Lies & Teije's reis website

Noord Wales, Portmeirion


Vrijdag 02 september, Noord Wales, Portmeirion

Het zonnetje schijnt als we vanochtend naar buiten stappen. We worden uitgezwaaid door de eigenaren als we wegrijden, maar we rijden maar een klein stukje: over een smalle, 25% steile, weg door het dorp omhoog naar het kasteel. In een haarspeldbocht komen we nog een vrachtwagen tegen en met wat gedraai kunnen we elkaar net passeren.
Harlech kasteelZoals zoveel kastelen in Wales is ook deze gebouwd door de Engelse koning Edward I die op deze manier probeerde Wales onder controle te houden. De Welshmen zagen de kastelen dan ook meer als symbool van onderdrukking door de Engelsen, dan bouwwerken waar ze trots op konden zijn.
Steile helling, HarlechTeije begint al te smullen als hij zo'n bordje ziet: 40%, zo steil hebben we het nog nooit eerder gezien, maar ik verbied hem dit met de auto te proberen, het is tenslotte ook mijn auto! Op de paar 30% stukken kwamen we al nauwelijks omhoog, dus dit kan nooit goed zijn voor de motor! En, dit keer luistert hij naar me...
Portmeirion PortmeirionVia het stadje Porthmadog komen we in Portmeirion, een bijzonder dorp dat ontworpen en gebouwd is door de architect Sir Clough Williams-Ellis die het gebied in 1925 opkocht. Allerlei stijlen uit verschillende perioden vermengde hij en het resultaat is een mooi landgoed met een wat kitscherig centrum.
PortmeirionHet is mooi weer en we wandelen eerst langs het strand door de grote tuinen die ook speciaal zijn aangelegd. We hebben uitzicht op de prachtige baai, maar als het weer niet meewerkt zal het er vast minder mooi en aantrekkelijk uitzien. Uiteraard is het hele landgoed een soort van attractiepark geworden en de toegang is £ 5,50. Je kunt zelfs appartementen huren, maar dat is nogal aan de prijzige kant in het hoogseizoen.
PortmeirionDe bedoeling van de architect was om aan te tonen dat een mooie, natuurlijke, plek best bebouwd kon worden zonder dat de schoonheid ervan werd aangetast. Een beetje dezelfde bedoeling die Gaudi dus had met zijn Parc Güell in Barcelona. Hoewel het erg druk is in het centrum waar het dorpje staat, is het heerlijk rustig in de bossen eromheen en hier en daar zijn ook leuke dingen te zien.
Portmeirion PortmeirionDe huisjes in het dorp liggen er mooi en kleurig bij in de zon en het is heerlijk om even ergens te zitten of wat rond te dolen. In de jaren 60 werd hier de tv-serie The Prisoner opgenomen en het is inderdaad een prachtig decor voor films.
Wel krijgen we hier eindelijk door dat er een samenzwering tegen ons is opgezet. Zodra wij iets willen bestellen, is het op, of een winkeltje sluit net als wij naar binnen willen. Net zoiets als al die hotels die vol zitten net als wij langskomen. Hier gebeurt hetzelfde met de ijskraam: iedereen loopt met heerlijke ijsjes rond en als wij eraan komen gaat het luikje dicht. Wat hebben ze toch tegen ons?
Caernarfon kasteelNa dit bezoek, dat een paar uur in beslag heeft genomen, rijden we via het schiereiland Lleyn naar de westkust en daarna naar het noorden. Onderweg komen we nog enkele kastelen tegen, zoals in Criccieth, maar in het stadje Caernarfon rijden we tegen een wel hele grote aan! In dit kasteel worden de Prinsen van Wales gekroond door de koning(in) van Engeland, als laatste Charles.
Koningin Eleanor, de vrouw van Edward de Eerste, beviel hier in 1284 van hun 11e zoon. De legende vertelt gaat dat Edward hoge Welshe prinsen in het kasteel uitnodigde naar aanleiding van de geboorte en de mannen vroeg, toen ze al aardig teut waren, of ze geen onderdaan wilden zijn van een prins die geen Engels sprak. In de veronderstelling dat ze dan een Welshe prins zouden krijgen, antwoordden ze ja. Toen liet Edward zijn pasgeboren zoontje halen en benoemde hem tot Prince of Wales.In werkelijkheid werd prins Edward pas op z'n 16e benoemd tot prins over heel Wales, om zijn grip op Wales te verstevigen. Vanaf dat moment werd de titel altijd toegekend aan de toekomstige (mannelijke) troonopvolger. De titel is echter niet erfelijk, dus Charles werd pas Prins van Wales toen hij daadwerkelijk door zijn moeder gekroond werd.
Net buiten het centrum vinden we een kleine camping waar nog plaats is. Het weer ziet er goed uit dus we gaan de tent opzetten. Zo zitten we ook redelijk centraal in Noord-Wales en vlak bij de bergen en het Snowdonia nationale park. Hier hebben we genoeg te zien de komende dagen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven