Lies & Teije's reis website

Informatie over Duitsland


Home -> Europa -> Duitsland - > Informatie Duitsland

Informatie over Duitsland

Feiten over Duitsland

De (nationale) vlag
Officiële naam Bundesrepublik Deutschland (afgekort BRD = Bondsrepubliek Duitsland) of ook wel gewoon Deutschland
Oppervlakte 356.970 km2 (8,7 x Nederland)
Aantal inwoners 82,67 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 226 mensen per km²
Hoofdstad Berlijn
Munteenheid De Euro vanaf 2002, 1 € is ca. $ 1,17 (2017)
Wegennet Het wegennet meet ca. 321.000 km, waarvan ruim 11.309 km Autobahn en is zeer goed. Ook in de voormalige DDR zijn de wegen in snel tempo op peil gebracht.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat D
Telefoon landcode 49
Internet landcode .de
Tijdsverschil GMT+1; hetzelfde als in Nederland

Geografische gegevens

Duitsland is een federale republiek in Midden-Europa. Duitsland is sinds de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 na Rusland, de Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden qua omvang het zesde land van Europa.
Duitsland ligt centraal op het Europese continent en grenst aan maar liefst negen landen: Denemarken (68 kilometer) in het noorden, Nederland (577 km), België (167 km), Luxemburg (135 km) en Frankrijk (451 km) in het westen, Zwitserland (334 km) en Oostenrijk (784 km) in het zuiden, en Tsjechië (646 km) en Polen (456 km) in het oosten. Ongeveer een derde van het tegenwoordige Duitse grondgebied wordt gevormd door de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).
Meer informatie op landenweb.

BevolkingNaar boven

Duitsland heeft de grootste bevolking van de landen van de Europese Unie en is één van de meest dichtbevolkte landen van Europa, met meer dan 230 inwoners per km2. Alleen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een hogere bevolkingsdichtheid.
Klik op landenweb om hier meer over te weten te komen.

TalenNaar boven

Het Duits is een Germaanse taal die vooral gesproken wordt in de Midden-Europese landen Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Noord-Zwitserland. Verder zijn er in de volgende landen en streken nog minderheden die ook Duits spreken: Zuid-Tirol, Elzas-Lotharingen, België, Tsjechië, Polen, Roemenië, Hongarije en Rusland (Wolgaduitsers).
Het Duits is de zevende taal op aarde en wordt door ca. 120 miljoen mensen gesproken.
Klik op landenweb om meer over de taal te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

Sinds 1990 zijn West-Duitsland en de DDR weer verenigd tot één federaal Duitsland. We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch bronnen van anderen moeten gebruiken). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
leren.nl: Links naar websites over de tweede wereldoorlog

KlimaatNaar boven

Duitsland ligt in een gematigde klimaatzone en het klimaat wordt behalve door de geografische breedte in hoofdzaak bepaald door de landinwaarts afnemende invloed van de zee en de hoogte boven zeeniveau.
Meer informatie op landenweb.

Flora en faunaNaar boven

De Duitse flora behoort tot twee plantengeografische provincies van de Eurosiberische regio: in het uiterste noordwesten tot de Atlantische provincie en in de rest van Duitsland tot de Midden-Europese provincie. De alpine plantengroei van het hooggebergte vormt een afzonderlijke sector.
De dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België althans wat het noorden en westen betreft; in het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen.
Veel meer informatie over de flora en fauna vind je op landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven