Lies & Teije's reis website

Het gebied tussen Nairn en Carrbridge, Strath Spey


Home -> Europa -> Groot Britannië -> Reisverslag Groot Britannië -> 23 & 24 augustus 2005
Zoeken

Dinsdag 23 augustus, het gebied tussen Nairn en Carrbridge, Strath Spey

Vandaag rijden we rond in het gebied ten zuidoosten van Inverness: bij Nairn slaan we naar het zuiden af en dwalen dan wat rond. Op de kaart zoeken we naar onbekende weggetjes waar we nog niet geweest zijn, maar ondertussen vergeten we helemaal foto's te maken, terwijl we toch af en toe wel leuke dingen tegenkomen. Misschien komt het ook omdat we al zoveel foto's van Schotland hebben en het ons steeds bekender voorkomt. Maar ook omdat de landschappen hier moeilijk op de foto zijn vast te leggen.
Leuk huisje KasteelhuisUiteraard komen we de bekende leuke kleine huisjes tegen, die zomaar ergens langs de weg opduiken en kasteeltjes zoals Castle Grant rechts. Wij kiezen in dit geval voor het kleine huisje, dat is gemakkelijker schoon te houden. Als we echt een huis zouden mogen uitkiezen in Schotland, dan krijgen we het niet gemakkelijk, want er zijn duizenden mooie huisjes op fantastische plekken. Helaas komen we waarschijnlijk nooit voor die lastige keuze te staan, tenzij de staatsloterij ons ineens gaat sponsoren.
HeideveldenOp de achtergrond begrenzen de Cairngorm Mountains dit mooie heuvelachtige gebied met heel verschillende landschappen zoals naaldbossen, heidevelden, die nu in bloei staan, en loofbossen. Het weer is al net zo afwisselend als de natuur: veel regen, veel zon, soms warm en dan weer koud. Ook het weer speelt ons een beetje parten wat het maken van foto's betreft: soms blijven we maar liever in de warme en droge auto dan de regen in te stappen.
Ondanks het gebrek aan foto's zijn we wel de hele dag onderweg en pauzeren halverweg in Grantown-on-Spey en trekken daarna nog wat zuidelijker om tenslotte over de A9 weer naar Beauly terug te gaan. Al met al een erg relaxte dag. We moeten toch nog eens verzinnen hoe we het beste routekaartjes kunnen maken, dan kunnen we achteraf nog eens bekijken waar we allemaal rondgereden hebben. Iain zet ons 's avonds weer een heerlijke maaltijd voor en we worden onderhouden door een ex-onderzeeboot-matroos die heel wat verhalen te vertellen heeft en een verkoper van straatvegers die heen en weer vliegt tussen Turkije, Nederland en Groot-Britannië. Een gouden handel, vertelt hij. Het gesprek wordt geanimeerd wanneer de politiek erbij betrokken wordt en manieren om de criminaliteit te bestrijden, maar gelukkig loopt het niet uit de hand.
Ondertussen probeert Cathy ons over te halen om wat langer in Beauly te blijven, met onder andere verhalen over een orkaan die deze kant opkomt en dat we echt niet met noodweer weg kunnen gaan. Maar wij zijn onvermurwbaar, ons plan is wat meer van de rest van Engeland te zien dit keer, hoe graag we ook meer tijd zouden willen blijven.

Woensdag 24 augustus 2005, via Glencoe naar Zuid-Schotland

Ondanks een tegenspartelende Iain en Cathy vertrekken we vandaag toch. Iain zegt bij het ontbijt ineens dat we natuurlijk wel een dag moeten blijven omdat hij morgen jarig is. Of hij ons echt de waarheid vertelt, weten we eigenlijk niet, maar als smoes is het natuurlijk een sterke. Maar ook dat houdt ons niet tegen. Tegen 11 uur nemen we afscheid van ze en rijden toeterend het dorp uit, op weg naar Engeland.
PicknickenEn met dat slechte weer valt het wel mee: in het begin sputtert het wat, maar al gauw breekt de zon door en is het lekker om met het raam open te rijden. Langs de westkant van Loch Ness gaan we naar het zuiden. Niet de snelste weg, maar wel veruit de mooiste. Deze picknickplaats langs Loch Linnhe ziet er zo in het zonnetje wel heel aantrekkelijk uit om even te stoppen.
Bij Glen Coe Bij Glen CoeEn dan rijden we door Glencoe, een imponerende streek met een vredige uitstraling. Toch heeft het dorp met dezelfde naam een bloedige geschiedenis, zoals zovele plaatsen in Schotland: in 1692 werden alle mannelijke MacDonalds afgeslacht door de Campbells omdat ze te lang hadden gewacht voor ze de eed van trouw aan Willem III (ja, de onze!) hadden afgelegd.
Clanoorlogen kwamen wel vaker voor in Schotland, maar het ergste in dit geval was dat de Campbells gewoon op bezoek leken te komen en ze gastvrij werden onthaald door de MacDonalds. Om je gastheren dan 's nachts af te slachten was voor de Schotten erger dan verraad!
Bij Glen Coe GlencoeEr zijn hier in de buurt een aantal bezienswaardigheden, zoals het Highland Mystery World en het Glencoe bezoekerscentrum dat we altijd nog een keer willen zien, maar het zal voor een andere keer zijn. We zijn al tamelijk aan de late kant vertrokken en willen nog een heel eind verder naar het zuiden.
Loch Lomond Loch LomondVoor Glasgow bereiken we Loch Lomond, het grootste natuurlijke zoetwatermeer van Groot-Britannië, bijna 40 kilometer lang. Op mooie dagen is het hier razend druk, want voor de stedelingen is dit een ideale bestemming om even van de natuur te genieten. Dat hebben we in 2000 al eens meegemaakt toen we in file langs de oostoever van het meer reden. Nu is het redelijk rustig en we kunnen even lekker buiten in de zon zitten genieten. Tot we een plotselinge plensbui over ons heen krijgen!
Hotel, ThornhillBij Glasgow raakt onze navigator in de war door wegwerkzaamheden en we gaan de stad in, in plaats van eromheen te rijden. Dan nemen we de controle zelf maar even over! Via Kilmarnock rijden we richting Dumfries, maar als we op zoek naar een hotel gaan, blijkt dat meer tijd te kosten dan we dachten: hotels zijn vol, vragen belachelijk hoge prijzen of er mag niet gerookt worden op de kamer. En zo rijden we een heel stuk verder dan gepland en vinden in de schemer in Thornhill eindelijk een plekje.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven