Lies & Teije's reis website

Informatie over Egypte


Home -> Afrika -> Egypte - > Informatie Egypte

Informatie over Egypte

Feiten over Egypte

De (nationale) vlag
Officiële naam Jumhuriyat Misr al-Arabiyah, oftewel de Arabische Republiek Egypte
Oppervlakte 1.001.450 vierkante kilometer (ruim 24x Nederland), inclusief de Sinaï; slechts 66.000 km2 is bewoonbaar.
Aantal inwoners 94,7 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 95 mensen per km² voor het hele land maar 96% van het land bestaat uit woestijn. In de bewoonde gebieden ligt het gemiddelde dan ook ver boven de 2.000 per km²
Hoofdstad Cairo
Munteenheid Pond (EGP), verdeeld in 100 piaster. 1 pond is ongeveer € 0,05; 1 € = ca. EGP 22 (2017)
Wegennet Redelijk goed in de bewoonbare gebieden
Brandstofprijzen Zie de website van Globalpetrolprices
Code auto kentekenplaat ET
Telefoon landcode 20
Internet landcode .eg
Tijdsverschil GMT+2; 1 uur later dan in Nederland

Geografische gegevens

Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het westen aan Libië, in het zuiden aan Sudan en in het het oosten aan de Rode Zee en de golf van Akaba. In het noordoosten ligt de grens langs de Gazastrook en Israël. Opvallend is natuurlijk de smalle bewoonbare Nijlvallei terwijl meer dan 95% van het land uit woestijn bestaat. Het grootste deel van het land ligt in Afrika maar de Sinaï behoort al bij Azië.
Meer informatie op landenweb.

BevolkingNaar boven

Ruim 90% van de bevolking is van Oost-Hamitische afkomst maar is geheel gearabiseerd. De grootste minderheidsgroep (zo'n 6 miljoen) wordt gevormd door de Nubiërs die vooral in Zuid-Egypte wonen. Verder zijn er nog kleine groepen Berbers en bedoeïnen.
Veel Egyptenaren werken als gastarbeider in Koeweit, Irak en Bahrein.
Van de totale bevolking is bijna 34 procent jonger dan 15 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 67 jaar en voor vrouwen 73.
Klik op landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Ongeveer 98% van de bevolking spreekt Egyptisch-Arabisch, een dialekt van het Moderne Standaard Arabisch. Het is tevens de belangrijkste Arabische taal vanwege het feit dat Egypte de belangrijkste Arabische producent is van films, tv en radio. Vrijwel iedereen in het Arabisch taalgebied kan een Egyptenaar verstaan, omgekeerd meestal niet. Daarnaast wordt er ook nog door kleine bevolkingsgroepen Nubisch, Berbers en Koptisch gesproken.
Klik op landenweb om meer over de talen in Egypte te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele van de vele websites die de geschiedenis van het oude en moderne Egypte behandelen, maar nieuwe tips zijn altijd welkom:
King Tut.nl: Nederlandstalig overzicht van de Egyptische geschiedenis
Landvandefaraos.nl: Geschiedenis, met informatie over farao's, goden, tempels enz.
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Narmer.pl: Ancient Egyptian history & chronology (Engelstalig)

KlimaatNaar boven

Egypte heeft een woestijnklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en tussen zomer en winter. Er zijn twee duidelijk te onderscheiden seizoenen: de hete zomer van mei tot oktober en de koelere winter van november tot april. Regen valt sporadisch en eigenlijk alleen in het noorden.
Meer informatie op landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Langs de Nijl is er alleen sprake van cultuurlandschap met voornamelijk dadelpalmen. En natuurlijk groeit er de papyrus, een beschermde plantensoort en één van de symbolen van Egypte. Meest voorkomende dieren zijn de vele vissoorten in de Nijl en de Rode Zee en veel vogelsoorten. In de woestijnen komen sporadisch nog wilde diersoorten voor.
Meer informatie over de flora en fauna van Egypte vind je op landenweb (onder aan de pagina).

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven