Lies & Teije's reis website

Via Edfu en Kom Ombo naar Aswan


Home -> Afrika -> Egypte -> Reisverslag Egypte -> 15 januari 2004

Donderdag 15 januari, via Edfu en Kom Ombo naar Aswan

Om half 6 gaat de wekker al, want vandaag vertrekken we naar Aswan en dat moet per sé in konvooi. Vroeger kon je ongelimiteerd door Egypte reizen, behalve door de Sinaï, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Na de moord op 58 toeristen bij de tempel van Hatsjepsoet door fundamentalisten is de bewaking van groepen toeristen en toeristische trekpleisters scherp verhoogd. Overal staan militairen met geweren en mitrailleurs. Bij hotels en bezienswaardigheden worden tassen onderzocht en moet je door een metaaldetector-apparaat. Of het echt helpt... We vragen ons af wat al die jonge jochies zullen doen wanneer er werkelijk een aanslag plaatsvindt.
We delen een taxi met Susan en Astrid die ook in het New Winter Palace zitten en wel een dagje naar Aswan willen. Wij vinden het wel lekker om op onszelf te zijn, maar het klikt wonderwel goed tussen ons. Al pratende arriveren we bij onze eerste tussenstop. We worden lachend ontvangen en we weten al gauw waarom: 1 pond per wc-bezoek en er staat direkt al een hele lange rij. Voor de thee durven ze 5 pond te vragen, een prijs die we eerder in luxe hotels tegenkomen. Maar overal valt op af te dingen, op de thee en zelfs op de wc.
De Horustempel bij EdfuOnze volgende stop is in Edfu. Er staat een laat-Egyptische Horustempel (Ptolemaeën tijd, tussen 237 en 55 v.Chr.) die wat structuur betreft nog bijna helemaal intact is. Op deze plek zou Horus zijn boosaardige tegenstander Seth hebben verslagen.
De Horustempel bij Edfu De Horustempel bij EdfuOp de wanden zijn uitgebreide verslagen te zien van deze strijd. Jammer is wel dat vooral Kopten in vroegere tijden veel gezichten onherstelbaar beschadigd hebben uit religieuze overwegingen.
De Horustempel bij EdfuDe onderste laag is echter nog redelijk onaangetast. Onze theorie is dat dat misschien komt doordat de tempel eeuwenlang onder het zand heeft gelegen.
De Horustempel bij EdfuHoewel de tempel pas laat is gebouwd, is het een klassiek voorbeeld van een Egyptische tempel uit bijvoorbeeld het Nieuwe Rijk dat ruim 1000 jaar eerder was. Misschien dat de van oorsprong Griekse overheersers daarmee duidelijk wilden maken dat zij ook volledig Egyptisch geworden waren.
EdfuLange tijd heeft het dorp Edfu boven op de tempel gestaan, nu is het dorp verplaatst toch buiten de tempelmuur. Armoedige krotten worden opgesierd met schotelantennes. De honderden toeristen die zich in de tempel verdringen maken wel duidelijk waar het geld vandaan komt.
Kom OmboOnze chauffeur jakkert door, 20 centimeter achter de bumper van een touringcar en omdat we het zo leuk hebben in de taxi vliegt de tijd om en zijn we al in Kom Ombo. Ook hier staat een tempel uit de Ptolemaeën tijd, gewijd aan twee goden: Sobek, de krokodillengod en Haroëris, de valkengod, een verschijningsvorm van Horus.
Kom Ombo Kom OmboDe tempel is niet zo groot en meer een ruïne maar er zijn mooie taferelen te zien op de muren. Hoewel het sprekend lijkt op afbeeldingen uit het Nieuwe Rijk zit er toch iets vloeienders in de vormen en is een lichte Griekse invloed wel merkbaar.
Wanneer we net een kop thee besteld hebben, worden we ineens door de chauffeur van het terras geroepen. We moeten opschieten, we zijn de laatsten, het hele konvooi wacht op ons. Terwijl we volgens de klok nog ruim een kwartier hebben. Rare jongens, die Egyptenaren, anders hebben ze nooit zoveel haast.
Old Cataract hotel, AswanVoor 2 uur zijn we al in Aswan en de chauffeur dropt ons bij het New Cataract hotel, prachtig gelegen ten zuiden van het Elephantine eiland. We hebben geen kamer met Nile-view gereserveerd, maar na wat aandringen krijgen we er wel een. We nemen Astrid en Susan even mee naar boven om ze jaloers te maken. Maar genietend van een drankje op het beroemde terras van het Old Cataract hotel besluiten ze echter maar een nachtje in het veel luxere Old Cataract door te brengen.
Susan en AstridEn hier zijn ze dan, de twee meiden waar we vandaag een hele leuke dag mee hebben gehad, in hun kamer, niet ver van waar Agatha Christie haar Murder on the Nile gedeeltelijk schreef. Zij blijven maar één nacht en gaan dan weer naar Luxor terug. Daar komen we ze volgende week wel weer tegen.
Old Cataract hotel, AswanDoor de mooie lobby van het Old Cataract lopen we even terug naar onze kamer om even bij te komen van de reis. Teije heeft hier vroeger regelmatig gezeten, maar het New Cataract lijkt er wel wat op achteruitgegaan te zijn sinds die tijd (ruim 10 jaar geleden).
Uitzicht vanaf Cataract hotel Uitzicht vanaf Cataract hotelToch is het uitzicht dat we hebben wonderschoon, een plaatje gewoon. De blauwe Nijl stroomt aan onze voeten tussen de vele eilandjes door terwijl de woestijn iets verderop ligt. Een echte plek om uren van het uitzicht te genieten.
We lopen door de souk naar het Ramseshotel waar Teije vroeger nog vaker zat. Een toenmalige bellboy is nu de manager. Oude bekenden komt hij niet tegen. We gaan vroeg naar het hotel terug, want we zijn best wel moe. Maar we hebben nog alle tijd om Aswan te verkennen. En, wat ook heel lekker is, het is hier een stuk aangenamer en warmer. Een heerlijke plek!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven