Lies & Teije's reis website

Informatie over Gambia


Home -> Afrika -> Gambia - > Informatie Gambia

Informatie over Gambia

Feiten over Gambia

De (nationale) vlag
Officiële naam Republic of The Gambia
Oppervlakte 11.300 km², waarvan 1.300 km² water
Aantal inwoners 2 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 178 inwoners per km², maar in de binnenlanden is de bevolkingsdichtheid niet zo groot.
Hoofdstad Banjul (42.000 inwoners), maar Serrekunda is de grootste stad (275.000 inwoners)
Munteenheid Dalasi (D), verdeeld in 100 Butut. 100 Dalasi is ongeveer € 1,83; 1 € = ca. DAL 55 (2017)
Wegennet Ongeveer 2500 km. weg, maar deze zijn niet altijd even goed en slechts een klein deel (zo'n 1000 km) is verhard. Een aantal verharde wegen is zeer slecht (geen onderhoud).
Brandstofprijzen Gas and diesel kosten ca. 35 Dalasi per liter (in 2017 is dat € 0,64
Code auto kentekenplaat WAG
Telefoon landcode 220
Internet landcode .gm
Tijdsverschil GMT, 's zomers 2 uur eerder dan in Nederland (geen zomertijd), 's winters 1 uur vroeger

Geografische gegevens

Gambia (officieel: Republic of The Gambia) ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Gambia is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal.
Meer informatie op landenweb.

BevolkingNaar boven

Gambia telde in 2016 ruim 2 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 177 inwoners per km² en Gambia staat daarmee op de vierde plaats van dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. De meeste inwoners heeft Serekunda, ongeveer 200.000;
Klik op landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Engels is de officiële taal in Gambia. Op de scholen wordt ook Engels onderwezen, het onderwijs is echter niet verplicht. Daarnaast bestaat er een veelvoud aan dialecten of stamtalen als Mandinka, Woolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule. Typerend is dat de officiële naam niet Gambia is, maar The Gambia. Ook de Gambia-rivier wordt altijd River Gambia genoemd.
Klik op landenweb om meer over de talen in Gambia te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

Gambia is een republiek met aan het hoofd een president. Sinds 18 februari 1965 is het een zelfstandige staat. Op 24 april 1970 werd de republiek Gambia uitgeroepen.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
accessgambia: De Gambiaanse geschiedenis van 470 v.C. tot 2003 (Engelstalig)
wikipedia.org: Geschiedenis van Gambia, in de Wikipedia, de gratis encyclopedie (Engelstalig)
lonelyplanet.com: Korte geschiedenis van Gambia (Engelstalig)

KlimaatNaar boven

Gambia heeft een subtropisch klimaat, dat twee hoofdseizoenen kent. Het droge seizoen is van half september tot eind mei, het regenseizoen ligt tussen juni en half september. In het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoger en vallen er laat in de middag, 's avonds en 's nachts korte, maar hevige, regenbuien.
Meer informatie op landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Dankzij het sub-tropisch klimaat is er een zeer afwisselende vegetatie, waarvan de mangrovebossen het meest indrukwekkend zijn. Gambia is geen 'wild' bestemming zoals bijvoorbeeld Kenia, Zimbabwe of Tanzania. Het is wel een paradijs voor (roof)vogelliefhebbers. Er zijn wel 450 verschillende vogelsoorten. Daarnaast zijn er apensoorten die overal in het land voorkomen.
Meer informatie over de flora en fauna van Gambia vind je op landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven