Lies & Teije's reis website

Naar de Monts Dore (zuidwesten van Clermont)


Home -> Europa -> Frankrijk -> Reisverslag Frankrijk -> 10 juni 2006
Zoeken

Zaterdag 10 juni, naar de Monts Dore (zuidwesten van Clermont)

Het is alweer iets warmer dan de afgelopen dagen, merken we als we opstaan. Gelukkig hebben we een schaduwrijke plek en is het prima uit te houden. Na een relaxed ontbijt met vers stokbrood gaan we pas tegen 11 uur op pad. Een ritje naar het zuidwesten met wat hogere bergen gaan we maken.
Uitzicht op OrcivalWe rijden eerst recht naar het westen, tot aan Orcival, een klein dorpje (250 inwoners) dat een heuse bedevaartsplaats blijkt te zijn! Maria schijnt hier eens een bad in een bron te hebben genomen en sindsdien is het water geneeskrachtig. Toen er ook nog een Mariabeeld in de buurt werd gevonden moest er natuurlijk een kerk komen.
Kathedraal Orcival Het centrum van OrcivalDe basiliek van Orcival is duidelijk Romaans en uit het begin van de 12e eeuw, gedrongen en compact, maar eigenlijk veel te groot voor zo'n klein dorp. Het was dan ook meer om de bedevaartsgangers op te vangen. In de basiliek zien we in de crypte de gebalsemde hand van één of andere heilige.
Terrasje in OrcivalWe zijn nog niet lang op pad, maar we vinden het allebei tijd voor een bak koffie en met dit heerlijke weer is het niet moeilijk om lachend op een terras te zitten. Ondanks de 250 inwoners tellen we minstens 4 hotels, maar nu is het nog lekker rustig, de toeristenmassa's komen volgende maand pas en 's winters natuurlijk wanneer mensen in de buurt kunnen langlaufen.
Panorama van vulkanenDaarna rijden we zuidelijk van Orcival de D74 op vanwaar we een prachtig uitzicht naar het noorden hebben op de Monts Domes, de jonge vulkanen waar ook de Puy de Dome bij hoort. We zitten op bijna een kilometer hoogte, maar het is flink warm voor een wandeling. De vulkaantoppen waar we nu heen rijden zijn de Monts Dore, veel oudere vulkanen dan de jonkies die we gisteren hebben gezien. Het hele gebied valt echter binnen het Parc naturel régional des volcans d'Auvergne.
De rots Tuilière De rotsen Tuilière en SanadoireVervolgens rijden we richting de plaats Le Mont Dore en komen twee opmerkelijke rotsformaties tegen, Tuilière en Sanadoire. Tuilière links heeft één kant waar allemaal hoekige zuilen te zien zijn. Het doet ons denken aan de basalten zuilen van de Giant's Causeway in Ierland, ze lijken allemaal zeshoekig te zijn, maar van deze afstand weten we dat niet zeker.
Bospad Queureuilh watervalVlak voor Le Mont Dore lopen we een pad af naar de Queureuilh waterval. Een steil en stenig bospad brengt ons steeds verder naar beneden en ook steeds steiler. De waterval is 30 meter hoog, niet al te breed, maar ontzettend mooi en vooral de plaats onderaan de waterval is een heerlijk plekje. Jammer dat er nog meer mensen zijn...
Mont DoreHelemaal bezweet komen we bij de auto terug, het is zeker meer dan 30 graden en we zetten voor de eerste keer deze reis de airco in de auto even aan om af te koelen. Dan rijden we door naar Le Mont Dore waar we een fantastisch uitzicht hebben op Puy de Sancy waar nog sneeuw ligt. Je kunt met een kabelbaantje naar de top, maar daar hebben we vandaag even geen zin in. Wat we wel missen is het zwaarste boek ter wereld dat hier zou liggen in een mini-museum, ruim 200 kilo!
Een kronkelige en af en toe steile weg brengt ons naar het oosten en we zien nog veel meer sneeuw. Dat zal over een paar dagen toch echt wel weg zijn, want het is ook op ruim 1400 meter hoogte nog bijna 30 graden! Een schitterend gebied om doorheen te rijden en we genieten volop.
Gelukkig kunnen we dat ook nog na een bezoek aan de winkel: als we met onze boodschappen terug komen blijkt de auto ineens een heel eind verderop te staan! We zijn de handrem vergeten en hebben geluk dat het parkeerterrein bijna vlak is en er verder geen auto's voor ons stonden!
Château MurolMurol is net als Le Mont Dore een kuuroord, maar ons valt vooral het kasteel op dat uittorent boven het dorp op ruim 800 meter. We rijden het dorp ietsje voorbij en zoeken dan een leuk plekje om te picknicken, met uitzicht op het kasteel. Bezoeken doen we het niet, want dan blijven we bezig, deze streek (waar niet in Frankrijk?) staat vol kastelen.
Château BusséolVia St. Nectaire, waar een grote markt gehouden wordt, rijden we verder terug naar het oosten en in Busséol komen we nog een kasteel tegen waar we alleen een foto van maken. We zitten nu alweer vlakbij de camping, maar we moeten allerlei smalle en steile weggetjes volgen voor we weer op een iets grotere weg zijn; dit lijkt echt een heel erg afgezonderd gebied.
In totaal hebben we maar 140 kilometer gereden en zijn toch bijna 6 uur onderweg geweest. Een korte, maar zeer indrukwekkende route met prachtig natuurschoon.Terug op de camping genieten we nog even van de laatste uren zon, want we willen ook nog een beetje bruin worden natuurlijk. En waar zijn we toch zo moe van? Tijd om uit te rusten en verder te genieten!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven