Vrijdag 09 juni, rondom Clermont-Ferrand
We worden wakker van de warmte, binnen in een tent wordt het 's ochtends toch al gauw heet. Na een rustig ontbijt (de bakker is op tijd) gaan we op pad. En hadden we gisteren maar even beter op de kaart gekeken. We willen vandaag eerst de Lemptégy vulkaan bezoeken en nu pas zien we dat de ingang ervan vrijwel tegenover de ingang van Vulcania ligt, waar we gisteren dus al waren.

We rijden dus weer dezelfde mooie route en de temperatuur stijgt snel, 29 graden in de vallei en een paar graden minder op hoogten van 1 kilometer. We komen nu helemaal in vakantiestemming, zulk mooi weer erbij is altijd erg lekker. Bij de Lemptégy vulkaan gaan we direkt maar op pad, voordat het al te heet wordt. Ook hier is veel informatie over vulkanen te vinden, vooral over de diversiteit ervan. We krijgen meer technische informatie dan we kunnen opnemen maar we snappen wel dat niet alle vulkanen hetzelfde zijn. Een aantal verschillende overblijfselen ervan kunnen we ook vanaf deze plek zien, ronde kegels of koepels en opengebarsten kraters met soms meren erin.

De vulkaan waar we nu zijn wordt al sinds 1944 afgegraven voor het lichte materiaal dat zich ooit in de kegel verzamelde. Het wordt Puzzolaan (een soort tufsteen) genoemd en schijnt een ideaal bouwmateriaal te zijn omdat het zo licht is en goed isoleert. Het wordt veel in de wegenbouw gebruikt en na de tweede wereldoorlog is een groot deel van Rouen ermee herbouwd.

We kunnen bijna helemaal door de afgraving heen lopen en we zien duidelijk de verschillende lagen die zich gevormd hebben in de wanden. Explosieven hebben ze hier niet nodig om de steen te delven, de wanden zijn zo zacht dat ze met een graafmachine weggeschept kunnen worden. Eigenlijk verbazen we ons erover dat men in 60 jaar tijd nog steeds niet door de vulkaan heen is.
Na de lange wandeling (in het hoogseizoen kun je met een treintje rijden) blazen we even uit op het terras en daarna maken we nog een mooie rit door de omgeving tussen de vulkaantoppen door. Kleine weggetjes, op het laatst erg steil, voeren ons naar het kasteel Tournoël vlakbij het plaatsje Volvic.

Van buiten ziet het er uit als een klein en compact kasteel, maar maar binnen blijkt het veel ruimte te bevatten. Gebouwd in de 12e eeuw, verwoest en opnieuw opgebouwd, een geschiedenis die zoveel kastelen gemeen hebben. De entree is € 6 per volwassene en we krijgen een informatieblad in het Nederlands mee (die moeten we wel weer inleveren).

Via een bruggetje kunnen we naar de donjon (middeleeuwse woontoren) die 32 meter hoog is en een smalle wenteltrap brengt ons naar het dak vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de rest van het kasteel en de omgeving. Binnen de muren van het kasteel is zelfs een klein tuintje van een paar vierkante meter, de hof van Eden.

Een replica laat zien hoe het kasteel er rond de 15e eeuw heeft uitgezien en we moeten zeggen dat de restauratie van de afgelopen jaren behoorlijk goed gelukt is. Een mooi kasteel als dit kan natuurlijk veel toeristen lokken. Wij vinden het zeker de moeite waard.

In Volvic drinken we een bak koffie op een terras, in de schaduw want het wordt nu wel heel erg heet buiten in de zon. Veel gebouwen hier (en in de omgeving) zijn zwart, opgetrokken uit de donkere lavasteen die hier gewonnen wordt. En natuurlijk een bekend merk mineraalwater dat hier gebotteld wordt en afkomstig is uit diverse bronnen in dit vulkaangebied.

Daarna rijden we naar Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne en vooral bekend van het Michelin mannetje dat hier zijn hoofdkantoor heeft. Het is 29 graden in de schaduw en volgens een thermometer 43 in de zon. Gelukkig zijn er heel wat fonteinen overal in de stad en kunnen we af en toe even onze handen en gezicht wassen. Er zijn wat spelende kinderen maar verder is het erg rustig in de stad.
De Romeinen bouwden op deze plek een stad, Nementum en Caesar werd hier in de buurt in 52 v.C. verslagen door Vercingetorix, die de Gallische stammen had weten te verenigen tegen de Romeinen. Uiteindelijk werden ze toch verslagen. Een ander historisch feit dat zich hier afspeelde was het uitroepen van de eerste kruistocht in 1095 door paus Urbanus II.

Het centrum van de hedendaagse (dubbel-)stad is oud Clermont waar ook de kathedraal Notre-Dame-de-l'Assomption staat, gebouwd uit zwarte lavasteen. Uiteindelijk werd de kerk pas in de 19e eeuw voltooid. Er is een kleine markt in het centrum en hier en daar zien we enkele, als middeleeuwse troubadours verklede, mensen, maar niet het uitbundig middeleeuws festival dat we hadden verwacht (9 t/m 11 juni).
Na nog wat rondslenteren gaan we op zoek naar iets eetbaars. We vinden het altijd wel prettig als we op vakantie zijn in de loop van de middag iets kleins te eten zoals een bord soep met wat stokbrood, maar daar hebben we hier in Frankrijk niet veel geluk mee. Buiten bepaalde tijden kun je allerlei hapjes niet krijgen, men is er blijkbaar van overtuigd dat lunchen in het begin van de middag moet en het diner in de avond. Dan maar wat crepes (pannenkoekjes), hoewel de ober het maar raar lijkt te vinden dat we die om 5 uur willen eten.
De auto staat in een parkeergarage en is daardoor nog lekker koel als we naar buiten rijden. We zijn redelijk vroeg terug op de camping waar we nog heerlijk een tijd van de zon kunnen genieten. We hebben heel wat leesboeken bij ons, dus we komen ook volop aan onze rust toe.
