Lies & Teije's reis website

Terug naar Nederland: alleen de NS rijdt op tijd!


Home -> Stedentrips -> Londen -> Reisverslag Londen -> 28 december 2001

Vrijdag 28 december, terug naar Nederland: alleen de NS rijdt op tijd!

National Library, London National Library, LondonWe moeten vroeg op, al om 7 uur en we het is om half 8 nog lekker rustig in de ontbijtzaal. Dan gaan we sjouwen naar het metrostation om op tijd bij Liverpool Street te zijn. Op weg naar het metrostation moeten we nog even een fotootje maken van de National Library, een 'bieb' met ruim 150 miljoen boeken... Zou iemand die allemaal gelezen hebben?
MetrostationOok het metrostation gaat nog even op de foto. Prachtig dat dergelijke gebouwen als station worden gebruikt! Ergens hier dwaalt ook perron 13½, of was het perron 9¾, rond waarvandaan Harry Potter moest vertrekken in het boek (en film) The Chamber of Secrets.
We hebben het allemaal zo mooi gepland: om 7 uur op, half 8 ontbijt, om 8 uur naar het metrostation, half 9 op Liverpool Street, de trein naar Harwich, direct de boot naar Hoek van Holland op, nog 3,5 uur treinen en rond 7 uur zijn we dan wel weer in Groningen. Nee dus: de trein naar Harwich gaat niet. Een stoptreintje dan? Nee, want ook de boot gaat niet wegens motorische problemen en de harde wind. Uiteindelijk gaan er 4 bussen naar Dover vanwaar we naar Calais in Frankrijk zullen oversteken. Maar bij de douane worden we teruggestuurd omdat iemand in onze bus haar paspoort in de bagage onderin de bus heeft liggen en dat niet ter plekke mag opzoeken. Daardoor missen we uiteraard ook de boot nog eens en moeten nog 2 uur langer wachten. Ondertussen vernemen we uit Nederland dat het ongelooflijk slecht is, vooral bij de kust en dat daarom veel boten uit de vaart zijn genomen.
Kust bij Dover Kust bij DoverDeze foto's van de kust bij Dover bewijzen echter wel dat wij stralend weer hebben. OK, er staat een flinke bries, maar het is absoluut niet koud. Maar slecht weer in Nederland zal wel weer treinvertraging betekenen...
Uiteraard heeft ook de boot vertraging, terwijl dit tochtje normaal maar anderhalf uur duurt. En vervolgens moeten we nog 4 uur in de bus zitten op weg naar Rotterdam Centraal. Gelukkig zitten er maar een klein aantal klaag-toeristen in de bus, waardoor de rit niet al te vervelend is. Maar alweer niet roken, net als op de weg vanaf Londen. We zijn helemaal gaar wanneer we eindelijk in Rotterdam aankomen. Nog even een winkeltje in en op naar het perron terwijl continue vertragingen worden omgeroepen.
Maar wie schetst onze verbazing wanneer wij direct de trein kunnen instappen en na een halve minuut (precies op tijd) vertrekken. In Amersfoort moeten we overstappen en daar gebeurt precies hetzelfde. We kunnen gelijk instappen en op de minuut nauwkeurig rijdt de trein weg.
Met de ogen halfdicht zoeven we door het donkere Nederland, genietend van een sigaret (toen mocht dat nog in de trein!). Dankzij alle rookvrije ruimtes die we deze vakantie zijn tegengekomen, hebben we nog niet eens eenderde gerookt van wat we normaal roken. Misschien maar eens het goede voornemen om te stoppen nemen... Uiteindelijk zijn we om kwart over 11 thuis en kunnen uitgeput terugzien op toch een paar hele mooie dagen die veel te snel voorbij zijn gegaan.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven