Lies & Teije's reis website

Naar de lichtstad Parijs


Home -> Stedentrips -> Parijs -> Reisverslag Parijs -> 13 december 2013
Zoeken

Vrijdag 13 december, naar de lichtstad Parijs

Het is alweer een tijdje geleden dat we samen op pad waren en vrij impulsief boeken we een paar dagen Parijs, een stad waar Lies nog nooit geweest is. In 3 dagen tijd nemen we net zoveel foto's als op sommige andere reizen van een week en het heeft wat tijd gekost om een goede selectie uit te kiezen en het is onvermijdelijk dat we daarbij ook veel standaard plaatjes laten zien, zoals van de Eifeltoren, daar konden we echt niet omheen.
Eiffeltoren in de mistWe vertrekken rond 9 uur uit Groningen en de navigatie leidt ons keurig naar het Mövenpick Hotel Paris Neuill waar we om kwart over 3 aankomen. Rond Parijs is het altijd even opletten dat je de juiste afslagen neemt maar al met al viel de drukte wel mee. We zetten de auto in de parkeergarage en checken in waar we door de hotelbedienden in keurig Engels te woord gestaan worden. Maar ik wil mijn Frans oefenen dus schakelen ze net zo gemakkelijk weer over. En ik iets minder gemakkelijk, maar ik kan me goed redden. We brengen snel onze bagage naar de kamer, bekijken het mistige uitzicht waar nog net de Eifeltoren te ontwaren is en gaan snel weer naar buiten.
Het schijnt dat Parijs de meest populaire toeristische bestemming ter wereld is en zelfs de kleinste reisgids somt al tientallen bezienswaardigheden op. Die kunnen we in 3 dagen natuurlijk nooit allemaal zien dus we hebben voor onszelf een lijstje gemaakt en op een kaart uitgetekend. Uit ervaring hebben we geleerd dat het nooit lukt alles te zien wat we zouden willen in zo'n korte tijd maar we gaan ons best doen zonder al te veel te racen, het is tenslotte wel vakantie.
Muurschildering in Parijs Muurschildering in ParijsWe willen graag vandaag nog wat zien van deze immense stad dus eerst maar eens de sfeer opsnuiven.
Op weg naar het dichtsbijzijnde metrostation komen we deze prachtige muurschildering tegen die er levensecht uiziet, vooral het voorste trappetje waar je zo op zou gaan zitten. In de komende dagen zien we nog veel meer van dit soort versieringen die over het algemeen erg realistisch zijn en als 3D overkomen.
Muurschildering in Parijs Bedelares in ParijsIets verderop zien we een jongen en een meisje uit een raam hangen en van afstand lijkt het alsof ze er echt staan. Pas van dichterbij wordt duidelijk dat het ook een beschildering is. Behalve stad van licht en de liefde is Parijs zeker ook de stad van de kunst. Er is waarschijnlijk geen stad ter wereld waar zoveel bekende (en onbekende) kunstenaars hebben geleefd als Parijs. Maar zelfs de graffiti is hier dus een kunstvorm.
Wachten op de metro Place de l'OpéraVoor het metrostation zien we al de eerste bedelaars, een andere zijde die ook bij Parijs hoort. Nadat we een 3-dagenkaart voor de metro hebben gekocht stappen we in en maken ons een beetje vertrouwd met de metrolijnen. Ik ben dol op metro's en heb er altijd een sport van gemaakt de diverse lijnen een beetje in mijn hoofd te prenten. We hebben een kaart gemaakt met allerlei plekken die we willen zien en stappen nu eerst uit bij station Opera.
Galleries Lafayette Winkeletalage Galleries LafayetteHet is nog geen 4 uur maar het begint al te schemeren als we op het Operaplein uitstappen met zicht op de 19e eeuwse opera Garnier. Vanaf hier maken we een wandeling door de wijk, het 9e arrondisement.
In de 18e eeuw was dit de wijk waar schilders en beeldhouwers heen trokken, nu zijn er vooral veel winkels zoals het grote winkelcentrum Lafayette dat zich klaarmaakt voor de kerst, maar ook veel straatjes met kleine, groezelige winkeltjes. En overal is het druk!
Winkeletalage Galleries Lafayette Koepel Galleries LafayetteIn 1893 werd aan de Rue de la Fayette een klein winkelcentrum geopend maar nu is het een groot warenhuis, en onderdeel van een hele keten. Ondertussen is het gebouw een monument maar dat geldt waarschijnlijk voor de helft van alle gebouwen in het centrum van de stad. De etalages zijn prachtig kleurrijk ingericht en presenteren een nostalgische kerstsfeer.
Winkelcentrum Lafayette Winkelcentrum LafayetteVan binnen is het warenhuis nog veel indrukwekkender dan van buiten. Er zijn 10 verdiepingen en een deel ervan is tot boven aan open met een gigantische glazen koepel. Speciaal voor de kerst is er een kerstboom opgericht die minstens 10 meter hoog is. Wij gaan naar de hoogste verdieping waar we een vrij uitzicht over de stad hebben en eten een hapje in één van de vele restaurants die er zijn.
De prijs is verrassend normaal voor zo'n luxe plek, we hadden het veel duurder verwacht.
Mövenpick hotelkamerDaarna lopen we nog een uur in de buurt rond maar alle winkeltjes worden voor onze neus gesloten en dus gaan we terug naar de metro. We stappen af en toe nog even uit om een korte indruk te krijgen van het bovengrondse Parijs maar daar gaan we morgen lekker verder mee. In de metro krijgen we nog en uitgebreide speech van een zwerver maar zijn Frans kan ik niet volgen hoewel het ongetwijfeld erg interessant was want sommige mensen geven hem wel geld.
We zijn vrij onvoorbereid naar Parijs gekomen maar het gaat er ons vooral op om de sfeer op te snuiven en we hebben een kort verlanglijstje gemaakt. Gelukkig dat Parijs een omvangrijk metronetwerk heeft want als we alles zouden moeten lopen, hielden we geen voeten meer over. We gaan morgen en overmorgen gewoon zien waar we tijd voor hebben en als we echt dingen missen komen we nog wel eens terug. Nu eerst terug naar het hotel en we gaan niet al te laat naar bed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven