Woensdag 07 mei, naar Epidaurus, theater en Asklepion
Het heeft vannacht nog af en toe geregend maar we worden wakker met een blauwe lucht en een helder zonnetje. Na het ontbijt checken we snel uit en gaan op weg naar Epidaurus waar een beroemd theater te zien is. Voor het leuke stadje Nafplio, dat we nu alleen in de stromende regen hebben gezien, maken we een andere keer wel tijd. Er zijn in dit gebied veel interessante dingen te zien maar het is ook vakantie en ik wil wel eens wat minder racen van de ene bezienswaardigheid naar de volgende.
Onderweg zien we her en der bruine bordjes die internationaal steeds meer worden gebruikt om bijvoorbeeld toeristische attracties aan te duiden. Bij het zien van een bordje dat verwijst naar een oude brug wil Teije er graag heen. En dat is het begin van een lange wandeling waarop we van alles zien maar geen brug. We komen nog een boer tegen aan wie we het proberen te vragen maar hij spreekt geen woord Engels en wij 3 woordjes Grieks (ja, nee, dankjewel).
Het is lekker weer en we maken er een lange wandeling van ook al zien we nergens een oude brug. Ik heb genoeg bruggen gezien maar Teije is zo iemand die altijd wil weten wat er om de volgende hoek ligt en maar doorgaat als hij eenmaal zijn zinnen op iets gezet heeft. Ik verwonder me meer over het feit dat er op deze rotsbodem nog zoveel groeit. Het is nu voorjaar en er staat dus ook veel in bloei maar ik kan me voorstellen dat het in het najaar flink dor kan worden in dit landschap. Maar misschien regent het dan ook wel eens zoals we gisteren hebben meegemaakt.
In Epidaurus (dat je uitspreekt als Epídafrus met het accent op de i) gaan we eerst naar het nieuwe dorp waar in 1821 en 1822 de eerste nationale vergadering werd gehouden door vertegenwoordigers van Griekse revolutionairen die streden tegen de Turkse overheersing. Nu is het een dorp met minder dan 1.000 inwoners en waarschijnlijk veel meer toeristen. Zoals in zoveel Griekse plaatsen langs de zee is er een haventje waar vooral lokale vissersbootjes en pleziervaartuigen liggen.
Net als wij gaan ook veel reisgezelschappen eerst even hier wat drinken voordat ze naar het wereldberoemde theater gaan want het is overvol op de terrasjes. Gelukkig hebben wij maar een klein tafeltje nodig. Op het terras lezen we ons eerst even in over Epidaurus in de oudheid en komen we erachter dat de plek vooral bekend is als het centrum van de geneeskunst in de oudheid. Al in prehistorische tijden werd hier een held-dokter aanbeden (Malos of Maletas geheten) en zochten zieken hier hun heil.
Wij kenden Epidaurus eigenlijk alleen van het bekende theater dat het best bewaarde uit de Griekse oudheid is. Het werd in de 4e eeuw v.C. tegen een heuvel aan gebouwd en de akoustiek is ongelooflijk. Teije loopt helemaal naar boven en ik roep iets naar hem, niet eens zo hard, en volgens hem is het prima te verstaan en bij voorstellingen is geen versterker nodig. Het moet een heel spektakel zijn wanneer hier een voorstelling gegeven werd. In de zomermaanden worden hier op vrijdag en zaterdag weer antieke tragedies en komedies opgevoerd.
Er zijn hele studies verricht hoe het komt dat je op vrijwel alle rijen prima kan verstaan wat op het toneel wordt gezegd. Het toneel werd de orchestra genoemd waar ons woord orkest vandaan komt. In het theater zit ook het getal van de gulden snede verwerkt en aangezien de oude Grieken best knap waren op het gebied van muziek en wiskunde zullen ze waarschijnlijk precies geweten hebben hoe je zulke goede akoestiek voor elkaar krijgt. Er zijn ongeveer 14.000 zitplaatsen. In de oudheid werden hier ook drama's opgevoerd waarvan men dacht dat die een positief effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid hadden.
Het hele complex is gewijd aan de god Asclepios, zoon van Apollo. Twee van zijn dochters waren Hygieia (hygiëne) en Panacea (een wondermiddel dat alle ziektes geneest).
Bij Homerus is Asclepios echter een gewoon mens en deskundig arts. Volgens de overlevering werd hij hier geboren maar zeker is dat deze plek een uitgebreid kuuroord was waar duizenden patiënten konden worden gehuisvest en misschien ook wel het eerste Europese ziekenhuis. In plaats van zieken lopen er nu vooral veel toeristen rond en natuurlijk zwerfhonden die we echt overal in Griekenland zien (en 's nachts horen).
Bij Homerus is Asclepios echter een gewoon mens en deskundig arts. Volgens de overlevering werd hij hier geboren maar zeker is dat deze plek een uitgebreid kuuroord was waar duizenden patiënten konden worden gehuisvest en misschien ook wel het eerste Europese ziekenhuis. In plaats van zieken lopen er nu vooral veel toeristen rond en natuurlijk zwerfhonden die we echt overal in Griekenland zien (en 's nachts horen).
Het uitgestrekte terrein was volgebouwd met baden, sportcentra, eetzalen, slaapzalen en diverse tempels waaronder uiteraard eentje voor Asclepios. Nu zijn het vooral fundamenten en losse stenen die nog over zijn maar men heeft er mooie vondsten gedaan waaronder allerlei medische instrumenten die erop wijzen dat hier al in de oudheid operaties werden uitgevoerd. Zieken die elders in Griekenland woonden en raad vroegen in hun lokale tempels en orakels werden soms hierheen gestuurd en omgekeerd werden artsen vanuit Epidaurus naar andere plaatsen gestuurd om een eigen Asklepion te stichten.
Men wist ook al heel goed dat sporten gezond is en er was onder meer een stadion of atletiekbaan. Hier werden om de 4 jaar de de grote Asklepieia gevierd, een sportevenement ter ere van Asclepios. Het stadion is 180 meter lang en nog steeds worden er wel eens hardloopwedstrijden gehouden. Je kunt nog precies zien waar ook vroeger de startplaatsen waren. Aangezien hier ook alweer zoveel zitplaatsen zijn (niet allemaal uitgegraven) kan ik me voorstellen dat het hier vroeger vast een levendige plek geweest moest zijn.
In het Enkoimeterion werden de zieken klaar gemaakt voor hun behandeling en eronder was het Abaton, een slaapzaal waar de zieken genezing zochten in hun dromen. Het dromen over een slang was een teken van genezing, vandaar dat men hier ook niet-giftige slangen hield die los door de slaapzaal kronkelden. Als je maar met genoeg slangen geconfronteerd werd, zou je er wel van dromen wat weer gunstig was voor de genezing.
Het is zelfs zo dat iedere nieuwe vestiging van een Asklepion een of meerdere slang vanuit Epidaurus mee kreeg.
Hier en in de tempels elders in Griekenland ging men er eerst vanuit dat ziektes door de goden gezonden werden en waren zaken als offers, dromen, gebeden en rituelen de belangrijkste elementen voor genezing maar langzamerhand kwam er een nieuwe ontwikkeling, vooral dankzij Hippocrates, een arts uit de 5e eeuw v.C., waarbij meer naar natuurlijke oorzaken van ziekten gezocht werd en waaruit uiteindelijk de moderne geneeskunde is ontstaan. Hippocrates stelde ook de eed van Hippocrates samen die nog steeds door artsen wordt afgelegd.Het is zelfs zo dat iedere nieuwe vestiging van een Asklepion een of meerdere slang vanuit Epidaurus mee kreeg.
Er valt nog veel meer over deze plek te vertellen maar alles is gelukkig ook elders op internet te vinden en we willen niet teveel herhalen. Wij hebben al weer een paar uur gelopen en nadat we het museum nog even bekijken gaan we op zoek naar een terras om even bij te komen.
We moeten nog een stukje rijden naar onze volgende overnachtingsplek in Livadi maar Teije ziet weer een bordje dat naar een Myceense brug verwijst. De Myceense tijd was eeuwen voor de bloeitijd van de Grieken dus zoiets ouds kan hij niet links laten liggen. Ik geloof het wel en blijf in de auto, op de één of andere manier heb ik niet zoveel vertrouwen in die bordjes hier. En na een tijdje komt hij terug met het verhaal dat hij een mooie wandeling heeft gemaakt maar geen brug heeft gezien. Dat verbaast me niets...
Mycene zelf slaan we nog even heel bewust over, daar willen we een hele dag voor uit trekken. En dan krijgt hij zijn Myceense brug vast wel te zien.Na 2 uur rijden komen we dan in Livadi, een klein dorpje waar niemand Engels spreekt. Maar met de naam van de plek waar we moeten zijn, Elena's family apartments, worden we door de vriendelijke inwoners naar het juiste adres geloodst waar we hartelijk ontvangen worden. We hebben een klein, knus huisje met een terras en een bloeiende bloementuin. Een prachtige plek om een paar dagen te verblijven.