Lies & Teije's reis website

Turku - Helsinki, eerste kennismaking met Finland


Home -> Europa -> Finland -> Reisverslag Finland -> 19 juni 2002
Zoeken

Woensdag 19 juni, Turku - Helsinki, eerste kennismaking met Finland

We zijn om 1 uur 's nachts (Finse tijd) naar bed gegaan in onze luxueuze boothut en om 4 uur wordt Teije al gewekt. Vaag hoort hij een stem uit de luidspreker komen dat mensen met een bestemming Åland / Marianhamina nu van boord moeten. Gelukkig mag hij nog anderhalf uur slapen. Om half zes worden we echt gewekt. 7 uur is het moment dat we van boord moeten, dus willen we nog ontbijten, dan moeten we er nu uit. Nog behoorlijk moe zoeken we ons een plaatsje in het restaurant en proberen een bak koffie te regelen tussen de vele anderen die hetzelfde doen, maar het is te druk.
We duiken daarom om half acht eerst maar het centrum van Turku in, de oudste stad van Finland, waar de markt al vol aan de gang is. Daar drinken we ons eerste kopje koffie en lopen wat door het stadje. Als domme toeristen rijden we door straten waar alleen bussen mogen komen, maar al snel zijn we het stadje uit en op weg richting Helsinki. Maar aangezien het maar een korte rit is willen we nog wat meer zien dan alleen maar snelweg en gaan al gauw richting zuiden.
Bij Kuusiston Linna bezoeken we een 14e-eeuwse burcht waar niet meer dan een ruïne van over is. Daar proberen we ook eens uit of de waterkoker ook werkt op ons accu-batterijen oplaadgeval, maar de zekering springt direkt. Helaas, geen potten vol koffie en thee onderweg, maar zijn we erop voorbereid en hebben we meer zekeringen bij ons.Al gauw zitten we toch weer op de weg naar Helsinki en opvallend is het grote aantal flitsapparaten zodat iedereen zich netjes aan de snelheid houdt. Tegen de middag lunchen we even bij een wegsnackrestaurant. Teije kan z'n ogen bijna niet openhouden na het gebrek aan slaap afgelopen nacht.
HelsinkiIn de middag arriveren we in Helsinki, een niet al te grote en overzichtelijke stad. We kunnen vlakbij het centrum parkeren en gaan op verkenning uit. We zijn te moe om al teveel afstanden in Helsinki af te leggen en beperken ons daarom tot het centrum en de nabije omgeving.
Op de markt kijken we nog even naar de prijzen en die vallen ons wel mee. Gelukkig is alles in euro's zodat we prijzen goed kunnen vergelijken. Maar vooral souvenirs zijn erg duur. (Wisten wij veel dat het later in Noorwegen nog veel duurder zou worden..., hadden we de souvenirs maar uit Finland meegenomen)
Helsinki Oude telefooncelVanha Kauphalli ligt vlakbij de markt en de haven, en is een overdekt authentiek winkelcentrum, de souk van Helsinki. De Finnen hebben zeker hun best gedaan om het gezellig te maken in de stad, hoewel de grootste winkelstraat kompleet op de schop ligt.En ook hier treffen we weer een ouderwetse telefooncel aan, zoals we die ook al in Denemarken en Zweden hadden gezien. Een 'rijkstelefoon' die nog steeds werkzaam is.
De domkerkHet mooiste gebouw zien we hier links, de Evangelisch-Lutherse Domkerk, prachtig gelegen op een heuveltje terwijl we midden in de stad zitten.
Camping bij HelsinkiMaar na 3 uur wandelen door Helsinki vinden we het meer dan genoeg en zoeken de camping op, iets buiten de stad gelegen. Na een tijdje komt er nog een Nederlandse auto aan, mensen die we al eerder in Nyköping hadden gezien. Een kort gesprekje brengt aan het licht dat zij dezelfde route volgen. We zullen ze dus nog wel eens vaker tegenkomen. Ook al blijft het lang licht, we gaan toch maar vroeg naar bed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven