Lies & Teije's reis website

Wandelen in Schönbrunn en naar de Saalfelder feeëngrotten en Ilmenau


Home -> Europa -> Duitsland -> Reisverslag Duitsland -> 25 & 26 september 2012

Dinsdag 25 september, wandelen in Schönbrunn en naar de Saalfelder feeëngrotten en Ilmenau

Wandelen rond Schönbrunn Wandelen rond SchönbrunnVandaag blijven we in Schönbrunn, alweer een super relaxte dag. Het is maar goed dat we zoveel boeken bij ons hebben en heel af en toe hebben we een wifisignaal zodat we wat kunnen internetten.
Wat we in de middag wel doen is een lange wandeling door het dal maken. Nu, in september, is het een lieflijk en groen gebied maar in de winter zal het wel vaak besneeuwd zijn want we zitten op een rdelijke hoogte. Het hele glooiende gebied rond het Thüringer Wald is erg mooi om te wandelen.
Ons huisje in de verte Uitzicht vanaf ons huisje, SchönbrunnHet is een langgerekt dal aan de zuidkant van het dorp en we lopen eerst de helling achter ons huisje omhoog en dan zuidwaarts waar we het dal oversteken en aan de andere kant weer omhoog gaan. We zijn geen geoefende of enthousiaste wandelaars maar het is wel lekker om buiten te zijn.
Aan de overkant zien we steeds een grote schaapskudde lopen en een herder die met zijn honden continue in de weer is om de schapen naar steeds een ander stuk van het veld te verplaatsen, heerlijk om naar te kijken.
Schaapshonden, Schönbrunn Schaapskudde in SchönbrunnDe schaapshonden hebben ons al eerder door dan wij hen als we in de buurt van de schaapskudde komen en de herder moet ze terugroepen om ons door te laten.
Van dichtbij zien we nu dat de herder oprolbare stukken gaas heeft waarmee hij steeds een ander deel van de helling kan afzetten en waar de honden de schapen dan heen jagen. Het ziet er behoorlijk arbeidsintensief uit terwijl ik dacht dat herders zo'n lekker arcadisch en lui leventje hadden! Gewoon met schapen zwerven op de hei lijkt me wel wat maar dit is echt hard werken.
Op donderdag trekken we er toch maar weer op uit, de hele dag alleen maar in of rond huis zitten hebben we nu wel gehad. Ons eerste doel is het feeëngrottenpark bij Saalfeld
Saasfelder Feeëngrotten Saasfelder FeeëngrottenBehalve de fee-achtige grotten die erg kleurrijk zijn vanwege de grote hoeveelheid mineralen is er een park omheen gebouwd met een avonturenbos en feeënwereld voor kinderen en een klein museum. Wij nemen alleen de tour door de grotten en proberen wat foto's te maken maar dat blijft lastig in grotten. Volgens het Guiness book of world records zijn dit de meest kleurrijke grotten ter wereld. De rondleiding duurt ongeveer een uur en is zeker de moeite waard.
Ruïne in Ilmenau Uitzicht over IlmenauDaarna rijden we naar Ilmenau waardoor we nog wat meer van de landelijke omgeving zien. Ilmenau zelf is een universiteitsstadje dat in een dal verscholen ligt. Tegenwoordig wordt er veel technische research gedaan, vroeger was het vooral een mijnstad waar zilver en koper werd gedolven tot de voorraden uitgeput waren.
In de buurt van Ilmenau komen we nog een ruïne tegen maar we weten niet precies meer waarvan. In de stad zelf zijn nog resten te zien van een oud kasteel.
Een klein gedenkteken herinnert eraan dat Hendrikus Colijn, een Nederlandse politicus, hier overleden is nadat hij wegens verzet door de Duitsers gevangen was genomen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven