Lies & Teije's reis website

We volgen de fossielenroute vanuit Digne-les-Bains


Home -> Europa -> Frankrijk -> Reisverslag Frankrijk -> 24 juni 2006
Zoeken

Zaterdag 24 juni, we volgen de fossielenroute vanuit Digne-les-Bains

We hebben goed geslapen als we laat wakker worden. Barrême ligt op 470 meter hoogte en het is lekker fris geweest vannacht. Maar als we opstaan komt de zon alweer over de bergen heen en wordt het gauw warm, heel warm. We doen het lekker rustig aan vandaag en beginnen met verse broodjes en een bak koffie bij het restaurantje. We verzamelen wat foldertjes en zien al snel dat we ook hier weer tijd tekort zullen komen.
Barrême is een klein plaatsje maar was ooit bekend om zijn lavendel distilleerderijen waar de lavendelolie werd gemaakt. Dit gebeid is rijk aan fossielen en er is een klein geologisch museum. Er is zelfs een geologisch tijdperk naar Barrême genoemd, nl. het Barremien in het vroege Krijt (125 - 130 miljoen jaar geleden). En overal worden we er op opmerkzaam gemaakt dat we nu wel op La Route Napoleon zitten! Na zijn verbanning naar Elba in 1814 begon ex-keizer Napoleon Bonaparte echter meteen te werken aan een comeback en het jaar later trok hij via dit dal naar Grenoble om uiteindelijk in Parijs de macht weer op zich te nemen. Dat duurde niet lang, na de slag bij Waterloo in juni gaf hij zich over aan de Britten die hem ook verbanden. La Route Napoleon is nu een bekende toeristische route, ook omdat het door een adembenemende streek gaat. De overweging van Napoleon was meer om eventuele koningsgezinde steden en dorpen te omzeilen door een toen nog moeilijke en onbekende route te nemen.
We gaan eerst naar Digne-les-Baines (waar Napoleon een middagslaapje van 3 uur heeft gehouden!, de enige echte redelijke stad in de omgeving. We tanken er en zoeken uiteraard even een terrasje op. Het is weer bloedheet vandaag, zo hadden we het aan de kust graag gewild. Als we terugkomen bij de auto staat de binnentemperatuur op bijna 50 graden. We gebruiken onze airco niet vaak, maar ne even wel. Buiten is het ruim over de 30 graden.
Bergwand met ammonieten Fossiel van een ammonietVanuit het stadje rijden we de vallei der ammonieten in, het dal van de rivier Le Bles. Al snel komen we langs een wand die zo is opengelegd dat duizenden grote ammonieten zichtbaar zijn. Eerlijk gezegd rijden we er zelfs 3 keer langs voordat we ze zien, want we bedenken opeens dat we een droge rivierbedding voorbij zijn gereden en een betere plek om fossielen te vinden is er bijna niet. Na een uur zoeken en speuren hebben we twee stukjes steen, één met een kleine afdruk en één die mogelijk een deel van een ammoniet is geweest.
Rode rotsenDe wand is zonder meer indrukwekkend maar even later komen we nog meer bordjes tegen met een kleine ammoniet erop. Deze wijzen naar plekken waar uitzonderlijke fossielen te zien zijn, zoals een ichtyosaurus, een zwemmend reptiel, en nog vele andere afdrukken. Je moet hiervoor wel aardige wandelingen maken omdat niet alle plaatsen vlakbij de weg zijn.
Bergbeekje BergbeekjeHet dal wordt smaller naarmate we verder naar het noorden gaan en het riviertje wat woester. Met dit hete weer kunnen we niet nalaten om een tijdje bij de rivier te gaan zitten, er zijn hele idyllische plekjes bij en het water is heerlijk koud.
Op zoek naar fossielenEn tja, we kunnen het niet laten, toch weer naar steentjes zoeken. Er schijnen vrij strenge regels te gelden voor het zoeken van fossielen in dit gebied want er zijn in het verleden nogal wat vernielingen aangericht door fossielenzoekers. Waarschijnlijk niet de door de enthousiaste amateur, maar meer door professionele handelaren die alleen de spullen wilden die geld opleveren. Komplete rotsblokken werden weggegraven met zwaar materieel en uiteraard waren de autoriteiten daar niet blij mee. Ze kunnen gerust zijn, wij vinden hier niets behalve veel rust en afkoeling.
KloofAls we verder rijden worden we steeds weer verrast door stukjes natuurschoon zoals deze kloof, de Clues de Barles. En ook het verderop gelegen dorpje Barles is charmant. Op weg terug naar de camping passeren we nog vele bordjes met verwijzingen naar fossielen, maar goed dat we geen hamer en beitel bij ons hebben, want dan hadden we ons vast niet kunnen inhouden!
Bij Digne-les-Bains duiken we nog even een supermarkt in om af te koelen bij de vrieskasten. En terug op de camping gaan we eerst maar uitgebreid op het terras zitten voor koele drankjes en praten weer een hele tijd met Laurent en Martine, de camping-eigenaren en met wat andere gasten. Er heerst hier een hele prettige sfeer en we vermaken ons prima.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven