Lies & Teije's reis website

Door de bergen van de Peloponnesos


Zoeken

Dinsdag 20 mei, door de bergen van de Peloponnesos

Brug over de Golf van Korinthe Brug over de Golf van KorintheWe nemen afscheid van Nafpaktos, ook al hadden we hier in eerste instantie voor een hele week geboekt. Maar we voelen ons hier niet prettig en hebben besloten ook nog wat rust te nemen (naar het strand dus) na de vele culturele uitstapjes die we hebben gemaakt. We gaan dus weer de imposante tolbrug naar de Peloponnesos over, op weg naar ons nieuwe appartement in Xylokastro. Rechtstreeks is het anderhalf uur rijden dus we maken een lange omweg door de bergen. We zijn deze reis verrast om te ontdekken dat Griekenland zoveel bergen heeft, dat wisten we van tevoren niet.
Huisje tegen de rotswand Klooster in de buurt van KalavritaOok vandaag laat de gpsfunctie op de camera's ons in de steek. De functie lijkt niet aan te staan of in ieder geval te haperen want bij de meeste foto's staan geen coördinaten. We gaan in ieder geval door de Vouraikoskloof van Diakofto bij de kust naar Kalavitra. Er rijdt in de zomer ook een treintje door de kloof wat volgens onze reisgids een spectaculaire en soms huiveringwekkende ervaring moet zijn, zeker wanneer het treintje bijna aangeduwd moet worden om omhoog te komen. Maar met de auto is het ook een prachtige tocht.
Schapen op de weg Berglandschap bij KalivitisAls Schotland-liefhebbers zien we vaak grote overeenkomsten tussen Schotland en Griekenland: beide hebben prachtige kusten en stranden, ruige en onherbergzame gebieden, aardige bewoners en natuurlijk dieren op de weg zoals hier een kudde schapen die de weg oversteekt. De schaapshonden zijn goed getraind en happen naar de autobanden als je niet wacht. Het grootste verschil tussen beide landen zit vooral in de temperatuur. En de prijzen: 3 weken Griekenland is goedkoper dan 10 dagen Schotland!
Halverwege de kloof zien we 10 kilometer ver de Korinthische Golf nog liggen.
Mega Spileo klooster bij Kalavrita Pleintje in KalavritaVlak voor Zachlorou zien we wat gebouwen tegen een rotshelling geplakt. Het is het Megalo Spileo klooster (Grote Grot) dat 8 verdiepingen hoog in de holte van een rotswand is gebouwd. Het zou één van de oudste kloosters van Griekenland zijn, gesticht in 362. Een herderin schijnt hier een icoon van Maria te hebben gevonden die volgens de overlevering door de apostel Lukas zou zijn geschilderd. Het klooster is regelmatig door brand geteisterd maar steeds weer opnieuw opgebouwd en van ver ziet het er redelijk modern uit. De laatste keer brandde het in 1934 af en de Duitsers hielden er nog eens huis in 1943 maar de icoon werd iedere keer gered.
In Kalavitra stoppen we even voor wat koffie. De plaats is vooral bekend van het bloedbad dat de Duitsers er in december 1943 aanrichtten: alle mannelijke inwoners vanaf 12 jaar werden geëxecuteerd, meer dan 500. De vrouwen en kinderen werden in een school opgesloten die vervolgens in brand werd gestoken. Gelukkig konden de vrouwen en kinderen ontsnappen door de ramen, maar er overleefden slechts 13 mannen. Het was het Duitse antwoord op de executie van bijna 80 Duitse militairen door het verzet. De klok in de linkertoren staat stil op 2:34, het tijdstip waarop het bloedbad begon. Buiten het dorp staat een monument met alle namen van de slachtoffers.
De Duitsers hebben nogal wat bloedbaden en vernielingen aangericht in Griekenland, meestal als vergelding na een daad van het verzet.
Berglandschap bij Ano Zachlorou Het dal naar Diakopto aan de Korinthische GolfNiet alleen Kalavrita maar meerdere dorpen en kloosters in de buurt werden in brand gestoken en mensen willekeurig neergeschoten. In totaal kwamen meer dan 1200 mensen om in dit drama en het is één van de wreedste gebeurtenissen in Griekenland tijdens de 2e wereldoorlog. Onvoorstelbaar dat zo'n prachtig en imposant landschap de plek was voor zulke wreedheden. Wij kunnen er met ons hoofd niet bij dat mensen tot zulke dingen in staat zijn.
Grieken en verkeersborden Ons appartement in XylokastroWanneer we terug zijn bij de kust komen we wegwerkzaamheden tegen en het valt ons (alweer) op dat de Grieken dol zijn op verkeersborden. Waar een enkel verkeersbord voldoende zou zijn, staan er soms tientallen. Of zouden alle overbodige verkeersborden uit de rest van de EU als een soort gift aan Griekenland zijn geschonken (of gedumpt)?
In Xylokastro, aan de oostkant van de Korinthische Golf, staat ons volgende appartement en dat is stukken beter dan het hotel in Nafpaktos: we hebben ruime kamers en het is er rustig, gelegen aan een achteraf straatje. We zijn blij dat we hierheen gekomen zijn.
Strand bij Xylokastro Gezond eten in SykiaHet is 100 meter lopen naar het strand en daar gaan we dan ook nog een uurtje heen. Het is een kiezelstrand dus de strandstoelen die we van het hotel mogen meenemen zijn geen overbodige luxe en we liggen er prima. Dat hadden we eigenlijk vaker moeten doen deze reis maar we hadden het vooral druk met het bezoeken van alle bezienswaardigheden. Eerlijk gezegd is dat vooral mijn schuld, ik wil altijd alles zien wat er maar te zien valt. Een volgende reis zullen we het wat rustiger aan doen.
We lopen 's avonds een stukje naar het volgende dorp, Sykia, waar we langs het strand een Griekse salade eten: grove stukken ui, komkommer, paprika, olijven, veel tomaat, een dikke brok feta er bovenop en alles gedrenkt in een flinke hoeveelheid olijfolie. Wat doen we weer gezond!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven