bij de haven. Korinthe lag tot 1858 vlakbij het oude, klassieke Korinthe, toen het door een aardbeving verwoest werd. De stad werd iets verderop herbouwd en officieel heet het nu ook Nieuw Korinthe. In 1928 werd ook de nieuwe stad door een aardbeving verwoest en in 1933 door brand maar nu werd beide keren de stad op dezelfde plek herbouwd.
Haven van Korinthe Palmbomen in KorintheHet is goed warm vandaag en we zijn blij met de verkoelende fontein op het Pegasusplein. Pegasus was een gevleugeld paard uit de Griekse mythologie en ontstond uit het bloed van Medusa toen de held Perseus haar doodde. Het paard was altijd al het symbool van het oude Korinthe en is ook verwerkt in het moderne embleem van Korinthe. Centraal op de fontein staat een standbeeld van Pegasus die naar de hemel springt.
Het kanaal van KorintheHet centrum van de stad is niet heel erg groot en we wandelen wat rond, maken wat foto's en zoeken uiteraard weer een terrasje op voor een verkoelend drankje. Daarna rijden we nog even naar de westkant van het Kanaal van Korinthe, naar een plek vanwaar we de bruggen over het smalste deel van het Kanaal in de verte zien liggen, minstens een kilometer verderop. Er zijn meerdere bruggen over het 6 kilometer lange kanaal en vanaf deze plek is het uitzicht eigenlijk het minst spectaculair. In het oosten sta je boven de 70 meter diepe geul, hier staan we vlak boven zeeniveau.
We zijn niet al te laat terug in ons appartement waar we een rustige avond op het balkon doorbrengen, het blijft lekker warm nadat de zon is onder gegaan. Nog een paar dagen genieten van dit land voor we weer terug moeten, de vakantie lijkt veel te kort maar we hebben veel mooie dingen gezien.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven