Lies & Teije's reis website

Naar York en de oostkust


Zoeken

Dinsdag 30 augustus, naar York en de oostkust

De nacht was helder en best koud, maar juist omdat het zo helder was, heb ik nog uren buiten gezeten om naar de sterren te kijken. Een oude hobby die ik als kind al had, hoewel ik me verbaasde over het aantal sterrenbeelden dat ik niet meer herken. Maar de melkweg was heel duidelijk te zien, echt een plaatje!
Wanneer we 's ochtends wakker worden is het alweer bewolkt en het regent licht. We gaan op tijd weg want we willen weer een heleboel zien.
Het witte Paard van KilburnAllereerst rijden we naar Sutton Bank over, alweer, hele steile hellingen (25%) waar een bezoekerscentrum is en als we iets naar het zuiden afslaan hebben we ineens uitzicht op The Kilburn White Horse. In heel Engeland zijn hier en daar witte paarden te vinden, figuren die in de witte kalkrots zijn uitgehouwen. Deze figuur is in 1857 gemaakt door Thomas Taylor en wordt sinds 1920 ook bijgehouden en verzorgd.
Het kasteel van York YorkDaarna rijden we verder naar het zuiden, naar de stad York, de historische hoofstad van Noord-Engeland. We vinden een parkeergarage vlak buiten het centrum en lopen dan eerst naar het kasteel en Cilfford's Tower, terwijl de zon zich ook weer laat zien. De toren maakte ooit deel uit van een veel grotere vesting en vervangt een houten toren op dezelfde plek waar in 1190 bijna 200 joden omkwamen bij rellen; ze lieten zich liever verbranden dan zich overgeven aan de anti-joodse meute.
YorkYork is al een stad vanaf het jaar 71 toen de Romeinen de Keltische nederzetting versterkten. Nog steeds is er veel ouds, vooral middeleeuws, aanwezig. Constantijn de Grote werd hier zelfs in 306 tot keizer uitgeroepen. Pas in de 18e en 19e eeuw verloor York aan macht toen de industriële revolutie in steden als Manchester en Birmingham voet aan de grond kreeg. Dat zijn dan ook steden die we gaan overslaan op deze reis.
Allereerst bezoeken we, na een koffiepauze op een pleintje, het Jorvik Viking Centre, een Vikingmuseum dat is opgericht nadat opgravingen hadden uitgewezen dat York onder de naam Jorvik ook een tijdlang een belangrijke Vikingnederzetting is geweest. En we moeten aardig lang in de rij staan om binnen te komen, ook al is de vakantie zogenaamd voorbij. Maar de tocht in een vikingschip door de tijd heen is weer heel mooi, vooral erg mooi gemaakt. De Engelsen zijn goed in multimedia presentaties, dat hebben we jaren geleden in Londen al wel gezien. We willen zelf wel zoiets opzetten in Nederland, maar dat schijnt nogal wat investeringen te kosten, te groots voor ons...
York YorkDe binnenstad van York doet nog steeds middeleeuws aan met de smalle straten en oude gebouwen. Veel huizen hebben geteerde donkerbruine balken zichtbaar aan de buitenkant, wat wij tot nu toe eigenlijk alleen in Duitsland en Zwitserland en Oostenrijk hebben gezien. We dachten dat het een architectuurstijl was die typisch tot het Duits-talige gebied behoorde, maar we hebben het al veel vaker gezien in Engeland de afgelopen dagen.
We zijn een aantal uren zoet met het bewonderen van de oude gebouwen en het genieten van de sfeer. Er zijn meerdere musea maar ook moderne winkelcentra die niet uit de toon vallen in deze oude stad. Wie nog nooit the London Dungeon heeft bezocht moet hier zeker naar de York Dungeon, een spektakel dat je door de 14e eeuw leidt met alle verschrikkingen uit die tijd.
De kathedraal van York De kathedraal van YorkDe kathedraal van York is iets speciaals, een geweldig bouwwerk en de grootste middeleeuwse gotische kathedraal van Noord-Europa, maar de entree van £ 5 (€ 7,50) per persoon vinden wij iets te veel van het goede om de binnenkant te bekijken. We hebben al wel meer grote kathedralen van binnen bekeken en, hoe mooi de buitenkant ook is, we voelen ons vandaag niet geroepen om bij te dragen aan het onderhoud van dit historisch gebouw. We kunnen niet bezig blijven!
Het parkeren kost ons 6 pond, het bezoek aan de toren 2,80 pond per persoon, het vikingcentrum 7,45 pond p.p. en ga zo maar door. En gezien de grote drukte die ook hier is (terwijl de vakantie zogenaamd al voorbij is) zal het vast wel goed gaan met de lokale economie.
Flamborough Head Flamborough HeadAan het einde van de middag verlaten we York en gaan naar het oosten. Landweggetjes leiden ons langs ruïnes van kerken en abdijen en uiteindelijk komen we bij de kust, bij Flamborough Head waar grote kolonies zeevogels nestelen in de krijtrotsen. Uiteraard staat er ook een vuurtoren.
ZonsondergangIn de schemering rijden we weer terug naar onze camping waar het toch een stuk kouder is dan de afgelopen dagen. De camping is wel bijna leeg, een goed teken voor de komende weken. Misschien wordt het dan wat rustiger op de plekken die we graag willen zien. Eesrt maar een nachtje slapen en dan morgen op naar het westen, naar Wales.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven