Lies & Teije's reis website

Koning Arthur, Celtica en naar Aberystwyth, Wales


Zoeken

Woensdag 07 september, Koning Arthur, Celtica en naar Aberystwyth, Wales

Gisteren was het dan wel lekker warm, vandaag is het toch heel ander weer en we moeten snel een trui aantrekken als we het hotel verlaten. Eerst rijden we richting Corris om het King Arthur's Labyrinth te bezoeken. Met een boot varen we eerst een eind door een grot en lopen dan van zaal tot zaal terwijl we onder begeleiding van een klank- en lichtspel de Welshe verhalen horen over de 'echte' legende van koning Arthur die uiteraard in Wales leefde. Een leuke ervaring, ook al is de grot niet zo spectaculair als beweerd wordt, maar de tocht wel.
MachynllethIn Machynlleth maken we een korte stop en daar zien we dat de klokketoren (zoals je die in veel grote dorpen aantreft) in nood is: 150.000 pond hebben ze nog nodig... Nou, ons idee is dat we al genoeg bijdragen aan de Britse economie met alle hoge prijzen hier!
Daarna bezoeken we de Celtica, het Keltisch museum in Machynlleth. Volgens de folders zeer de moeite waard, maar het museum zelf is een samenraapsel van plaatjes en artikelen die zo van internet zijn geplukt, zelfs de websites staan er nog op. Er is inderdaad erg veel informatie, en je zult er ongetwijfeld een hoop kunnen opsteken, maar alles is zo rommelig en onoverzichtelijk opgezet dat wij er snel doorheen lopen. Er is nog wel een audiovisuele tour die wij om de prijs maar laten schieten. Ook hier borden die smeken om financiële hulp want het museum staat op het punt van faillisement. Onze tip: doe eerst de prijzen omlaag zodat er meer mensen komen en huur wat professionals in om er echt wat van te maken.
AberystwythDan rijden we door naar Aberystwyth, de hoofdstad van het noorden van Wales. Ondanks het wat koudere weer zijn er nog een paar moedigen die hier langs de kust lopen waar een stevig briesje staat. Voor ons te koud...
Aberystwyth AberystwythWe parkeren de auto vlakbij de zee en lopen dan via de kasteelruïne, waar zelfs nog een steencirkel instaat, naar het centrum. Het kasteel moet in zijn oorspronkelijke vorm heel indrukwekkend geweest zijn. En, voor zover wij kunnen natrekken, eentje die door de Welsh zelf is gebouwd en niet door de Engelse koning Edward I om de Welsh in bedwang te houden.
Aberystwyth AberystwythHet stadje is niet alleen een universiteitsstad met een belangrijke bibliotheek, maar ook een badplaats. Vandaag is het kil, dus de stranden zijn nagenoeg leeg, maar het schijnt hier erg druk te kunnen zijn. Hoewel, in de binnenstad is het druk genoeg, moeten die mensen niet werken of zo?
Aberystwyth Uitzicht op AberystwythLater rijden we met de auto helemaal naar de noordkant van de boulevard en nemen de Cliff Railway, een klein trammetje, omhoog naar de top van de Constitution Hill. Het uitzicht is zelfs met dit weer fraai en we bekijken nog even de grootste camera obsura ter wereld (gratis entree met een tramticket). Maar buiten is het zo koud en winderig dat we al snel daarna weer naar beneden gaan en de warmte van de auto opzoeken.
's Avonds in het hotel zetten we de tv aan om naar de weersberichten te luisteren maar we moeten heel erg lang wachten voordat die voorbij komen. En het weer voor heel Groot-Britannië wordt binnen anderhalve minuut afgeraffeld! Terwijl het weer één van de favoriete gespreksonderwerpen is voor de Engelsen, juist omdat het zo wisselvallig is. Doe in Nederland de radio of tv eens aan en let eens op hoeveel tijd er bij ons aan het weer besteed wordt! Het is bij ons een hele bussiness geworden. Dat zouden de Engelsen nog wel van ons kunnen leren: het lokale weer in Machynlleth op de lokale zender, wat sponsors en die klokkentoren is zo gered!
Ik moet af en toe nog even naar beneden de smoes dat ik iets in de auto heb laten liggen om wat te regelen voor de verjaardag van Lies morgen want ze denkt dat ik het vergeten ben... Maar behalve een speciaal ontbijt krijgt ze helaas niets, want ik wilde van alles regelen (zoals bv. ontbijt in het kasteel), maar ik krijg niets ervan voor elkaar.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven