Lies & Teije's reis website

British Museum & Tower Bridge


Home -> Stedentrips -> Londen -> Reisverslag Londen -> 27 december 2001

Donderdag 27 december, British Museum & Tower Bridge

Op deze dag willen we in ieder geval naar het British Museum en de Tower Bridge. Om 10 uur 's ochtends staan we dan ook voor het British Museum (5 minuten lopen vanaf ons hotel) en kunnen we ons vergapen aan de prachtige collecties die daar te zien zijn. Officieel mag je er foto's nemen maar ze niet laten zien op een website. Helaas kunnen wij op dat moment even geen engels lezen, dus staan hier toch een aantal.
British Museum British Museum, bibliotheekHet museum is een imponerend gebouw en één van de meest vooraanstaande musea ter wereld. Het is zo groot dat je er gemakkelijk dagen in kunt dwalen en daarom is het aan te raden een selectie te maken van wat je wilt zien wanneer je maar een paar uur de tijd hebt. In de grote leeszaal (rechts) schreef Marx in de vorige eeuw een groot deel van Das Kapital, een nogal luxe plek om een dergelijk werk te schrijven!
British Museum British MuseumWij kiezen voor de Egyptische afdelingen en enkele zalen die de vroeg-Aziatische culturen laten zien. Daar zijn we al enkele uren mee zoet, tot onze voeten het welletjes vinden.
De egyptische afdelingen zijn hier wiliswaar fenomenaal, maar wacht tot je in Kairo komt en daar het museum bekijkt... Toch blijft het indrukwekkend, deze cultuur die bijna 3000 heeft standgehouden.
British MuseumOok de andere zalen zijn fascinerend. Er is erg veel aandacht besteed aan het inrichten van de zalen en iedere dag zijn er vele specifieke rondleidingen, gratis en betaald, die aandacht schenken aan een enkel facet van onze geschiedenis. Dit museum mag je niet missen wanneer je in Londen bent, al loop je er alleen maar snel doorheen.
The City Tower BridgeVia The City begeven we ons 's middags naar de Tower Bridge, het laatste wat we werkelijk op ons verlanglijstje hebben staan. Deze imposante brug dateert uit het einde van de vorige eeuw en is volledig van staal. De beide torens zijn echter bedekt met Portlandsteen en graniet om zowel het staalwerk te beschermen als om het geheel er wat mooier uit te laten zien.
Tower of LondonDe Tower of London staat vooral bekend om de aanwezigheid van de kroonjuwelen. Al in 1066 werd door Willem de Veroveraar met de bouw begonnen en in de 900 jaar erna is hij gebruikt als paleis, gevangenis, executieplaats, arsenaal en koninklijke munt.
Tower Bridge, London Tower BridgeBeide torens zijn bijna 40 meter hoog. Elke bascule in de brug weegt 1.200 ton. Er is lang geredetwist over de brug voor die gebouwd werd, maar het eindresultaat was toen en nu nog steeds een verbluffend staaltje techniek.
Tower Bridge Uitzicht vanaf de Tower BridgeIn de torens wordt je via de Tower Bridge Experience voorgelicht over de geschiedenis van de brug, de voorbereidingen en de techniek. Door middel van levensgrote poppen, films en ander levendig visueel materiaal wordt de informatie heel duidelijk en interessant verteld. De engelsen zijn wel goed in audio-visuele rondleidingen, zo concluderen wij.
Uitzicht vanaf de Tower Bridge Uitzicht vanaf de Tower BridgeRechts is de majestueuze koepel van St. Paul's Cathedral goed te zien, in contrast met de vele nieuwbouw die Londen ook rijk is. Links de zuidoever van de Thames.
Uitzicht op de London Tower Uitzicht vanaf de Tower BridgeVanaf de loopbruggen die op 33 meter hoogte liggen, heb je een goed uitzicht op de stad. Rechts de Tower of London.
In de Tower Bridge In de Tower BridgeHet is een goedkope attractie, maar toch kunnen we de verleiding niet weerstaan om ons even uit te dossen als echte 19e-eeuwers.
St. Paul's CathedralNa de Tower Bridge lopen we nog even de stad in richting St. Paul's Cathedral. Deze hebben we al wel in het donker gezien, tijdens de busrit, maar nog niet van dichtbij.
In een dubbeldekkerMaar we zijn moe, na drie dagen veel lopen en veel indrukken opdoen; het wordt tijd om de kroegen van Londen op te zoeken. We zijn de kathedraal dan ook niet binnengegaan maar rijden na een korte wandeling richting Bloomsbury. En voor de zekerheid checken we op Liverpool Street nog even of onze trein morgen inderdaad om 8u50 gaat, zoals we denken. Het is niet al te laat wanneer we vermoeid gaan slapen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven