Lies & Teije's reis website

Informatie over Frankrijk


Home -> Europa -> Frankrijk - > Informatie Frankrijk
Zoeken

Informatie over Frankrijk

Feiten over Frankrijk

De (nationale) vlag
Officiële naam Republique Francaise , oftewel de Republiek Frankrijk
Oppervlakte 547.030 km² (ruim 13x Nederland) op het Europese vasteland; de gebieden overzee (Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique en Réunion) beslaan ca. 126.000 km².
Aantal inwoners 62,8 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 114 mensen per km²
Hoofdstad Paris (Parijs)
Munteenheid De Euro vanaf 2002, 1 € is ca. $ 1,17 (2017)
Wegennet Vooral in het noorden erg goed; naar het zuiden en in het binnenland worden de (snel-)wegen steeds slechter. Veel snelwegen zijn tolwegen.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat F
Telefoon landcode 33
Internet landcode .fr
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Frankrijk is qua oppervlakte het op één na grootste land dat volledig binnen Europa ligt. Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje (in het westen), België en Luxemburg (in het noorden), Duitsland, Zwitserland en Italië (in het oosten) en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden. Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee, behoort tot Frankrijk.
Meer informatie op landenweb en op wikipedia.

BevolkingNaar boven

Het aantal inwoners van Frankrijk bedraagt ruim 60 miljoen waarvan 75% in de stedelijke gebieden woont. Parijs is veruit de grootste stad met ruim 10 miljoen inwoners.
Klik op Landenweb of wikipedia voor meer informatie.

TalenNaar boven

De officiële taal is het Frans, maar daarnaast wordt door minderheden Bretons (Bretagne) gesproken, Occitaans (het zuiden), Baskisch (in de westelijke Pyreneeën), Duits (Elzas-Lotharingen), Nederlands (Frans Vlaanderen), Catalaans (Roussillon), Italiaans (rond Nice) en Corsicaans (op Corsica) gesproken.
Klik op Landenweb om meer over de talen en dialecten in Frankrijk te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

De geschiedenis van Frankrijk is lang en vol belangrijke gebeurtenissen, vooral ook voor de Europese geschiedenis. Frankrijk is vaak een voorloper geweest, kijk maar naar de diverse revoluties in de afgelopen 200 jaar. Aangezien er zoveel bronnen op internet te vinden zijn over de geschiedenis van elk land, maken we hier niet een aparte pagina over maar bieden we enkel links aan met meer informatie.
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Wikipedia: Artikel met veel links naar meer informatie
Ambassade de France: Kort overzicht van de Franse geschiedenis

KlimaatNaar boven

Doordat Frankrijk zo groot is en aan verschillende zeeën grenst kent het meerdere klimaatzones.
- Vochtig zeeklimaat; met vaak frisse zomers bijvoorbeeld ten westen van de lijn Bayonne-Rijsel;
- Semi-landklimaat of tussenliggend klimaat met strenge winters en warme zomers. Bijvoorbeeld in de Elzas, Lotharingen, langs het Rhônedal en in de gebergten ( Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief);
- Mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Dit is in het zuiden van Frankrijk.
Meer informatie over het klimaat van Frankrijk vind je op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Frankrijk kent een rijke en afwisselende flora met meer dan 4000 verschillende soorten hogere planten. De vier hoofdgebieden zijn: een zeer geleidelijk in elkaar overlopende Atlantische en Midden-Europese vegetatie en een alpine en mediterrane vegetatie. De dierenwereld van Frankrijk sluit aan bij die van West-, Midden- en Zuid-Europa. Typische bergfauna is te vinden in de West-Alpen en de Pyreneeën. Door de sterke temperatuurverschillen in zee van de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee hebben de kusten totaal verschillende fauna's. Door de grote uitgestrektheid van het gebied treft men een aantal verschillende elementen onder de dierenwereld aan.
Meer informatie over de flora en fauna van Frankrijk vind je op Landenweb

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven