Lies & Teije's reis website

Luxor, de tempel en de souks


Home -> Afrika -> Egypte -> Reisverslag Egypte -> 09 januari 2004

Vrijdag 09 januari, Luxor, de tempel en de souks

We hebben heel erg lang geslapen, maar echt uitgerust zijn we nog steeds niet. Na het ontbijt genieten we eerst nog een tijdje van de warme zon die recht op ons balkon staat. Het is zo'n 22 graden, dus ook in de schaduw is het aangenaam.
De Luxor tempel De Luxor tempelDan wordt het tijd voor de eerste tempel, die van Luxor. Midden in de stad, vlak langs de Nijl en het is eigenlijk verbazingwekkend dat er nog zoveel van is overgebleven. Hoewel we eerst van plan waren uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden op de site te zetten, doen we dat toch maar niet. Daar zijn voldoende gespecialiseerde websites over en het maakt het lezen van dit reisverslag niet gemakkelijker.
Dus in het kort: Amenhotep III (ca. 1375 v.Chr) heeft de oorspronkelijke tempel gebouwd maar Ramses II (ca. 1250) heeft het uitgebreid en zich de tempel toegeëigend door zijn naam overal op te laten schrijven. Helemaal achteraan (in het zuiden) is nog een kleine aanbouw uit latere tijd. Het is de tempel voor de drie-eenheid van Waset, later Thebe genoemd door buitenlanders (zoals Herodotus), Amon, Chonsu en Mut. De plaatselijke god Amon werd een landsgod toen Thebe de hoofdstad van Egypte werd.
De Luxor tempel De Luxor tempelEr zijn mooie taferelen te zien zoals de volgeladen tafel links en imposante standbeelden zoals die van Ramses II rechts. Rondom de tempel liggen terreinen vol brokstukken die men nog probeert te reconstrueren. Wat een werk... net als het bouwen van deze tempel moet zijn geweest.
De Luxor tempelVanaf de noordelijke ingang kunnen we een stukje allee aflopen waar aan de zijkanten allemaal beelden staan in de vorm van een sfinx. Deze allee ging vroeger helemaal door naar de tempel van Karnak, 3 kilometer verderop. Daar gaan we uiteraard ook nog heen.
De Nijl bij Luxor Woonboot in aanbouwWe lopen terug langs de Nijl en drinken nog wat op een terras. Ernaast ligt een onvoltooide boot die ik wel als huisje wil hebben. We maken hem zelf wel af...
Old Winter Palace hoteIn het Winter Palace wachten we op de host van de reisorganisatie, want ook al denkt Teije heel wat te weten door zijn tijd hier, het is al wel lang geleden en het is altijd handig om op de hoogte te zijn van de laatste gegevens. Rechts de ingang van het Old Winter Palace, waar wij naast zitten.
MacDonalds in LuxorEn net als in Marrakesh heeft ook hier MacDonalds toegeslagen. Met de manager die buiten zat hebben we een hele discussie gevoerd waarom zo'n keten nou in Egypte moet staan. Hij was er uiteraard wel trots op en probeerde ons naar binnen te lokken, wij vonden het maar een wanstaltig gebouw dat eigenlijk niet past in deze kultuur. Maar tja, dat is onze persoonlijke mening. Misschien gaan we er nog wel een keer een milkshake drinken want het uitzicht schijnt wel mooi te zijn.
Thee drinkenTerwijl we door de enige echte lange winkelstraat lopen worden we uiteraard continue aaangesproken, soms heel aardig en zonder te pushen, vaak een stuk brutaler en een enkele keer blijft iemand honderd meter naast je lopen, onderwijl zeurend om geld en pennen. Soms sleuren ze je bijna een winkel in. De winkel op de foto zijn we vrijwillig ingegaan om de koop van 3 t-shirts te beklinken met een kop karkadé, oftewel hibiscus-thee.
In de souk Vrouwen in het zwartOok hier heeft Teije de camera om z'n nek en drukt af en toe op het knopje zodat we zonder al te veel gedoe wat leuke foto's van straattaferelen hopen te krijgen. Wanneer je openlijk fotografeert in de wat armere buurten vindt men dat niet echt prettig of vragen ze geld.
Lies in de soukIk heb wel plezier om al die mensen die je aanspreken en wat van je willen. Maar vrijwel altijd willen ze wat van ons, een pen, geld of dat we meekomen naar de winkel van hun oom die papyrus verkoopt die ook weer een neef heeft met een felouka (Nijl-zeilschip) die weer een achteropa heeft met een taxi. Je lijkt de hele stad te kunnen zien en alle souvenirs op te kunnen kopen bij 1 familie!
Huis in aanbouwOveral zie je huizen in aanbouw en wat het meest opvalt zijn de daken die klaar staan om een nieuwe verdieping op te zetten. Dit heeft te maken met belastingen. Zolang een huis nog niet af is hoeft een bepaalde belasting niet betaald te worden en men is alvast voorbereid op uitbreiding.
De Corniche, Luxor Boot-schoonmakersOver de boulevard wandelen is hier ook erg leuk, je ziet van alles en allerlei mensen. Zoals de schoonmakers rechts die kunstjes moeten uithalen om een luxe cruiseschip te boenen.
De Nijl en de West BankHet is na de middag steeds bewolkter geworden en het voelt ook wat kouder aan dan gisteren. Voor morgen zijn er nog wat wolken voorspeld maar daarna alleen nog maar zon. En ondanks de wolken blijft het zicht op de Nijl en de westoever grandioos met alle bootjes die langs de kade liggen.
Luxor tempelWanneer het donker wordt lopen we langs de Luxortempel weer naar het hotel. We hebben vandaag met veel Egyptenaren gepraat en ze alleen maar resoluut afgewimpeld wanneer ze echt vervelend werden. Ze zijn aanhoudend wanneer ze je iets willen verkopen maar we zijn vriendelijk gebleven en ze tevreden gehouden zonder iets te kopen. Maar vermoeiend is het na een tijdje wel!
Na een hapje eten blijven we in het hotel, het is te koud om nog lekker zonder jas buiten te lopen. Eventjes wat rust en vooral privacy, een begrip dat de Egyptenaren totaal vreemd is.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven