Lies & Teije's reis website

Chaos de Montpellier-le-Vieux en Gorges de la Jonte


Home -> Europa -> Frankrijk -> Reisverslag Frankrijk -> 13 juni 2006
Zoeken

Dinsdag 13 juni, Chaos de Montpellier-le-Vieux en Gorges de la Jonte

De Chaos de Montpellier-le-Vieux ligt in de Causse Noir, een nogal somber en onguur gebied in veel jaargetijden, en is onze eerste bestemming vandaag. Maar de zon schijnt en alles is groen dus zo zwart en somber (Noir) ziet het er niet uit. De rotsen met veel dolomiet erin zijn door erosie tot grillige fantasiefiguren gesleten en het klinkt als een mooi natuurgebied dat we wel willen zien.
En natuurlijk hadden we het kunnen weten, maar we zijn toch weer verrast als we door een tolpoort moeten: € 5,20 per persoon om de auto op het parkeerterrein te mogen parkeren (ergens ervoor in de buurt is echt niet mogelijk) en nog eens € 3,40 per persoon om met het treintje over het terrein te rijden. Teije heeft last van zijn voeten dus een lange wandeling op eigen houtje zit er niet in.
Chaos the Montpellier-le-Vieux Chaos the Montpellier-le-VieuxDe rotsformaties zijn inderdaad grillig en met weinig fantasie kun je er heel wat figuren in ontdekken en zelfs personen. De chauffeur vertelt zijn verhalen alleen in het Frans, maar we snappen de meeste figuren wel, zoals Cyrano de Bergerac met zijn grote neus en zo zijn er tientallen meer.
Chaos the Montpellier-le-VieuxDe Porte de Mycène is een hoogtepunt in dit gebied, genoemd naar de beroemde leeuwenpoort uit de Griekse oudheid. Hier stoppen we een paar minuten en kunnen wat ronddolen. Het hele gebied is inderdaad bezaaid met mooi uitgesleten rotsen.
Chaos the Montpellier-le-Vieux Chaos the Montpellier-le-VieuxOp sommige plekken krijg je de indruk dat je naar de ruïnes van een stad in de verte kijkt, vandaar ook de naam 'Chaos van het oude Montpellier', want herders die de plek in de 19e eeuw herontdekten dachten dat ze de ruïnes van Montpellier zagen. Een sprookjesstad noemen sommigen, zoals onze chauffeur het, maar zover reikt onze fantasie vandaag niet. Maar we vinden het daarom niet minder mooi.
Chaos the Montpellier-le-Vieux Chaos the Montpellier-le-VieuxHet treinreisje duurt ongeveer 40 minuten maar daarmee zie je slechts een klein gedeelte van het 120 hectare grote gebied. Indrukwekkend, maar de claim dat dit de wereldtopper op rotsformatie-gebied is, delen we niet. En dat het genieten van de natuur € 8,60 per persoon moet kosten is ook iets waar we het niet helemaal mee eens zijn. Het geld is nodig voor onderhoud, maar dat is alleen nodig omdat men graag zoveel mogelijk toeristen wil aantrekken zodat onderhoud nodig is. Zonder de mens redt de natuur zichzelf wel, maar tja, de mens wil nou eenmaal geld verdienen als is het ten koste van de natuur! En blijkbaar kost het veel geld om oorspronkelijk ongerepte natuur de schijn te laten houden van haar ongereptheid... En wij doen daar aan mee omdat we zo graag dit veel aangeprezen gebied willen bezoeken. Een leuke cirkelredenering waar we als reiziger soms moeilijk uit komen.
Gorges the la Jonte Gorges the la JonteEn niet veel later rijden we via de Gorges de Dourbie en de kronkelige Gorges de Trévezel naar de Gorges de la Jonte waar we dezelfde fantasiefiguren gewoon gratis aangeboden krijgen door het berijden van de weg door de kloof. In dit mooie dal krijgen we heel wat rotsen te zien die op indrukwekkende ruïnes lijken en het kost ons alleen wat gas, dus nog redelijk milieuvriendelijk ook!
Gorges the la JonteDe kloof van de Jonte lijkt een beetje op de Gorges du Tarn maar is iets minder lang en wat breder op de meeste plaatsen. Toch zijn er prachtige rotsen en figuren te zien die ook hier vaak fantasierijke namen hebben gekregen. Het gebied van de Causses is één van de minst bevolkte gebieden van Frankrijk en dat merken we, maar af en toe komen we een dorpje tegen en de weinige weggebruikers zijn buitenlandse toeristen.
Gorges the la Jonte Gorges the la JonteBij Le Truel ligt Belvédère des Vautours, waar een gieren-uitkijkpunt is gevestigd. In de jaren 90 van de 20e eeuw zijn hier gieren uitgezet en het schijnt één van de weinige plekken in Europa te zijn waar gieren tegenwoordig in het wild voorkomen. Er is een bezoekerscentrum met kijkers gericht op de nesten die bekend zijn. En uiteraard zien we ook nu mooie panorama's van de omgeving. Zomaar gratis en voor niets!
Het is weer een lange dag geweest en we komen 's avonds pas weer terug op de camping waar we eerst even gaan uitblazen op het terras. Frankrijk speelt vanavond een wedstrijd in het wk voetbal en het is dus behoorlijk druk bij de bar waar een breedbeeld tv staat opgesteld. Wij interesseren ons niet zo voor voetbal dus na een verfrissend drankje gaan we lekker rustig bij de tent zitten en zijn blij dat het ietsje koeler is geworden.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven